Kulturstipendiater 2019

Nycirkusartisten och clownen Désirée Holmqvist och fotograf Lars Ternblad har tilldelats Tyresö kommuns kulturstipendium på 15 000 kronor vardera. Stipendierna delades ut på Kultur- och idrottsgalan den 15 mars 2019.

Désirée Holmqvist

Motivering: Désirée Holmqvist har arbetat som cirkusartist, clown och cirkuslärare i drygt 20 år och driver det Tyresöbaserade företaget Cirkuspiraten. Dessutom reser hon runt i hela världen och uppträder för barn på flykt och i utsatta områden. Hon har uppträtt för barn i flyktingläger, och har haft föreställningar i Kongo, Rwanda, Libanon och Grekland. Nycirkusen är i sig en konstart som syftar till att utforska människors gränser och förmåga att klara det omöjliga, vilket är en viktig utgångspunkt i mötet med barnen som Désirée träffar. Désirée visar på vilken otrolig skillnad kultur kan göra i människors liv. Med sitt inspirerande sätt förgyller hon många barns vardag och sprider glädje och skratt vart hon än kommer. Med kulturstipendiet vill vi uppmärksamma och uppmuntra det fantastiska engagemang som Désirée Holmqvist bidrar med.

Lars Ternblad

Motivering: Lars Ternblad har varit verksam fotograf sedan 1969. Han har dokumenterat Tyresö sedan 1970-talet, vilket har resulterat i ett stort bildmaterial av hög kvalitet. Lars Ternblads sätt att fånga Tyresös natur såväl som människor, årstider och ögonblick är både egensinnigt och välgjort. Både bilder och filmer har Lars Ternblad delat med sig av i till exempel lokalhistoriska utställningar i kommunens regi, bland annat har han medverkat i flertalet utställningar på Tyresö konsthall. Det stora bildmaterial han producerat under åren ser vi som en insats i att dokumentera och sprida många olika bilder av Tyresö.

Sidan publicerad av: kulturen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 3 september 2020