Följ våra testcyklister

Intresset för att låna elcykel via kommunen blev mycket större än förväntat, hela 130 Tyresöbor anmälde sitt intresse för att testa på att resa klimatsmart och hälsosamt.

Våra testcyklister är redo!

Petra, Jakob, Christer, Carina, Angela, Madeleine, Jeanette, Ida och David. Christina saknas på bilden.

Varför lånar kommunen ut cyklar?

Länets aktörer har tagit fram en regional cykelplan. Målet med planen är att 20 % av arbetsresorna ska göras med cykel år 2030, idag ligger den siffran på cirka 5 % för länet. Förhoppningen från vår sida är att testcyklisterna ska fungera som cykelambassadörer och bidra till att fler får upp ögonen för elcykeln som ett alternativ till bilen.

Det vi framförallt vill påverka är bilresandet. Självklart vore det ännu bättre för miljön om alla gick eller cyklade på en vanlig cykel, men vi tror att el-cykeln har en större möjlighet att ersätta till exempel arbetspendling i form av bilresor. Så vad det gäller att minska utsläppen av koldioxid har el-cykeln en stor potential.

Vi följer våra tio testcyklister

Testperioden pågick fram till 30 maj 2019
Vi följde dem här på sidan och på Tyresö kommuns Instagram och Facebook, där vi fick ta del av deras funderingar, med- och motgångar, roliga bilder och inlägg.

Jag heter Angela Berg och jag bor tillsammans med min man, två barn och katt i Tyresö Strand. Jag arbetar på Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg med huvudkontor i Sickla. Jag tycker att jag har den optimala cykelvägen till jobbet. Det är lagom avstånd, 1,7 mil, och vägen är fantastisk. Med fina cykelvägar hela vägen och en fantastisk natur att beskåda.
Men med två barn och mycket aktiviteter är det svårt att ändå få till cykelpendling, även om jag är väldigt sugen. När kommunen ansökte om testcyklister såg jag det som ett perfekt tillfälle att parkera bilen och få mer vardagsmotion och frisk luft i en månad genom att prova elcykel till jobbet. För mig handlar det om att sänk tröskeln och mecket runt omkring.
Nu kan jag cykla i samma kläder som jag har på jobbet och bara byta skor när jag kommer fram. Cykelkorgen är perfekt för datorväska och ett par skor. Ja, ni hör det finns inte många ursäkter nu.
Bara upp på cykeln och köra!

Mitt absoluta smultronställe i Tyresö Kommun har jag 400 meter hemifrån, Erstaviken.

Jag heter Carina Åhsberg och bor i Lindalen sedan 2001. I mitt jobb som specialpedagog åker jag runt i tre kommuner: Tyresö, Haninge och Nynäshamn.

Jag har en tid funderat på att köpa en elcykel så när det här erbjudandet dök upp, att få prova på, sökte jag så klart! Och vilken tur jag hade som var en av dem som fick chansen. Jag har framförallt tänkt att cykla till jobbet de dagar som jag är på kontoret i Handen, men så mycket det går annars med. På fritiden blir det kanske till något av mina smultronställen i kommunen. Ett ställe som är lika fint att komma till året om är Tyresö slott!

Har nu testat att cykla några gånger för att vänja mig vid cykeln, första gången hamnade jag i spöregn och nästa tur i snö. Men nu ser jag fram emot härliga cykelturer i solsken!

Mitt namn är Christer Bakai. Jag bor i Tyresö sedan 1998 och mitt absoluta smultronställe är Tyresövallen. Där möter man glädje gemenskap och spänning.

Att vara testcyklist på en elcykel ser jag som ett första steg till att komma tillbaka till att cykla mer generellt. Jag och många med mig är nog ganska bekväma av oss och då är det lätt att ta bilen istället. Trots att det många gånger är både enklare och fortare att cykla. Jag har tidigare varit ganska skeptisk till elcykel så det här ska bli väldigt intressant....

Jag heter Christina Allinger och bor på Mellanbergsvägen i Tyresö. Jag brukar kallas för Stina. Är en glad pensionär som vägrar sluta jobba. Arbetar på ett gruppboende i Trollbäcken och trivs oerhört bra med det.

När jag såg att Tyresö kommun sökte testcyklister, så blev jag så glad. Viket bra initiativ! Vi spar på miljön genom att ta cykeln till jobbet och låta bilen stå. Jag kom inte med i första vändan, men efter ett återbud av någon så fick jag chansen. Vilken lycka! Eftersom jag älskar att cykla och vara ute i vår vackra natur så får nu bilen snällt stå kvar på parkeringen.

Förra veckan cyklade jag 13,7 km på min vanliga cykel. Det tog 1 timme. Många branta backar ute på Brevik/Ällmora, som jag bestiger gående, ledandes min cykeln. Då kom mejlet att jag fick vara en av dom 10 som skulle testa elcykeln under en månad. Kommer absolut att göra samma resa med den, eftersom det är så oerhört vackert ute på Brevik.

Jag heter David och bor i Trollbäcken. Normalt sett är jag lärare på Tyresö gymnasium, men för närvarande är jag föräldraledig.

Att vara småbarnsförälder innebär ofta många korta resor: lämna och hämta på förskolan, träffa andra föräldralediga, åka till öppna förskolan, besöka BVC, mataffären och små utflykter i närområdet. Normalt sett har jag oftast tagit bilen för sådana resor, men ska bli spännande att se hur en lådcykel med el kan ersätta bilen. Lådcykeln gör att jag kan ta med bägge barnen och den packning man ofta behöver med barn: skötväska, extrakläder, matsäck etc.

