Att jobba som röstmottagare

Vi tackar alla som har anmält sitt intresse för att jobba som röstmottagare under EU-valet. Nu har vi fått in tillräckligt många anmälningar, och anmälan är stängd.

I mars/april får du som har ansökt svar om du har fått en plats, och i såna fall i vilken lokal och vid vilket datum det är dags för utbildning.

EU-flagga och Tyresöflagga

Arbetet som röstmottagare kräver ett hjälpsamt och vänligt arbetssätt, en förmåga att vara serviceinriktad, samt höga krav på noggrannhet. Du ska medverka till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att upprätthålla god ordning i röstlokalen, ta emot röster och pricka av i röstlängden. Efter vallokalens stängning granskas och räknas rösterna.

Du arbetar från tidig morgon till sen kväll på valdagen med flera raster under dagen. Ni är sju personer som jobbar omlott enligt ett schema, och det finns alltid en ansvarig ordförande på plats. Är ni fler från samma familj som anmäler er kommer ni att få ar­beta i olika vallokaler den 9 juni.

Ingen tidigare erfarenhet krävs

Som röstmottagare krävs ingen tidigare erfarenhet. Du måste vara minst 18 år och tala god svenska. God fysik är bra, då det blir mycket stående arbete i vallokalen. Alla röstmottagare genomgår en obligatorisk utbildning. Utbildningen är cirka 2–3 timmar lång under en vardagskväll.

Du får ersättning

För din insats får du ett skattepliktigt arvode beroende på din roll.

Exempel för röstmottagare:
Grundersättning: 1800 kronor
Helgtillägg: 500 kronor
Utbildningstillägg: 400 kronor
Tillägg per arbetad timme efter kl 21: 200 kronor
Arbetar du fram till kl 23 på valdagen blir ersättningen alltså 1800+500+400+400 = 3100 kronor.

Ordförande och vice ordförande får 3500 respektive 3000 i grundersättning.

Röstmottagare till förtidsröstningen

Som röstmottagare till förtidsröstningen ska du vara tillgänglig under perioden 22 maj till 9 juni. Du ska ha möjlighet att jobba hel- eller halvdag under hela perioden. Ersättningen är 200 kronor per timme. Alla röstmottagare i förtidsröstningen genomför också en obligatorisk utbildning ett par timmar.

Kontakt och mer information

val@tyreso.se
tyreso.se/euval

Mer om valet till Europaparlamentet

Sidan publicerad av: kommunkansli@tyreso.se
Senast uppdaterad: 6 mars 2024