Aktiv vardag

Du som är äldre i Tyresö har flertalet möjligheter till aktivering i vardagen. Det finns både öppen verksamhet, som inte kräver medlemskap i någon förening och är gratis, men även flertalet privata föreningar som erbjuder olika aktiviteter till en kostnad.

Mötesplatser för äldre

Tyresö kommun anordnar anhörigcafé en gång varje månad. Anhörigcaféet är en mötesplats för den som ger vård, hjälp eller stöd till en närstående som på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte klarar vardagen på egen hand.

Läs mer om anhörigcaféet

Hos svenska kyrkan i Tyresö finns flera möjligheter för äldre att träffas och umgås.

Trollbäckens kyrka
Café Vindfånget i Trollbäckens kyrka vänder sig till pensionärer och andra daglediga.

Läs mer om aktiviteter i Trollbäckens kyrka Länk till annan webbplats.

Bollmoradalens kyrka
I Bollmoradalens kyrka anordnas aktiviteter för seniorer.

Läs mer om aktiviteter i Bollmoradalens kyrka Länk till annan webbplats.

Pingstkyrkan
Pingstkyrkan i Tyresö har en seniorverksamhet som heter Café Träffpunkten.

Läs mer om Café Träffpunkten Länk till annan webbplats.

På Kumla Allé 9 finns en mötesplats för äldre. Mötesplatsen är öppen måndag till fredag klockan 13.00-15.00. Mötesplatsen är bemannad med en värd. Här finns möjlighet till social samvaro och att delta i arrangerade aktiviteter.

För mer information tel: 08-578 281 68

Röda korset i Tyresö erbjuder aktiviteter för seniorer. Röda korset har sin lokal, Kupan, på Bollmoravägen 40.

Läs mer om Röda korsets aktiviteter i Tyresö Länk till annan webbplats.

I föreningen SeniorNet i Tyresö lär seniorer andra seniorer att använda digital teknik och bli mer delaktiga i det digitala samhället.

Hos SeniorNet får du hjälp med dina mobiler, surfplattor och datorer. Du kan även lära dig mer genom att delta i cirklar och föreläsningar om olika IT-ämnen.

Läs mer om SeniorNet och dess aktiviteter i Tyresö Länk till annan webbplats.

Tillsammans med Tyresö Väntjänst och PRO Tyresö, pensionärernas riksorganisation, erbjuder vi under våren 2024 soppluncher för dig som är 65+ och längtar efter gemensmap. Under lunchen, som serveras på restaurang Utsikten, kan du ta del av underhållning och knyta sociala kontakter med andra besökare.

Läs mer om soppluncherna och hur du anmäler dig

Kopp och själ är Tyresös öppna kommunala träffpunkt för seniorer, som ligger centralt intill centrum. Här får alla Tyresöbor över 65 år möjlighet att knyta sociala kontakter och ha en aktiv fritid, med många olika aktiviteter att välja på.

Läs mer om Kopp och själ

Tyresö väntjänst arrangerar gemensamhetsträffar för äldre varje tisdag på Kulturcentrum Kvarnhjulet. Träffarna inkluderar bland annat pausgympa och bingofika. Väntjänsten har också volontärer som gör hembesök eller kan mötas på någon annan offentlig plats, för att ingen äldre ska behöva känna sig ensam.

Läs mer om Tyresö Väntjänsts verksamhet Länk till annan webbplats.

Fysisk aktivitet

I Tyresö kommun finns utegym som är gratis och tillgängliga året runt. Utegymmen finns i Alby friluftsgård, Fornuddsparken, Tyresö strand och vid Wättinge gårdsväg. Utegymmen vid Alby friluftsgård och vid Wättinge gårdsväg är delvis tillgänglighetsanpassade.

Kommunen anordnar löpande gratis naturguidningar för alla. Guidehandledningar finns alltid tillgängliga för personer som har svårt att ta sig fram, till exempel med rullator. Tyresö naturkarta Länk till annan webbplats. är en friluftskarta för webb och mobil som kan användas av alla för att hitta vandringsleder, utegym eller andra platser i naturen.

Pensionärernas riksorganisation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (PRO) anordnar många fysiska aktiviteter för sina medlemmar i Tyresö. Exempel på aktiviteter är qigong, promenader, cykelturer och bordtennis.

Sveriges pensionärsförening Länk till annan webbplats. (SPF) anordnar promenader med promenadhandledare för sina medlemmar i Tyresö.

Tyresö Väntjänst Länk till annan webbplats. anordnar flertalet olika fysiska aktiviteter. Bland annat qigong, sittgympa och rullstolspromenader på de olika vård- och omsorgsboendena.

Simhallen Tyresö Aquarena Länk till annan webbplats. finns tillgänglig centralt i kommunen. Aquarenan har förutom simbassänger även aktiviteter, och seniorer får träna till ett rabatterat pris.

Kultur

På biblioteken i kommunen sker ofta evenemang av olika slag. Aktuella evenemang annonseras bland annat på bibliotekens hemsida, på kommunens hemsida eller i lokaltidningarna.

Biblioteket i Trollbäcken Länk till annan webbplats. har stickcafé en dag i veckan. I samarbete med SeniorNet i Tyresö anordnas även seniorsurf på Trollbäckens bibliotek.

biblioteket i Tyresö centrum Länk till annan webbplats. finns tillgång till många digitala arkiv, databaser och program för den som vill släktforska. Det går att boka tid genom att ringa, e-posta eller besöka biblioteket.

Det finns även ett bibliotek i Tyresö Strand. Länk till annan webbplats.

Den som har svårt att ta sig till biblioteket själv, på grund av exempelvis sjukdom eller rörelsehinder, kan få böcker levererade hem utan kostnad.

Tyresö väntjänst anordnar Kulturklubb/läsecirkel på Björkbackens vård- och omsorgsboende.

Träffarna sker varannan tisdag, jämna veckor, kl. 11.00 – 12.00 på Komm-In, Björkbackens Äldrecenter. Klubben är öppen för alla som är intresserade, både boende på Björkbacken och de som har eget boende.

SPF Länk till annan webbplats. och PRO Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har löpande olika kulturaktiviteter, se respektive förenings hemsida för aktuella aktiviteter.

Sidan publicerad av: Äldre- och omsorgsförvaltningen
Senast uppdaterad: 21 februari 2024