Återbruka och dela

Ett bra sätt att minska din miljöpåverkan är att minska din konsumtion och så långt som möjligt satsa på återbruk. Genom att handla second hand eller dela kläder och prylar med varandra så är du även snäll mot plånboken.

Lämna hela saker till återbruk

Allt som är helt och fungerar kan du lämna till återbruk. På kretsloppscentralen finns två containrar för återbruk, den ena går till Myrornas insamling och den andra går till försäljning i Pingstkyrkans butik. Du kan även lämna återbruk direkt till Pingstkyrkans second hand eller någon annan second hand butik.

Besök Kretsloppsbilen

Varje vår och höst har du möjlighet att lämna hela och rena saker direkt till Kretsloppsbilen (tidigare Återbruksbilen). Här kan du även fynda återbruk som någon annan har lämnat in. Se när den kommer till en plats nära dig.

Läs mer om Kretsloppsbilen och se turlista

Starta en ReTyr-hylla

En ReTyr-hylla är ett skåp eller en hylla där du kan lämna saker du inte behöver och hitta något du kan ha användning för. Ett roligt och smidigt sätt att minska avfall, öka återbruk och därigenom minska klimatpåverkan. Kanske kan du starta en ReTyr-hylla där du bor eller på jobbet? Här får du tips.

Läs mer om hur du kommer igång med ReTyr-hyllan

Enkla sätt att minska avfallet

Varje person har runt 460 kg avfall per år. Att återvinna avfall är bra men ännu bättre för klimatet och miljön är det om vi ser till att inte avfall uppstår. Det behöver inte vara så svårt att minska avfallet. Här har vi samlat enkla sätt att minska ditt avfall.

Säg nej till pappersreklam

Sätt upp en skylt med Reklam nej tack på ytterdörren eller brevlådan så kan du minska ditt pappersavfall med 40 kg per år.

All in mot matsvinn

Minska matsvinnet

Att köpa mat och sedan slänga den är lika galet som det låter. Med bra planering och några enkla tumregler kan du minska mat svinnet rejält och få mer pengar över.

Tips på hur du kan minska matsvinnet

Kläder

Välj begagnade kläder och textilier

Att köpa kläder på secondhand är oftast billigare och alltid bättre för miljön än att köpa nytillverkade plagg. Har du kläder hängande som du inte längre använder kan någon annan få glädje av dem istället.

Läs mer om hur du blir textilsmart

Låna böcker och läs e-böcker

Lyssna på en ljudbok, läs en e-bok, låna på biblioteket eller byt böcker med dina vänner och kolleger. Det kan minska ditt avfall med över 9 kilo om året.

Biblioteken i Tyresö

Matlåda

Välj flergångslåda, flergångsmugg och flergångspåsar

Ta med en flergångslåda nästa gång du köper hämtmat och köp kaffet i en flergångsmugg. Då gör du en viktig insats för att minska nedskräpning och klimatpåverkan. Ta även med en påse till affären nästa gång du handlar mat och små påsar till frukt och grönt.

Läs mer om att ta med matlåda när du köper hämtmat

Ta hand om din dator och telefon

Många köper en ny när den gamla börjar bli långsam. Men sköter du om din dator på rätt sätt kan den prestera på topp betydligt längre. Ekonomiskt för dig och en stor vinst för miljön. Genom att behålla din mobil något extra år gör du miljön en stor tjänst och sparar pengar på köpet. En enda mobiltelefon ger upphov till 86 kg avfall vid tillverkning.

Flytväst

Välj begagnade leksaker och fritidsutrustning

Byt, låna, skänk, hyr eller köp begagnat. För den som använder en leksak för första gången är den alltid ny, även om någon annan använt den förut.

På Fritidsbanken kan du gratis låna sport- och fritidsutrustning under 14 dagar. Här kan du även lämna in sport- och fritidsprylar som du inte längre använder.

Läs mer om Fritidsbanken och se öppettider

Välj bort engångsartiklar

Inventera hemma vad du har för engångsartiklar och fundera vad det finns för alternativ. Kaffefilter, bakplåtspapper, värmeljus, pappers-servetter, hushållspapper. Många av de små engångsgrejer du använder till vardags kan ersättas av billigare alternativ som ger mindre avfall.

Sidan publicerad av: avfall@tyreso.se
Senast uppdaterad: 27 maj 2024