Kontaktfamilj

Ibland kan föräldrar känna att de inte räcker till och att barnet har behov som är svåra att tillgodose på egen hand. Då finns, efter utredning, möjlighet att få en kontaktfamilj till barnet. Ett sådant stöd kan se olika ut, men i regel innebär det att barnet vistas en till två helger per månad hos en kontaktfamilj.

Vad är en kontaktfamilj?

En kontaktfamilj är en person eller en familj som regelbundet tar emot barnet i sitt hem för kortare vistelser, och som under den tiden har i uppgift att stödja barnet på olika sätt. Kontaktfamiljer kan se väldigt olika ut, precis som barnens behov ser olika ut. Viktigast är att kontaktfamiljen kan erbjuda trygghet och en stabil social situation för barnet.

Hur får man en kontaktfamilj?

Kontaktfamilj är en insats från socialtjänsten som kan beviljas efter utredning av barn- och ungdomsenheten. Insatsen är helt frivillig, vilket innebär att vårdnadshavare och barn över 15 år måste samtycka till insatsen.

För mer information om insatsen kontaktfamilj, eller för att anmäla oro för ett barn eller en ungdom, kontakta barn- och ungdomsenhetens mottagningsgrupp genom att ringa till Tyresö kommun på telefon: 08-578 291 00.

Vill du bli kontaktfamilj?

För att få bli kontaktfamilj utreder socialtjänsten individens eller familjens förutsättningar att ta emot barn i hemmet.

Följ oss på Instagram! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information för dig som är intresserad av att bli kontaktfamilj för Tyresö kommun.

Sidan publicerad av: Eva Pettersson
Senast uppdaterad: 13 maj 2024