Återbruka och dela
Ett bra sätt att minska din miljöpåverkan är att minska din konsumtion. Genom att handla second hand eller dela kläder och prylar med varandra så är du även snäll mot plånboken.

Lämna hela saker till återbruk
Allt som är helt och fungerar kan du lämna till återbruk. På kretsloppscentralen finns två containrar för återbruk, den ena går till Myrornas insamling och den andra går till försäljning i Pingstkyrkans butik. Du kan även lämna återbruk direkt till Pingstkyrkans second hand eller någon annan second hand butik.
Besök Återbruksbilen
Varje vår och höst har du möjlighet att lämna hela och rena saker direkt till Återbruksbilen. Se när den kommer till en plats nära dig.
Låna sport- och fritidsutrustning
På Fritidsbanken kan du gratis låna sport- och fritidsutrustning under 14 dagar. Här kan du även lämna in sport- och fritidsprylar som du inte längre använder.
Kläder och textil
Att tillverka kläder har stor miljöpåverkan eftersom de kräver mycket resurser att tillverka och transporteras ofta långt. Bara ett par jeans kräver 12 000 liter vatten, 1,5 kg kemikalier och 10 kg växthusgaser. Textil måste behandlas som den värdefulla resurs det är och hör inte hemma i soppåsen.
- De bästa du kan göra för miljön är att använda dina kläder ofta och länge.
- Om du behöver uppdatera garderoben, köp second hand, låna, byt eller hyr kläder.
- Vårda, laga och sy om dina kläder.
- Vädra dina kläder istället för att tvätta ofta. Ta bort enskilda fläckar istället för att tvätta hela plagget vilket gör att kläderna håller längre.
- Om du måste köpa nytt så titta efter miljömärkningar. Exempelvis Svanen, EU Ecolabel, Bra Miljöval och Global Organic Textile Standard (GOTS).
Lämna in dina kläder för återbruk och återvinning
Om du har kläder hemma som du inte längre kan använda så kan du lämna det i någon av textilbehållarna som finns runt om i kommunen. Du kan även lämna till en second hand butik eller en klädbutik som tar emot begagnade kläder. Se till att alla kläder är hela och rena som du lämnar in för återbruk. I Human bridges textilbehållare som finns bland annat på kretsloppscentralen kan du även lämna in trasig textil för återvinning.
Vad du kan lämna i textilbehållare på kretsloppscentralen
Exempel på vad du kan lämna i Human Bridges behållare på kretsloppscentralen:
- både hela och trasiga begagnade kläder
- sängkläder
- handdukar
- hushållstextilier
- endast hela skor (om möjligt i par och hopknutna)
- filtar
- handväskor
- bälten
- accessoarer
Exempel på vad du INTE kan lämna i textilbehållaren:
- blöta och/eller starkt nedsmutsade textilier
- mattor
- madrasser och kuddar
- trasiga skor
- plastmaterial
- resväskor
- korgar
Är du osäker på hur du ska sortera kan du alltid använda vår sorteringsguide.
Minska avfallet
Varje person har runt 460 kg avfall per år. För att vi ska spara på jordens resurser behöver vi alla hjälpas åt genom att slänga mindre och göra medvetna val när vi konsumerar. Att återvinna avfall är bra men ännu bättre för klimatet och miljön är det om vi förebygger att avfall uppstår. Det behöver inte vara så svårt att minska avfallet. Här har vi samlat 10 enkla sätt att minska ditt avfall.
- Säg nej till pappersreklam
- Minska matsvinnet
- Gilla begagnat
- Låna böcker och e-böcker
- Använd flergångslåda till lunch
- Välj flergångspåsar
- Ta hand om din dator
- Ge din telefon ett längre liv
- Välj begagnade leksaker
- Välj bort engångsprylar hemma.

Minimeringsmästarna
Minimeringsmästarna är en utmaning för hushåll som vill minska på de onödiga sakerna, utgifterna, stressen och klimatavtrycket. Sex hushåll i Tyresö är utvalda att tävla i den stora Sverigekampen, men alla som vill kan delta digitalt.
Är du eller din verksamhet Miljönär-vänlig?
Märkningen Miljönär-vänlig har tagits fram av branschorganisationen Avfall Sverige för att inspirera till en hållbar konsumtion. Märkningen tilldelas verksamheter, företag, och organisationer som arbetar med att återanvända, reparera, hyra och låna. Ansök om att bli tilldelad märkningen eller kanske tipsa om någon verksamhet i Tyresö som borde miljönärmärkas genom att kontakta avfall@tyreso.se
- Tyresö Bibliotek - Låna istället för att köpa nytt
- Gaffelkonst - Handgjorda smycken av äldre silverbestick
- Eco Utemiljö - Utemöbler tillverkade av 100% återvunnen plast
- 135 Äpplen - Musteri som ser till att Tyresöbornas äpplen kommer till nytta
- Röda Korset Tyresö - Second hand och insamlingar
- Myrorna - Second hand och insamlingar
- PMU Pingstkyrkans Second Hand.


Sorteringsguiden hjälper dig att sortera rätt
Om du är osäker på hur du ska sortera ditt avfall så kan du alltid ta hjälp av Sorteringsguiden.