Kulturstipendiater 2023

Bildkonstnären Marie Gustafsson samt illustratören och bildkonstnären Elin Sandström har tilldelats Tyresö kommuns kulturstipendium på 25 000 kronor vardera.

Marie Gustafsson

Marie Gustafsson

Marie är en bildkonstnär som är bosatt och verksam i Tyresö och här har vi under många år kunnat ta del av hennes stämningsfulla och vackra akvareller både i utställningar och öppna ateljéer i kommunen. Hennes konstnärskap presenterades bland annat i en stor utställning på Tyresö konsthall under november 2020. Utöver sitt konstnärskap arbetar Marie som bildlärare i grundskolan och hon har även öppna målarkvällar i sin studio på ateljéhuset Konstverket i Tyresö, där hon handleder och inspirerar andra skapande Tyresöbor.

Marie målar oftast i stort format med breda penslar som ger färgen och vattnet tillåtelse att bilda egna strukturer. Hon bejakar akvarellteknikens oförutsägbarhet och överraskande egenskaper. Färgerna flyter in i varandra och ljuset och skuggorna som frammanas skapar former av ett berg, ett hav, en vacker himmel eller dramatiska ovädersmoln. Ett konstnärskap som med stor skaparglädje och kreativitet både omfamnar ett klassiskt hantverk och samtidigt utforskar dess gränser och möjligheter. Marie önskar använda ett stipendium för en vistelse i Ateljé Bredgrinds konstnärsresidens som hon har blivit uttagen till under en vecka i sommar. Till diplomet: Ett konstnärskap som med stor skaparglädje och kreativitet både omfamnar ett klassiskt hantverk och samtidigt utforskar dess gränser och möjligheter. I sina målningar bejakar Marie akvarellteknikens oförutsägbarhet och överraskande egenskaper.

Elin Sandström

Foto: Simon Winstén Bengtsson

Elin Sandström

Elin är illustratör och bildkonstnär, utbildad på Konstfack där hon tog sin Bachelor i grafisk design och illustration 2015. Elin är boende i Trollbäcken och där har hon även sin ateljé i vilken hon arbetar fram sina verk. Hon har tidigare illustrerat ett flertal böcker åt andra författare och i år debuterade hon som författare till barnboken Vilse som hon även illustrerat.

Elin har formgivit frimärken för Postnord samt gjort ett flertal illustrationer för tidningar och magasin. Hon har även visat sina bilder i ett antal utställningar runtom i Sverige, bland annat här i Bollmoradalens kyrka 2020. I sina bokillustrationer skildrar hon, med fin känsla och stor skicklighet, olika slags berättelser där hon förmedlar just den textens unika anslag och stämning. I boken Vilse som Elin själv författat åtföljs den spännande och något mörka berättelsen av drömska surrealistiska bilder med hisnande perspektiv och poetiska naturskildringar. Bilderna lånar drag av både Elsa Beskows och John Bauers klassiska barnboksillustrationer fast här med stråk av 2000-talets fantasy. Elin sökte stipendiet för att kunna påbörja arbetet med sin nästa bok som hon själv både författar och illustrerar.

Sidan publicerad av: kulturen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 18 mars 2024