Båtliv

Tyresö är en skärgårdskommun med ett livligt båtliv under sommarmånaderna. Här finns information om vad som gäller för dig med egen båt och som färdas på våra vatten.

Båtramper

I kommunen finns ingen allmän båtramp. Om man som båtägare inte är medlem i en båtklubb, får man på egen hand kontakta de båtklubbar som har ramp och höra om det går att nyttja deras.

Hastighetsbegränsningar

Det finns ett antal förbud och begränsningar i våra sjöar och vid vissa kustavsnitt. Dessa begränsningar finns för att extra hänsyn ska tas för människor och naturs hälsa och säkerhet. Begränsningarna ska motverka buller, för höga hastigheter och negativ påverkan för badande och naturliv. Beslutande organ i frågor som rör båtförbud är Länsstyrelsen.

Restriktionerna i sjö- och kustvatten inom Tyresö , 41.7 kB, öppnas i nytt fönster.

Karta över restriktioner , 1.1 MB, öppnas i nytt fönster.

Vattenskoter

Du får bara köra vattenskoter i allmänna farleder och områden som har godkänts av Länsstyrelsen. Se restriktioner ovan.

Förbud mot trafik med fordon på istäckta vattenområden

Det är förbjudet att köra bil, skoter, fyrhjuling eller andra motordrivna fordon på Tyresös sjöar.

Beslut med karta , 180 kB, öppnas i nytt fönster.

Att hastighet och lagar följs är en fråga för polisen. Under pågående brott, ring 112. Vill du tipsa om något som inte är akut – förare som buskör eller liknande – kan du skicka e-post till registrator.stockholm@polisen.se

När båten inte längre är sjöduglig

Som båtägare behöver du ta ha hand om din båt när den blivit uttjänt. Via Båtretur kan du som privatperson, båtklubb eller fastighetsägare få hjälp med hela processen att på ett miljöklokt sätt ta hand om en uttjänt båt.

Läs om hur du återvinner din båt Länk till annan webbplats.

Sidan publicerad av: hallbarhet@tyreso.se
Senast uppdaterad: 26 januari 2023