Kulturstipendiater 2018

Tyresö kommuns kulturstipendium tilldelas modeskaparen Hanna Westerling och konstnären Lisa Malmgren. De får 15 000 kronor vardera. Stipendierna delades ut på Kultur- och idrottsgalan den 16 mars 2018.

Hanna Westerling

Motivering: Hanna är en ung och nytänkande modeskapare som har studerat mode och textil på Konstfack, hon tog examen 2017. Idag frilansar Hanna och gör allt från att hålla workshops (bl.a. i Tyresö), till att göra scenkläder till artister, kostym, scenografi och merchandise design.

Hanna tilldelas Tyresö kommuns kulturstipendium på 15 000 kr för att genomföra projektet Welcome Back. Projektet handlar om att belysa frågor som ifrågasätter modedesign idag. Tanken är att sy en kollektion som fotas av och fotografierna och de fysiska plaggen kommer sedan ställas ut på ett galleri eller annan offentlig plats. Hanna brinner för att arbeta normkritiskt och konceptuellt med mode, och hennes dröm är att arbeta med mode på sitt eget sätt.

Lisa Malmgren

Motivering: Lisa är en etablerad silversmed, utbildad på Konstfack, med många års erfarenhet av att arbeta konstnärligt och hantverkligt. Tyngdpunkten har legat på silversmycken, och med tiden har det även blivit smyckesinstallationer, skulpturer och recycling. Hon jobbar främst i metall, men även med metall i kombination med handgjort papper, sten, textil och naturmaterial. Naturen i Tyresö är en stor källa till inspiration.

Lisa tilldelas Tyresö kommuns kulturstipendium på 15 000 kr för projektet Skogens liv. Tanken är att utforska kontakten mellan människa och skog, som hon vill gestalta med smycken och skulpturer som beskriver vår överlevnad. Detta skall utmynna i en utställning som är tänkt att kunna visas i Tyresö.

Sidan publicerad av: Christine Salomonsson
Senast uppdaterad: 29 april 2020