Val till Europaparlamentet 2024

en eu-flagga mot blå himmel

Genom att rösta i valet till Europaparlamentet har du möjlighet att vara med och påverka EU:s politik. Val sker vart femte år – nästa val är den 9 juni 2024.

Så går valet till

Valet går i stort sett till på samma sätt som i valet till kommunfullmäktige, region och riksdag. Dock är det bara ett val du behöver göra – en valsedel i ett valkuvert. 

Läs mer om Europaparlamentet (Riksdagens webbplats) Länk till annan webbplats.

Förtidsröstning

Du kommer att kunna förtidsrösta i Servicecenter och på biblioteken från och med den 22 maj 2024. Öppettider hittar du under Förtidsröstning här nedan.

Jobba som röstmottagare

Vi har fått in tillräckligt många intresseanmälningar till att jobba som röstmottagare både under förtidsröstningen och valdagen. Vi tackar alla som har anmält sitt intresse.

Alla EU-medborgare har rätt att rösta i valet till Europaparlamentet. I Sverige får du rösta fram politiker till Europaparlamentet om du har fyllt 18 år, är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige.

För att ha rösträtt måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Det är uppgifterna hos Skatteverkets folkbokföring 30 dagar före valdagen, det vill säga 10 maj 2024, som bestämmer rösträtten.

Du behöver inte anmäla dig till röstlängden. Om du har rösträtt får du automatiskt ett röstkort från Valmyndigheten i maj 2024.

Medborgare från andra EU-länder, men som är folkbokförda i Sverige får rösta i EU-valet här. Du som är svensk medborgare men bor utomlands måste anmäla dig till röstlängden för att få rösta.

Läs mer om rösträtt, röstkort och röstlängd på valmyndighetens webbplats.
www.val.se Länk till annan webbplats.

Röstkort skickas hem till din hemadress i maj. Där ser du vilken lokal du ska rösta i. Du behöver inte ha med dig röstkortet om du röstar i din vallokal på valdagen, dock behövs det om du tänker förtidsrösta.

Du behöver ha med dig giltig legitimation för att rösta, eller sällskap av någon med giltig legitimation som kan gå i god för din identitet.

Förtidsrösta i Tyresö från den 22 maj 2024

Det finns flera lokaler i Tyresö som du kan förtidsrösta i 22 maj–8 juni – i Servicecenter i kommunhuset och på de tre biblioteken. Öppettider för respektive lokal ser du lite längre ner.

Förtidsrösta på valdagen i Servicecenter kl 8–21

På själva valdagen söndagen den 9 juni kan du inte rösta i vilken lokal som helst. Vilken lokal du ska rösta i står på ditt röstkort som du får hemskickat cirka tre veckor före valet. Men om du inte har möjlighet att ta dig till din lokal på valdagen kan du förtidsrösta även denna dag på Servicecenter i kommunhuset kl 8–21. Övriga förtidsröstningslokaler är stängda på valdagen.

Ta med röstkort och id-kort

Om du väljer att förtidsrösta i förtidsröstningslokal måste du ha med dig en giltig id-handling. Alternativt kan någon du känner gå i god för dig, men då måste den personen kunna visa en giltig id-handling. Du ska även ta med dig ditt röstkort, har du tappat bort det så fråga röstmottagarna i lokalen så får du hjälp.

Adresser och öppettider för förtidsröstning

Servicecenter, kommunhuset, Marknadsgränd 2
Öppettider 22 maj–9 juni:
Måndag–torsdag 8–17
Fredag 8–15
Lördag–söndag 11–15
Onsdag den 5 juni 8–12
Torsdag den 6 juni 11–15
Valdagen den 9 juni 8–21

Huvudbiblioteket i Tyresö Centrum, Östangränd 7
Öppettider 22 maj–8 juni:
Måndag–torsdag 9–19
Fredag 9–18
Lördag–söndag 11–15
Onsdag den 5 juni 9–18
Stängt den 6 juni

Biblioteket i Trollbäcken, Kumla allé 7–9
Öppettider 22 maj–8 juni:
Måndag 10–19
Tisdag–fredag 10–17
Lördag 11–15
Söndag stängt
Onsdag den 5 juni 10–16
Stängt den 6 juni

Biblioteket i Tyresö Strand, Strandtorget 15
Öppettider 22 maj–8 juni:
Måndag, tisdag, torsdag och fredag 10–17
Onsdag 10–19
Lördag stängt, men extraöppet lördag 8 juni 11–15
Söndag 11–15
Onsdag den 5 juni 10–16
Stängt torsdag den 6 juni
Lördag 8 juni 11–15

Här hittar du vallokalerna på valdagen 9 juni. De är öppna mellan kl 8 och kl 21. På ditt röstkort ser du till vilken vallokal du ska gå. Var observant - din lokal kan ha ändrats sedan senaste valet.

Du kan inte rösta i vilken lokal som helst, utan måste gå till din vallokal. Det finns dock möjlighet att förtidsrösta även på valdagen – det kan du göra i Servicecenter i kommunhuset kl 8–21. Övriga förtidsröstninglokaler är stängda på valdagen. Läs mer om förtidsröstning under egen rubrik.

Om du väljer att rösta i din vallokal på valdagen behöver du inte ha med dig röstkortet, däremot en giltig id-handling. Har du ingen giltig id-handling kan du låta någon du känner gå i god för dig, men då måste den personen ha en giltid id-handling.

Under rubriken Hitta din vallokal här nedanför kan du själv leta upp din vallokal i en karta över Tyresös valdistrikt.

Lista över samtliga vallokaler 9 juni 2024

Hitta din vallokal

I kartan nedan kan du klicka på ditt valdistrikt för att se mer information om din vallokal på valdagen. Se information om var du kan förtidsrösta ovan.

Vid valet till Europaparlamentet ges möjlighet till ambulerande röstmottagning på vård- och omsorgsboenden inom Tyresö, vid tidpunkt som kommunen kommer överens om med personal vid respektive boende. De äldre som önskar rösta kan därmed göra det i sin egen bostad. (Tidigare hette röstmottagningen institutionsröstning.)

Valnämndens preliminära rösträkning (så kallad onsdagsräkning) i valet till Europaparlamentet äger rum onsdagen den 12 juni med start klockan 9.00
i Tyresö kommunhus.

Under onsdagsräkningen bedöms de förtidsröster som underkänts av val­distrikten under valdagen, förtidsröster som inte hunnit fram till valdagen samt brevröster från utlandet..

Valnämndens preliminära rösträkning är öppen för ­allmänheten.

Sidan publicerad av: kommunkansli@tyreso.se
Senast uppdaterad: 4 juni 2024