Val till Europaparlamentet 2019

en eu-flagga mot blå himmel

Genom att rösta i valet till Europaparlamentet har du möjlighet att vara med och påverka EU:s politik. Val sker vart femte år och nästa val är söndagen den 26 maj 2019. Här hittar du information om förtidsröstning och vallokaler.

Så går valet till

Valet går i stort sett till på samma sätt som i valet till kommunfullmäktige, landsting och riksdag. Dock är det bara ett val du behöver göra – en valsedel i ett valkuvert. 

Europaparlamentets webbplatslänk till annan webbplats

Läs mer om Europaparlamentet (Riksdagens webbplats)länk till annan webbplats

Förtidsröstning

Förtidsrösta kan du göra i Servicecenter och på huvudbiblioteket från den 8 maj. På biblioteken i Strand och Trollbäcken kan du förtidsrösta från den 17 maj. Öppettider hittar du nedan.


Alla EU-medborgare har rätt att rösta i valet till Europaparlamentet. I Sverige får du rösta fram politiker till Europaparlamentet om du har fyllt 18 år, är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige.

För att ha rösträtt måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Det är uppgifterna hos Skatteverkets folkbokföring 30 dagar före valdagen, det vill säga 26 april 2019, som bestämmer rösträtten.

Du behöver inte anmäla dig till röstlängden. Om du har rösträtt får du automatiskt ett röstkort från Valmyndigheten i början av maj 2019.

Medborgare från andra EU-länder, men som är folkbokförda i Sverige får rösta i EU-valet här. Du som är svensk medborgare men bor utomlands måste anmäla dig till röstlängden för att få rösta.

Läs mer om rösträtt, röstkort och röstlängd på valmyndighetens webbplats.
www.val.selänk till annan webbplats

Röstkort skickas hem till din hemadress i början av maj. Där ser du vilken lokal du ska rösta i. Du behöver inte ha med dig röstkortet om du röstar i din vallokal på valdagen, dock behövs det om du tänker förtidsrösta.

Förtidsrösta i Tyresö från den 8 maj 2019

Det finns två lokaler i Tyresö som du kan förtidsrösta i 8 maj–25 maj: Servicecenter i kommunhuset och biblioteket i Tyresö centrum.

Det finns ytterligare två lokaler i Tyresö som du kan förtidsrösta i 17 maj–25 maj: biblioteket i Tyresö Strand och biblioteket i Trollbäcken.

Förtidsrösta på valdagen i Servicecenter kl 8–21

På själva valdagen söndagen den 26 maj kan du inte rösta i vilken lokal som helst. Vilken lokal du ska rösta i står på ditt röstkort som du får hemskickat cirka tre veckor före valet. Men om du inte har möjlighet att ta dig till din lokal på valdagen kan du förtidsrösta även denna dag på Servicecenter i kommunhuset kl 8–21. Övriga förtidsröstningslokaler är stängda på valdagen.

Ta med röstkort och id-kort

Om du väljer att förtidsrösta i förtidsröstningslokal måste du ha med dig en giltig id-handling. Alternativt kan någon du känner gå i god för dig, men då måste den personen kunna visa en giltig id-handling. Du ska även ta med dig ditt röstkort, har du tappat bort det så fråga röstmottagarna i lokalen så får du hjälp.

Adresser och öppettider för förtidsröstning

Huvudbiblioteket i Tyresö Centrum, Östangränd 7
Öppettider 8 maj–25 maj:
Måndag–torsdag 9–19
Fredag 9–18
Lördag 11–15

Servicecenter, kommunhuset, Marknadsgränd 2
Öppettider 8 maj–25 maj:
Måndag–onsdag 8–17
Torsdag 8–19
Fredag 8–15
Lördag–söndag 11–15
VALDAGEN 8–21

Biblioteket i Trollbäcken, Kumla allé 7–9
Öppettider 17 maj–25 maj:
Måndag 10–19
Tisdag–fredag 10–17
Lördag 11–15

Biblioteket i Tyresö Strand, Strandtorget 15
Öppettider 17 maj–25 maj:
Måndag och onsdag 10–19
Tisdag och torsdag 10–17
Fredag 12–17
Lördag 11–15

Här hittar du vallokalerna på valdagen 26 maj. De är öppna mellan kl 8 och kl 21. På ditt röstkort ser du till vilken vallokal du ska gå.

Du kan inte rösta i vilken lokal som helst, utan måste gå till din vallokal. Det finns dock möjlighet att förtidsrösta även på valdagen – det kan du göra i Servicecenter i kommunhuset kl 8–21. Övriga förtidsröstninglokaler är stängda på valdagen. Läs mer om förtidsröstning under egen rubrik.

Om du väljer att rösta i din vallokal på valdagen behöver du inte ha med dig röstkortet, däremot en giltig id-handling. Har du ingen giltig id-handling kan du låta någon du känner gå i god för dig, men då måste den personen ha en giltid id-handling.

Samtliga vallokaler 26 maj 2019

Tyresö kommun anordnar röstmottagning på vård- och omsorgsboenden, så kallad särskild förtidsröstning. Det fungerar på samma sätt som förtidsröstning, och är bara till för de personer som bor eller vistas på omsorgsboendena. (Tidigare hette mottagningen institutionsröstning.)

Särskild förtidsröstning för Europaparlamentet kommer att ske söndagen den 12 maj på dessa platser och tider:

Vård- och omsorgsboenden söndag den 12 maj

Trollängen
kl 09.00–11.00

Villa Basilika och Krusmyntan
kl 13.00–15.00

Björkbacken
kl 16.00–18.00

Valnämndens preliminära rösträkning (så kallad onsdagsräkning) i valet till Europaparlamentet äger rum onsdagen den 29 maj med start klockan 9.00
i Tyresö kommunhus.

Under onsdagsräkningen bedöms de förtidsröster som underkänts av val­distrikten under valdagen, förtidsröster som inte hunnit fram till valdagen samt brevröster från utlandet..

Valnämndens preliminära rösträkning är öppen för ­allmänheten. Välkommen!

Sidan publicerad av: kommunkansli@tyreso.se
Senast uppdaterad: 16 maj 2019
Upp