Aktiv vardag

Du som är äldre i Tyresö har flertalet möjligheter till aktivering i vardagen. Det finns både öppen verksamhet, som inte kräver medlemskap i någon förening och är gratis, men även flertalet privata föreningar som erbjuder olika aktiviteter till en kostnad.

Eventuell påverkan på grund av coronaviruset

Kontakta respektive verksamhet för aktuell information om eventuell påverkan på grund av coronaviruset.

Mötesplatser för äldre

Tyresö kommun anordnar anhörigcafé den första onsdagen varje månad. Anhörigcaféet är en mötesplats för den som ger vård, hjälp eller stöd till en närstående som på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte klarar vardagen på egen hand.

Läs mer om anhörigcaféet

Brännpunkten på Granängsringen anordnar seniorpunkten varje fredag kl. 12-14.30. Seniorpunkten är öppen för alla. Här finns möjlighet att röra sig, ta en promenad, lyssna på någon föreläsning eller bara ta en fika och umgås.

Läs mer på Brännpunktens hemsidalänk till annan webbplats

Hos svenska kyrkan i Tyresö finns flera möjligheter för äldre att träffas och umgås.

Trollbäckens kyrka
Café Vindfånget i Trollbäckens kyrka vänder sig till pensionärer och andra daglediga. Caféet är öppet varje helgfri måndag och då finns alltid ett litet program för träffen.

Läs mer om aktiviteter i Trollbäckens kyrkalänk till annan webbplats

Bollmoradalens kyrka
I Bollmoradalens kyrka anordnas fredagsträffen varje vecka året runt. Dessutom finns en syförening och syjuntor anordnas i såväl Bollmoradalens kyrka och i Tyresö församlingshem.

Läs mer om aktiviteter i Bollmoradalens kyrkalänk till annan webbplats

Pingstkyrkan
Pingstkyrkan i Tyresö har en seniorverksamhet som heter Café Träffpunkten, varje onsdag kl. 11. Caféet är en samlingspunkt för alla som har som mål att skapa gemenskap, exempelvis genom att tillsammans lyssna till någon talare, eller gemensam sång.

Läs mer om Café Träffpunktenlänk till annan webbplats

Två eftermiddagar i veckan arrangeras öppna seniorträffar i Trollbäcken, dit alla pensionärer är välkomna. Här finns också en öppen målarklubb och bingo, som anordnas varannan lördag.

För mer information, kontakta Astrid Körner.
Tel: 08-5782 94 50.

Röda korset i Tyresö driver ett café som har öppet tre dagar i veckan. Vidare finns en sömnadsgrupp som träffas en gång i månaden. Röda korset har sin lokal, Kupan, på Bollmoravägen 40.

Läs mer om Röda korsets aktiviteter i Tyresölänk till annan webbplats

SeniorNet Tyresölänk till annan webbplats organiserar flera dagar per vecka övningar för äldre som vill lära sig om IT. Datafrågor diskuteras även första torsdagen varje månad i café Ventilen, Kvarnhjulet, där alla äldre - det vill säga alla som är 55 år eller äldre är välkomna. Till café Ventilen är även icke-medlemmar välkomna.

På Kumla Allé 7 i Trollbäcken finns seniorträffen, en lägenhet som används av seniorer till gemensamma aktiviteter och social samvaro. Här anordnas öppet hus med kaffe för äldre två gånger i veckan. Det finns även en målarklubb och varannan lördag anordnas bingo. Aktiviteterna leds av äldre som som bor på seniorboendet Kumla Allé.

För mer info, kontakta Berith Woldner, tel 08-712 98 26, eller Anne-Marie Runsten, tel 08-712 19 63.

Tyresö väntjänst arrangerar gemensamhetsträffar för äldre varje tisdag på Kulturcentrum Kvarnhjulet. Träffarna inkluderar bland annat pausgympa och bingofika. Väntjänsten har också volontärer som gör hembesök eller kan mötas på någon annan offentlig plats, för att ingen äldre ska behöva känna sig ensam.

