Val till Europaparlamentet 2024

en eu-flagga mot blå himmel

Genom att rösta i valet till Europaparlamentet har du möjlighet att vara med och påverka EU:s politik. Val sker vart femte år – senaste valet var söndagen den 26 maj 2019 och nästa val är den 9 juni 2024.

Så går valet till

Valet går i stort sett till på samma sätt som i valet till kommunfullmäktige, region och riksdag. Dock är det bara ett val du behöver göra – en valsedel i ett valkuvert. 

Läs mer om Europaparlamentet (Riksdagens webbplats) Länk till annan webbplats.

Förtidsröstning

Du kommer att kunna förtidsrösta i Servicecenter och på biblioteken från och med den 22 maj 2024. Information och öppettider kommer läggas ut här i god tid.

Alla EU-medborgare har rätt att rösta i valet till Europaparlamentet. I Sverige får du rösta fram politiker till Europaparlamentet om du har fyllt 18 år, är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige.

För att ha rösträtt måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Det är uppgifterna hos Skatteverkets folkbokföring 30 dagar före valdagen, det vill säga 10 maj 2024, som bestämmer rösträtten.

Du behöver inte anmäla dig till röstlängden. Om du har rösträtt får du automatiskt ett röstkort från Valmyndigheten i början av maj 2024.

Medborgare från andra EU-länder, men som är folkbokförda i Sverige får rösta i EU-valet här. Du som är svensk medborgare men bor utomlands måste anmäla dig till röstlängden för att få rösta.

Läs mer om rösträtt, röstkort och röstlängd på valmyndighetens webbplats.
www.val.se Länk till annan webbplats.

Röstkort skickas hem till din hemadress i början av maj. Där ser du vilken lokal du ska rösta i. Du behöver inte ha med dig röstkortet om du röstar i din vallokal på valdagen, dock behövs det om du tänker förtidsrösta.

Sidan publicerad av: kommunkansli@tyreso.se
Senast uppdaterad: 29 januari 2024