Återvinningsstationer (ÅVS)

Förpackningar av papper, plast, metall och glas samt tidningar lämnar du till en återvinningsstation. På många stationer finns även behållare för småbatterier och klädinsamling. Återvinningsstationerna är endast till för hushållen, här kan inte verksamheter lämna förpackningsavfall.

återvinningsstation

Hitta din närmaste återvinningsstation

Det finns 24 återvinningsstationer i Tyresö. De flesta är obemannade och tillgängliga dygnet runt.

Sök efter din närmaste återvinningsstation och se när den töms på sopor.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Karta över återvinningsstationerna i Tyresö

Klicka på bilden för att komma till den interaktiva kartan med platser och tömningsschema (sidan öppnas på sopor.nu).

Information, synpunkter och felanmälan

1 januari 2024 tog Tyresö kommun över driften av befintliga återvinningstationer (ÅVS). Active Recycling AB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. tömmer behållarna för förpackningsavfall och städar återvinningsstationerna. Ohlssons AB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. tömmer tidningsbehållarna.

Sveriges avfallsportal sopor.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har ersatt Fti’s sida. Där hittar du Information om var stationerna finns, om sortering, hämtnings- och städdagar. Du kan även lämna synpunkter och felanmäla via länk nedan.

Tappat föremål

Ett tappat föremål i en ÅVS- container kan ställa till problem. Om du inte lyckas få upp föremålet själv, kan behållaren behöva tömmas ut på marken med hjälp av kranbil från kommunens entreprenör. Chansen att hitta det du söker kan vara liten.

Att ta ut kranbil på plats är förenat med en kostnad som betalas av medborgaren på plats vid samma tillfälle. Betalning sker direkt till vår entreprenör innan arbetet utförs. Du behöver också identifiera dig till chaufför, med körkort eller annan godkänd ID- handling. ID- handling fotas av. Du är också skyldig att återfylla containern och städa upp på platsen. Kontakta entreprenören på akut@activerecycling.se som bevakas dagtid alla dagar och ange:

  • Dina kontaktuppgifter.

Du får återkoppling och blir kontaktad så snart som möjligt.

Tre prisnivåer (inklusive moms):

  1. Ordinarie körning 750 kr. Chaufför med kranbil är ute på ordinarie rutt och kommer förbi under arbetsdagen och ringer anmälare när de närmar sig. Lyfter, tömmer, övervakar och återfyller i samarbete med anmälaren (max 30 minuter, därefter 750 kr per tillkommande 30 minuter).
  2. Extra 1 875 kr. Vardagar mellan klockan 7-17. Chaufför med kranbil åker ut extra, utanför ordinarie rutt, inom 3 timmar från återkoppling. I övrigt som alternativ A.
  3. Akut 5 000 kr. Övrig tid inklusive helger. I övrigt som alternativ B.

Producentansvar

För förpackningar finns det ett producentansvar, vilket innebär att producenterna ansvarar för insamling och återvinning av produkter.

Så här tar vi hand om plasten - Länk till nyhet 17 maj

Förpackningsavfall från verksamheter

Företag får inte lämna förpackningsavfall på en återvinningsstation eller på kretsloppscentralen i Tyresö.

Läs mer om förpackningsavfall från verksamheter

Ser du att en verksamhet lämnar förpackningsavfall på en ÅVS?

Då kan du anmäla det till Södertörns miljö-och hälsoskyddsförbund. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Återvinningsstation eller kretsloppscentral - Vad är skillnaden?

På en återvinningsstation lämnar hushåll enbart förpackningar och tidningar och det finns avsedda behållare för batterier och textil. Allt annat avfall slänger du i avfallskärl hemma eller lämnar till den bemannade kretsloppscentralen.

Nedskräpning och dumpning polisanmäls

Förpackningar, tidningar och textil lämnas endast i behållarna. Annat avfall eller förpackningar som ligger utanför behållaren räknas som nedskräpning och ger ökade kostnader för städning samt att det räknas som ett miljöbrott som kan ge böter eller vid allvarliga fall fängelse i upp till ett år.

Färger nationella skyltsystemet
Sorteringsguiden

Sorteringsguiden hjälper dig att sortera rätt

Om du är osäker på hur du ska sortera ditt avfall så kan du alltid ta hjälp av Sorteringsguiden.

Sorteringsguiden


Sidan publicerad av: avfall@tyreso.se
Senast uppdaterad: 5 juni 2024