Vattenläckage i din fastighet

Under vinterhalvåret uppstår fler vattenläckor än under sommarhalvåret. Det beror på att marken påverkas av temperaturväxlingar och vissa ledningsmaterial som gjutjärnsledningar, är känsligare och knäcks. Även galvledningar går sönder av åldersskäl, Tyresö kommun jobbar successivt med att renovera och byta ut dessa ledningar.

Felanmälan ring 08-578 291 00 under kontorstid. Övrig tid: 08-798 44 44.

SMS skickas ut vid omfattande vattenläcka och avstängning

Vi har en SMS-tjänst där mobiler får sms och fasta telefonnummer blir uppringda. Vi använder oss av en tjänst som plockar information från UMS (nummer registrerade i det område vi pekar ut). Gäller endast privata abonnemang som är knutna till rätt adress. För att du ska bli aviserad via SMS eller röstmeddelande behöver du kontrollera att ditt nummer är kopplat till den adress/de adresser du önskar, det kan du göra via länken nedan.
Anmäl ditt telefonnummerlänk till annan webbplats

Inloggning och registrering – Steg för steg

Missfärgat vatten vid anläggningsarbete eller vid vattenläcka

Vid reparation eller arbete med VA-nätet kan det hända att vattnet blir missfärgat eller grumligt. Det beror på att avlagringar (rost och kalk) kan lossna när vattenhastigheten i ledningen ändrats. Missfärgningen är inte farlig, men var försiktig med tvätt av kläder. Spola då kallvatten några minuter tills vattnet är helt klart. Vattnet är inte farligt att dricka.

Fortsätter vattnet att vara missfärgat under en längre period ta kontakt med kommunen eller din hyresvärd. Missfärgat vatten kan även betyda att det är en pågående vattenläcka inom närområdet.

Har du vattenläckage hemma?

För att upptäcka vattenläckage, stäng av alla kranar och se om vattenmätarens visare fortfarande rör sig. Om visarna rör sig har du vattenläckage någonstans. Börja då med att kontrollera kranar, toaletter med mera, så det inte står och rinner.

Om du läser av din vattenmätare regelbundet kan du hålla reda på förändringar i din vattenförbrukning och på så sätt bli uppmärksam på en eventuell vattenläcka.

Ett litet vattenläckage blir dyrt i längden

Så mycket kostar ett litet vattenläckage under ett år.

  • en droppande kran kostar cirka 460 kronor.
  • en stril motsvarande en sytråd (0,3 millimeter) kostar cirka 1080 kronor.
  • en tunn stråle motsvarande en synål (0,9 millimeter) kostar cirka 9 200 kronor.
  • en toalett som står och rinner kostar cirka 16 000 kronor

Håll koll på din vattenförbrukning genom att läsa av din vattenmätare.
Lämna mätarställninglänk till annan webbplats

Sidan publicerad av: vatten@tyreso.se
Senast uppdaterad: 25 juni 2020
Upp