Det finns många fantastiska ställen i Tyresö, men en favorit är promenaden eller cykelturen från Gudö, längs Gudö å, förbi Långsjön och Tyresö-Flaten och avsluta runt Barnsjön. Fyra sjöar och en å på samma tur är svårslaget.

Mitt namn är Ida och jag är bosatt ute vid Trinntorp. Jag höll tummarna för att jag skulle bli utvald, och lycklig blev jag när så var fallet.

Jag hoppas att det blir en morot för att fler ska "våga" cykla från Brevik. Har använt cykeln för att åka och handla (1,3 mil till Tyresö c) och i mitt ideella arbete runt om i kommunen. Hittills såå underbart istället för bil.

Jag heter Jakob och jag bor i ett hus uppe på Krusboda tillsammans med min fru, våra barn och katter. Jag jobbar som kurator på Nacka sjukhus och trivs väldigt bra med det. Arbetet kan vara tungt vissa dagar, men framförallt känns det väldigt meningsfullt och givande.

Jag har ganska precis två mil till jobbet och har tidigare prövat att cykla dit och tillbaks men inte haft varken ork eller motivation att upprätthålla det. Så för egen del och för miljöns skull så blev detta med elcykel en chans att både dra ner på bilkörandet och komma igång med en mer regelbunden motion en riktig morot.

Det vore ljuvligt att komma ner till Alby och fika lite med kaffe och glass och titta på djuren. Det är fint därnere, ett stycke lantliv bara tio minuter bort från där vi bor. Det är det ställe jag är mest förtjust i häromkring, där finns ju både vatten man kan bada i och orörd skog att vandra i alldeles i närheten.

Jag tittar gärna på En plats på landet… det har blivit en slags trygg avkoppling många kvällar att bara sjunka ner i soffan och se vackra landskap, fina byar och olika hus som man kan förtjusas eller förfasas över.

Jeanette heter jag, är 37 år och bor tillsammans med mina 3 barn i Tyresö. Jag har bott i Tyresö så gott som hela mitt liv och trivs otroligt bra här. Jag jobbar på ett kontor vid Trollbäckens centrum.

Jag använder bilen på tok för mycket, då jag både bor och jobbar i Tyresö så skulle jag definitivt kunna cykla mer än vad jag gör.

Min yngsta son har en funktionsnedsättning som gör att han har svårt att cykla. Jag har därför funderat på att köpa en lådcykel så vi kan vara ute och cykla hela familjen tillsammans, och såg nu möjligheten att få prova en först och se hur det fungerar.

Jag kommer att använda cykeln till och från skolan (lämning och hämtning av barn) och även till och från jobb och sen på diverse cykelutflykter tillsammans med resten av familjen.

Och jag hoppas på att skapa nya, härliga cykelminnen med den här cykeln. Bland annat att åka ut till underbara mysiga Notholmen.

Jag heter Madeleine, jag bor sedan 1,5 år i Hanviken i Tyresö. Jag arbetar på kontor i slakthusområdet, men är ofta ute och besöker våra verksamheter runt om i Stockholm. Den här månaden ska jag testa om det går att ställa om och parkera bilen, och cykla till jobbet samt mellan möten.

Med två små barn är vardagspusslet alltid en utmaning och det ska bli spännande att se om vi kommer få det att fungera.

Den 2/5 piskade regnet under hela cykelturen, men det var förvånansvärt härligt ändå.

ps. Jag har en hjälm på mig som sitter runt halsen och vecklar ut sig om olyckan skulle vara framme.

Jag heter Petra Strömblad och är 48 år. Jag bor i Gimmersta tillsammans med min man och våra tre barn. Jag arbetar som ekonom på Haninge kommun och en av anledningarna till att jag ville bli testcyklist är att jag ville testa hur det skulle vara att cykelpendla till jobbet. Jag har ca 2 mil enkel resväg med bil, men fågelvägen är det betydligt kortare. Får se hur långt det blir cykelvägen! En extra bonus blir all frisk luft och den vardagsmotion som man som kontorsråtta så väl behöver! Och miljösamvetet blir lite lättare.

Min ambition är att cykla till och från jobbet 2-3 gånger i veckan och givetvis kommer jag att använda cykeln även kortare sträckor. Ta cykeln istället för bilen till affären när man har glömt den där enstaka matvaran. Jag ser också fram emot att göra cykelutflykter med familjen på helgerna.

Mitt smultronställe i Tyresö är skogen och stigarna mellan de vackra sjöarna Albysjön och Tyresö Flaten. Jag älskar att vi bor så nära naturen i Tyresö!

Utvalda testcyklister i projektet 2019

Deltagarna åtar sig att:

  • cykla minst 3 kilometer, minst 3 gånger i veckan
  • synas i lokala och sociala medier, exempelvis genom att göra inlägg i sociala medier
  • inspirera andra
  • dokumentera sina resor i en resedagbok
  • vara med på uppstartsmöte.

De får:

  • låna en elcykel eller ellådcykel (3-hjuling) under en månad
  • träffa andra testcyklister.

Elcyklistprojektet är ett gemensamt projekt tillsammans med Energi- och Klimatrådgivningen, Huddinge kommun, Haninge kommun och Nynäshamns kommun.

Sidan publicerad av: hallbarhet@tyreso.se
Senast uppdaterad: 14 mars 2024