Brott mot äldre

Här får du som är äldre eller anhörig till någon äldre konkreta tips på hur du kan skydda dig mot brott.

Om du har utsatts för brott ska det alltid anmälas till polisen.

Är det akut ska du alltid ringa 112.

Är det inte akut, har du frågor eller vill lämna ett tips så ska du ringa 114 14.

Båda numren fungerar dygnet runt, året runt i hela Sverige.

Hur skyddar du dig mot brott

Ha extra koll på din plånbok

Till och från har vi problem med ficktjuvar i Tyresö. Ficktjuvarna agerar ofta i miljöer där många människor vistas, på platser där det kan vara trångt, till exempel i centrumanläggningar och i kollektivtrafiken. Ficktjuvar rör sig ofta mellan olika centrum, stjäl några plånböcker, och flyttar därefter till nästa centrum och fortsätter.

Några saker som du kan tänka på:

  • Förvara gärna din plånbok i en innerficka eller på annat sätt nära kroppen. Väskor på axeln, i rullatorn eller liknande är lätta för tjuven att komma åt. Det tar bara någon sekund så är plånboken borta!
  • Var försiktig när du använder betalkort eller tar ut pengar i en bankomat. Tjuven ställer sig ofta nära och iakttar vilken kod som används. Se till att du inte har någon bakom ryggen – säg till att den ska backa i så fall.
  • Undvik att ta ut stora belopp vid bankomaten och framför allt – skylta inte med dina pengar. Du kan vara iakttagen och tjuven kan då ta tillfället i akt.
  • Ta inte emot hjälp eller svara på frågor från någon främmande person när du står och tar ut pengar. Ofta gör de så för att distrahera, och komma över plånbok och andra värdesaker.
  • Förvara aldrig koden till kortet tillsammans med kortet eller i plånboken. Skriv inte heller koden på kortet!

Kontaktad i bostaden

Släpp aldrig in någon som kommer spontant, och som säger sig komma för att utföra "service" som sotning, kontroll av element, ventilation och liknande. En seriös fastighetsägare eller fastighetsskötare bestämmer oftast tid med dig på förhand via telefon, brev eller e-post.

I Tyresö och runt om i Stockholm har man noterat flera varianter, där personer på olika sätt söker upp äldre i bostaden för att försöka begå brott. Här är några exempel:

  • Någon ringer och säger att en person har dött, och att denna har testamenterat pengar till dig. Personen som ringer vill ha ditt kortnummer och utgångsdatum på kortet så att de kan sätta in pengar.
  • Någon ringer och säger att de är från polisen och vill in i din bostad.
  • Personer ringer på dörren och säger att de är från hemtjänsten och ska mäta blodtrycket eller något annat. De blir insläppta och lämnar dörren på glänt så en annan person kan smita in. Medan den första pratar med den boende stjäl den andra smycken och kontanter från andra rum i bostaden.
  • Personer ringer på dörren och säger att de ska leverera gardiner till grannen, eller att de vill sälja gardiner till dig. De håller upp tyget så att du inte ser att en person till kommer in i lägenheten. Personen vid dörren uppehåller dig medan den andra går in och stjäl smycken och kontanter.
  • Person som utger sig för att vara reparatör, till exempel för att kontrollera element eller för att kontrollera vattnet i badrummet, medan en annan person tar sig in i lägenheten och stjäl.
  • Dörrförsäljare. Var alltid restriktiv om någon ringer på din dörr och vill sälja något. Släpp inte in dem i bostaden för att de ska visa någon produkt. Se alltid till att du är den som bestämmer! Det är din bostad och det är dina pengar. Om du är intresserad av att till exempel köpa en matta, dammsugare, larm eller brandsläckare ska du vara den som kontaktar ett företag och inte tvärtom!

Lås dörren!

Se till att ytterdörren alltid är låst. Även när du är hemma! Är ytterdörren olåst kan någon lätt ta sig in obemärkt och stjäla det som du förvarar i hallen. Det är svårt att höra och uppfatta när någon smyger sig in på det sättet.

När du är hemma ska du inte låsa överlåset, det så kallade polislåset, inifrån eftersom det kan bli svårt att komma ut fort om olyckan skulle vara framme, och svårt för räddningstjänsten att komma in.

Lämnar du bostaden, lås alla lås.

Om du utsätts för stöld eller annat brott

Om du blir av med din plånbok och ditt betalkort ska du kontakta din bank så fort som möjligt så att de kan spärra kortet eller korten. Du måste också göra en polisanmälan.

Om någon tagit sig in i ditt hem och stulit något från dig ska du ringa polisen och göra en anmälan. Rör inte något i bostaden som tjuven kan ha rört. Polisen kan kanske hitta spår i bostaden efter tjuven som gör att de kan binda någon till brottet.

Sidan publicerad av: sakerhetsenheten@tyreso.se
Senast uppdaterad: 2 januari 2023