Minnesstörning

Den som har en minnesstörning kan själv, eller via exempelvis en anhörig, ansöka om att få delta i dagverksamhet för personer med demenssjukdom och kognitiva funktionsnedsättningar. I kommunen finns även en demenssjuksköterska som ger stöd och hjälp till personer med minnesstörning och råd till anhöriga.

Vad är demens?

Demenssjukdom är en kognitiv sjukdom, vilket innebär att den inverkar på människans förmåga att lära, tänka och bearbeta information. Demenssjukdom kan bland annat ge minnesstörning, försämrad tankeföring, sviktande omdöme, svårigheter att orientera sig i tid och rum och personlighetsförändringar.

Dagverksamhet för personer med demenssjukdom och kognitiva funktionsnedsättningar

Logga Silviahemcertifiering


På dagverksamheterna utformar vi dagen efter våra gästers behov och intressen. Personalen på dagverksamheterna är undersköterskor med specialkompetens kring minnesnedsättning.

Verksamheterna är Silviahemcertifierade, vilket innebär att personalen genomgått stiftelsen Silviahemmets gedigna utbildning inom demensvård.

Exempel på aktiviteter på dagverksamheterna:

  • promenader
  • utflykter
  • tidningsläsning
  • musik, sång och dansstunder
  • lugna och avkopplande stunder

När gästerna kommer serverar vi frukost. Vi äter sedan lunch tillsammans. Eftermiddagskaffe serveras innan det är dags att åka hem.

Så här ansöker du

Kontakta en handläggare på äldre- och omsorgsförvaltningen, eller ansök via E-tjänstportalenlänk till annan webbplats. Du kan också fylla i och skicka in ansökningsblanketten du finner längst ner på denna sida.

Demenssjuksköterska - rådgivning

Demenssjuksköterskan ger stöd och hjälp till personer med minnesstörning och råd till deras anhöriga.

Om du upplever att du har minnesnedsättning kan du få råd av demens- och Silviasjuksköterska Lena Nylund. Hon ger dig information om minnesrelaterade sjukdomar och ger dig även stöd och råd i din situation.

Anhöriga kan också få stöd genom telefonrådgivning, handledning kring bemötande och förhållningssätt. Lena Nylund arrangerar även anhöriggrupper och utbildning om demenssjukdomar.

Tyresös demenssjuksköterska är diplomerad Silviasjuksköterska, vilket innebär att hon har genomgått specialistutbildning inom demensvård vid stiftelsen Silviahemmet.

Lena Nylund, demens- och Silviasjuksköterska


Vill du ha råd och stöd?

Kontakta Lena Nylund.
Ring 08-578 298 78 eller skicka e-post till lena.nylund@tyreso.se

Sidan publicerad av: Maria Lagerqvist
Senast uppdaterad: 17 november 2020
Upp