Hållbar vattenanvändning
Idag tar vi vatten för givet och använder rent, friskt dricksvatten i stora mängder. För att vi ska klara framtidens utmaningar behöver vi alla övergå till en mer hållbar vattenanvändning. Det gör vi lätt genom små förändringar i vardagen.
Vattnet i Tyresö
I Tyresö görs det kommunala vattenuttaget från Mälaren och vattnet distribueras via Stockholm Vatten och Avfall. Vattnet renas i tre steg vid vattenreningsverket i Norsborg innan det pumpas ut till hushållen i Stockholmsområdet. Det innebär att det inte finns risk för att vattnet tar slut, men under varma sommardagar och högt tryck kan det uppkomma kapacitetsbrist i reningsverken. Att använda mycket vatten ger också hög energiåtgång. Vi behöver alla tänka på att spara vatten så att det räcker åt alla – och för ett hållbart Tyresö.
Så mycket vatten förbrukar en person varje dygn
Den genomsnittliga användningen av vatten per person och dygn i ett hushåll är cirka 140 liter, fördelat på detta sätt:
- 10 liter för dryck och mat
- 30 liter för WC-spolning
- 15 liter för disk
- 15 liter för tvätt
- 60 liter för personlig hygien
- 10 liter för övrig användning
Så sparar du vatten inomhus
- Ta en kort dusch istället för en lång, och stäng av vattnet när du tvålar och schamponerar dig.
- Om du kan, undvik att bada i badkar. Ett badkar rymmer 200 liter vatten, vid en dusch på tre minuter går det åt ca 36 liter.
- Låt inte vattnet rinna när du borstar tänderna. Om en familj på fyra personer stänger av kranen medan de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag.
- Ha en kanna vatten i kylen istället för att spola för att få det kallt.
- Diska inte under rinnande vatten. För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten.
- Fyll disk- och tvättmaskinen full innan du kör igång dem och använd kortprogram. Det går åt cirka 50 liter vatten för en maskin tvätt.
- Installera snålspolande kranar och duschmunstycken. Med ett snålspolande duschmunstycke kan man halvera vattenmängden.
- Om du har en gammal toalett med stor vattencistern, lägg i en sten (eller annat som inte skadar stolen) i utrymmet under spolknappen så går det åt mindre vatten.
Så sparar du vatten i trädgården
- Om något i trädgården behöver vattnas: vattna tidig morgon, på kvällen eller nattetid och undvik att vattna när det är som varmast så att inte vattnet dunstar bort.
- Vattna med kanna eller vattenslang som du håller i handen, istället för vattenspridare. En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter.
- Spara regnvattnet från stuprör i en tunna och använd det för vattning.
- Placera krukor med känsliga växter på skuggiga platser under soliga dagar.
- Låt gräsmattan vara. Den återhämtar sig efter långvarig torka.
- Använd täckodling. Det hjälper till att minska markens vattenavdunstning.
- Lägg inte nya gräsmattor och plantera inte nya häckar under våren och sommaren. Gör det hellre på hösten, det vill säga i september och framåt.