Läs mer om Tyresö Väntjänsts verksamhetlänk till annan webbplats

Fysisk aktivitet

Hitta balansen på äldre dar med Tyresös balansskola!

Fallolyckor är ett stort problem bland äldre. Många skadas årligen och kvinnor är extra utsatta. För att minska risken för fall anordnar Tyresö kommun en gratis balansskola för äldre.

Läs mer på balansskolans sida på tyreso.se

I Tyresö kommun finns utegym som är gratis och tillgängliga året runt. Utegymmen finns i Alby friluftsgård, Fornuddsparken, Tyresö strand och vid Wättinge gårdsväg. Utegymmen vid Alby friluftsgård och vid Wättinge gårdsväg är delvis tillgänglighetsanpassade.

Kommunen anordnar löpande gratis naturguidningar för alla. Guidehandledningar finns alltid tillgängliga för personer som har svårt att ta sig fram, till exempel med rullator. Tyresö friluftskartalänk till annan webbplats är en friluftskarta för webb och mobil som kan användas av alla för att hitta vandringsleder, utegym eller andra platser i naturen.

Pensionärernas riksorganisationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (PRO) anordnar många fysiska aktiviteter för sina medlemmar i Tyresö. Exempel på aktiviteter är qigong, promenader, cykelturer och bordtennis.

Sveriges pensionärsföreninglänk till annan webbplats (SPF) anordnar promenader med promenadhandledare för sina medlemmar i Tyresö, en gång i veckan.

Tyresö Väntjänstlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster anordnar flertalet olika fysiska aktiviteter. Bland annat qigong, sittgympa och rullstolspromenader på de olika vård- och omsorgsboendena.

Simhallen Tyresö Aquarenalänk till annan webbplats finns tillgänglig centralt i kommunen. Aquarenan har förutom simbassänger även aktiviteter, och seniorer får träna till ett rabatterat pris.

Kultur

På biblioteken i kommunen sker ofta evenemang av olika slag. Aktuella evenemang annonseras bland annat på bibliotekens hemsida, på kommunens hemsida eller i lokaltidningarna.

Biblioteket i Trollbäckenlänk till annan webbplats har stickcafé en dag i veckan. I samarbete med SeniorNet i Tyresö anordnas även seniorsurf på Trollbäckens bibliotek.

biblioteket i Tyresö centrumlänk till annan webbplats finns tillgång till många digitala arkiv, databaser och program för den som vill släktforska. Det går att boka tid genom att ringa, e-posta eller besöka biblioteket.

Det finns även ett bibliotek i Tyresö Strand.länk till annan webbplats

Den som har svårt att ta sig till biblioteket själv, på grund av exempelvis sjukdom eller rörelsehinder, kan få böcker levererade hem utan kostnad.

Tyresö väntjänstlänk till annan webbplats anordnar Kulturklubb/läsecirkel på Björkbackens vård- och omsorgsboende.

Träffarna sker varannan tisdag, jämna veckor, kl. 11.00 – 12.00 på Komm-In, Björkbackens Äldrecenter. Klubben är öppen för alla som är intresserade, både boende på Björkbacken och de som har eget boende.

SPFlänk till annan webbplats och PROlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har löpande olika kulturaktiviteter, se respektive förenings hemsida för aktuella aktiviteter.

Föreningar för seniorer

Nedan ser du en lista på olika typer av föreningar och forum i Tyresö, som anordnar aktiviteter för seniorer, eller som bevakar äldre personers intressen.

Tyresö demensförening

Tyresö finska förening

Pensionärernas riksorganisation PROlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sveriges pensionärsförening SPFlänk till annan webbplats

Tyresö Väntjänstlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

SeniorNetlänk till annan webbplats

Afasiföreningen

Kommunala pensionärsrådet KPR

Röda korsetlänk till annan webbplats

Sidan publicerad av: Maria Lagerqvist
Senast uppdaterad: 24 juni 2020
Upp