Brott mot äldre

Information till dig som är äldre eller är du anhörig till någon äldre. Här följer några konkreta tips på hur du skyddar dig mot brott.

Det är inte vanligt att äldre utsätts för brott men när de väl utsätts kan det drabba dem mycket hårt. De äldre kan få både fysiska- och psykiska men, blir rädda för att gå ut, tappa förtroendet för sina medmänniskor.

På den här sidan presenterar vi information och råd som riktar sig till äldre i Tyresö kommun.

Om du har utsatts för brott ska det alltid anmälas till polisen. Är det akut ska du alltid ringa 112. Är det inte akut, du har frågor eller vill du lämna ett tips så ska du ringa 114 14. Båda numren fungerar dygnet runt, året runt i hela Sverige.

Hur skyddar du dig mot brott

Ha extra koll på din plånbok

Till och från har vi problem med ficktjuvar i Tyresö. Ficktjuvarna agerar ofta i miljöer där många människor vistas, på platser där det kan vara trångt, i centrumanläggningar, tunnelbana eller bussar osv. Tyresö är inte mer utsatt än något annat centrum. Ficktjuvar rör sig ofta mellan olika centrum, stjäl några plånböcker, och flyttar därefter till nästa centrum och fortsätter.

Det kan vara svårt att skydda sig men det finns några saker som man bör tänka på;

 • Förvara gärna din plånbok i en innerficka i jackan eller på annat sätt nära kroppen. Väskor på axeln, i rullatorn eller liknande är lätta för tjuven att komma åt. Det tar bara någon sekund så är plånboken borta!
 • Var försiktig när du använder betalkort eller tar ut pengar i en bankomat. Tjuven ställer sig ofta nära och iakttar vilken kod som används. Se till att du inte har någon bakom ryggen – säg till att den ska backa i så fall.
 • Försök inte ta ut stora belopp vid bankomaten och framför allt - skylta inte med dina pengar. Du kan vara iakttagen och tjuven kan då ta tillfället i akt.
 • Ta inte emot hjälp eller svara på frågor från någon främmande person när du står och tar ut pengar. Ofta gör de så för att distrahera offret och komma över plånbok och andra värdesaker.
 • Förvara aldrig koden till kortet tillsammans med kortet eller i plånboken. Skriv inte heller koden på kortet!

Kontaktad i bostaden

Det finns personer som på olika sätt aktivt söker upp äldre i bostaden för att försöka begå brott. I Tyresö och runt om i Stockholm har man noterat flera varianter.

 • Det ringer någon och säger att en person har dött och att denna har testamenterat pengar till den uppringda. Personen som ringer vill ha kortnummer och utgångsdatum på kortet så att de kan sätta in pengar.
 • Kvinnor och män ringer på dörren och säger att de är från hemtjänsten och ska mäta blodtrycket eller något annat. De blir insläppta och lämnar dörren på glänt så en annan person kan smita in. Medan den första pratar med den boende stjäl den andra smycken och kontanter från andra rum i lägenheten.
 • Kvinnor som ringer på och säger att de ska leverera gardiner till grannen, eller att de vill sälja gardiner till den boende. De håller upp tyget så att den boende inte ser att en person till kommer in i lägenheten. Personen vid dörren uppehåller den boende medan den andra går in och stjäl smycken och kontanter. Det förekommer också att någon ringer och säger att de är från polisen och vill in i lägenheten.
  Någon ringer och vill ha uppgifter av något slag. Det har hänt, vid ett flertal tillfällen, att äldre personer blivit kontaktade via telefon av någon som velat ha uppgifter.
 • Dörrförsäljare. Var alltid restriktiv om någon ringer på din dörr och vill sälja något. Släpp inte in dem i bostaden för att de ska visa någon produkt. Se alltid till att du är den som bestämmer! Det är din bostad och det är dina pengar. Om du är intresserad av att till exempel köpa en matta, dammsugare, larm eller brandsläckare ska du vara den som kontaktar ett företag och inte tvärtom!
 • Person som utger sig för att vara reparatör, till exempel för att kontrollera element eller kontroll av vattnet. Gärningsmannen brukar locka in målsäganden i badrummet för att kontrollera vattnet i badrummet, medan en annan gärningsman tar sig in i lägenheten och stjäler.
 • Det har även förekommit personer som utger sig för att vara turister, som kör ett "karttrick". Man visar upp en karta för brottsoffret, distraherer med hjälp av kartan, och under tiden stjäls plånboken av den som visar kartan, eller en medgärningsman.
 • Att tänka på när det gäller undersökningar i hyres/bostadsrättslägenheter: sotning, kontroll av element, kontroll av ventilation osv. Släpp aldrig in någon som kommer spontant, som säger sig komma för att utföra "service". En seriös fastighetsägare eller fastighetsskötare bestämmer oftast tid med hyresgästen på förhand via telefon, brev eller mail.

Lås dörren!

Gör det inte så lätt för tjuven, se alltid till att ytterdörren alltid är låst. Även när du är hemma! Lämnar du bostaden, lås alla lås. Det händer att tjuven tar sig in i bostaden trots att du är hemma. Är ytterdörren olåst kan gärningsmannen lätt ta sig in obemärkt och stjäla vad du förvarar i hallen. Det är svårt att höra och uppfatta när någon smyger sig in på det sättet, oavsett hur gammal man är. När du är hemma ska du inte låsa överlåset, det så kallade polislåset, inifrån eftersom det kan bli svårt att komma ut fort om olyckan skulle vara framme och svårt för räddningstjänsten att komma in.

Om du utsätts för en stöld eller annat brott

Om du blir av med din plånbok och ditt betalkort är det jätteviktigt att du kontaktar din bank så fort som möjligt så spärrar de kortet eller korten. Du måste också göra en polisanmälan.

Om någon tagit sig in i ditt hem och stulit något från dig är det jätteviktigt att du ringer polisen och gör en anmälan. Polisanmäl alltid alla brott. Rör inte något i bostaden som tjuven kan ha rört. Polisen kan kanske hitta spår i bostaden efter tjuven som gör att de kan binda någon till brottet.

Att utsättas för ett brott är inte offrets fel - det är alltid gärningsmannen som gjort fel. Glöm inte det!

 

Sidan publicerad av: sakerhetsenheten@tyreso.se
Senast uppdaterad: 4 juni 2018
Upp