Elavfall

Elavfall är lite förenklat, allt som har sladd eller drivs med batteri.

Symbol elavfall

 

Elavfall från hushåll

Hushållen i Tyresö kan lämna sitt elavfall i sorteringshuset på kretsloppscentralen samt mindre elavfall till Kretsloppsbilen eller Samlaren som finns i vissa butiker. Du kan även beställa en elavfallshämtning. Fast installerad utrustning för värmning, kylning och ventilation hämtas dock inte som elavfall. Däremot kan du själv lämna dessa produkter på kretsloppscentralen, kontakta personalen för att bli anvisad avlämningsplats.

Läs mer om elavfall

Elavfall kan INTE lämnas som grovavfall vid fastighet utan ska lämnas på Kretsloppscentralen.

Elavfall från verksamheter

Elavfall klassas som farligt avfall, vilket omfattas av rapporteringskrav från Naturvårdsverket sedan november 2020. Verksamheter måste därför först registrera sitt elavfall för att få ett avlämnarintyg. Intyget skapas i förväg på El-kretsens webbsida och visas upp för personal på kretsloppscentralen för att få intyget registrerat.

Skapa ett avlämnarintyg här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du vill göra det enkelt kan du anlita ett godkänt företag som hämtar upp ditt elavfall vid din verksamhet och transporterar det till återvinning på en behandlingsanläggning.

Du som lämnar elavfall ofta kan ladda ner Elkretsens app "Verksamhetsavfall" där du enkelt kan skapa ett avlämnarintyg. Rapporteringen till Naturvårdsverkets avfallsregister sker sedan automatiskt.

Läs mer om Verksamhetsappen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Detta händer med avfallet sen

Elektroniken tas om hand av producenternas bolag El-kretsen. De miljöfarliga ämnena tas bort och metalldelarna, exempelvis koppar, aluminium och järn smälts ner och återvinns.

Läs mer om elavfall på sopor.nu Länk till annan webbplats.

Sidan publicerad av: avfall@tyreso.se
Senast uppdaterad: 16 april 2024

Hitta på sidan