Aktiv vardag

Du som är äldre i Tyresö har flertalet möjligheter till aktivering i vardagen. Det finns både öppen verksamhet, som inte kräver medlemskap i någon förening och är gratis, men även flertalet privata föreningar som erbjuder olika aktiviteter till en kostnad.

Eventuell påverkan på grund av coronaviruset

Kontakta respektive verksamhet för aktuell information om eventuell påverkan på grund av coronaviruset.

Mötesplatser för äldre

Tyresö kommun anordnar anhörigcafé den första onsdagen varje månad. Anhörigcaféet är en mötesplats för den som ger vård, hjälp eller stöd till en närstående som på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte klarar vardagen på egen hand.

Läs mer om anhörigcaféet

Brännpunkten på Granängsringen anordnar seniorpunkten varje fredag kl. 12-14.30. Seniorpunkten är öppen för alla. Här finns möjlighet att röra sig, ta en promenad, lyssna på någon föreläsning eller bara ta en fika och umgås.

Läs mer på Brännpunktens hemsida Länk till annan webbplats.

Hos svenska kyrkan i Tyresö finns flera möjligheter för äldre att träffas och umgås.

Trollbäckens kyrka
Café Vindfånget i Trollbäckens kyrka vänder sig till pensionärer och andra daglediga. Caféet är öppet varje helgfri måndag och då finns alltid ett litet program för träffen.

Läs mer om aktiviteter i Trollbäckens kyrka Länk till annan webbplats.

Bollmoradalens kyrka
I Bollmoradalens kyrka anordnas fredagsträffen varje vecka året runt. Dessutom finns en syförening och syjuntor anordnas i såväl Bollmoradalens kyrka och i Tyresö församlingshem.

Läs mer om aktiviteter i Bollmoradalens kyrka Länk till annan webbplats.

Pingstkyrkan
Pingstkyrkan i Tyresö har en seniorverksamhet som heter Café Träffpunkten, varje onsdag kl. 11. Caféet är en samlingspunkt för alla som har som mål att skapa gemenskap, exempelvis genom att tillsammans lyssna till någon talare, eller gemensam sång.

Läs mer om Café Träffpunkten Länk till annan webbplats.

På Kumla Allé 9 finns en mötesplats för äldre. Mötesplatsen är öppen måndag till fredag klockan 9.00-15.00. Mötesplatsen är bemannad med en värd. Här finns möjlighet till social samvaro och att delta i arrangerade aktiviteter.

För mer information, kontakta Cecilia Gritti.
Tel: 08-5782 81 68.

Röda korset i Tyresö driver ett café som har öppet tre dagar i veckan. Vidare finns en sömnadsgrupp som träffas en gång i månaden. Röda korset har sin lokal, Kupan, på Bollmoravägen 40.

Läs mer om Röda korsets aktiviteter i Tyresö Länk till annan webbplats.

SeniorNet Tyresö Länk till annan webbplats. organiserar flera dagar per vecka övningar för äldre som vill lära sig om IT. Datafrågor diskuteras även första torsdagen varje månad i café Ventilen, Kvarnhjulet, där alla äldre - det vill säga alla som är 55 år eller äldre är välkomna. Till café Ventilen är även icke-medlemmar välkomna.

Kopp och själ är Tyresös öppna kommunala träffpunkt för seniorer, som ligger centralt intill centrum. Här får alla Tyresöbor över 65 år möjlighet att knyta sociala kontakter och ha en aktiv fritid, med många olika aktiviteter att välja på.

Läs mer om Kopp och själ

Tyresö väntjänst arrangerar gemensamhetsträffar för äldre varje tisdag på Kulturcentrum Kvarnhjulet. Träffarna inkluderar bland annat pausgympa och bingofika. Väntjänsten har också volontärer som gör hembesök eller kan mötas på någon annan offentlig plats, för att ingen äldre ska behöva känna sig ensam.

Läs mer om Tyresö Väntjänsts verksamhet Länk till annan webbplats.

Fysisk aktivitet

Hitta balansen på äldre dar med Tyresös balansskola!

Fallolyckor är ett stort problem bland äldre. Många skadas årligen och kvinnor är extra utsatta. För att minska risken för fall anordnar Tyresö kommun en gratis balansskola för äldre.

Läs mer på balansskolans sida på tyreso.se

I Tyresö kommun finns utegym som är gratis och tillgängliga året runt. Utegymmen finns i Alby friluftsgård, Fornuddsparken, Tyresö strand och vid Wättinge gårdsväg. Utegymmen vid Alby friluftsgård och vid Wättinge gårdsväg är delvis tillgänglighetsanpassade.

Kommunen anordnar löpande gratis naturguidningar för alla. Guidehandledningar finns alltid tillgängliga för personer som har svårt att ta sig fram, till exempel med rullator. Tyresö friluftskarta Länk till annan webbplats. är en friluftskarta för webb och mobil som kan användas av alla för att hitta vandringsleder, utegym eller andra platser i naturen.

Pensionärernas riksorganisation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (PRO) anordnar många fysiska aktiviteter för sina medlemmar i Tyresö. Exempel på aktiviteter är qigong, promenader, cykelturer och bordtennis.

Sveriges pensionärsförening Länk till annan webbplats. (SPF) anordnar promenader med promenadhandledare för sina medlemmar i Tyresö, en gång i veckan.

Tyresö Väntjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. anordnar flertalet olika fysiska aktiviteter. Bland annat qigong, sittgympa och rullstolspromenader på de olika vård- och omsorgsboendena.

Simhallen Tyresö Aquarena Länk till annan webbplats. finns tillgänglig centralt i kommunen. Aquarenan har förutom simbassänger även aktiviteter, och seniorer får träna till ett rabatterat pris.

Kultur

På biblioteken i kommunen sker ofta evenemang av olika slag. Aktuella evenemang annonseras bland annat på bibliotekens hemsida, på kommunens hemsida eller i lokaltidningarna.

Biblioteket i Trollbäcken Länk till annan webbplats. har stickcafé en dag i veckan. I samarbete med SeniorNet i Tyresö anordnas även seniorsurf på Trollbäckens bibliotek.

biblioteket i Tyresö centrum Länk till annan webbplats. finns tillgång till många digitala arkiv, databaser och program för den som vill släktforska. Det går att boka tid genom att ringa, e-posta eller besöka biblioteket.

Det finns även ett bibliotek i Tyresö Strand. Länk till annan webbplats.

Den som har svårt att ta sig till biblioteket själv, på grund av exempelvis sjukdom eller rörelsehinder, kan få böcker levererade hem utan kostnad.

Tyresö väntjänst Länk till annan webbplats. anordnar Kulturklubb/läsecirkel på Björkbackens vård- och omsorgsboende.

Träffarna sker varannan tisdag, jämna veckor, kl. 11.00 – 12.00 på Komm-In, Björkbackens Äldrecenter. Klubben är öppen för alla som är intresserade, både boende på Björkbacken och de som har eget boende.

SPF Länk till annan webbplats. och PRO Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har löpande olika kulturaktiviteter, se respektive förenings hemsida för aktuella aktiviteter.

Sidan publicerad av: Äldre- och omsorgsförvaltningen
Senast uppdaterad: 20 oktober 2021