Intervju med Erika Edholm

Erika Edholm har arbetar som stödassistent i nio år. Hon tycker det roligaste med arbetet är utmaningen i kommunikation, att bygga relationer och när hon ser personen ta sig an en ny uppgift och det går hur bra som helst.

Erika Edholm

Vad innebär det att arbeta som stödassistent?

-Att jobba som stödassistent innebär att vara en hjälp till någon. Jag ser till att personerna har en meningsfull dag, gör något som dem tycker är roligt och som utvecklar och utmanar så att dem växer.

-Jag jobbar på daglig verksamhet i två skilda verksamheter. I stallet på Tyresö ryttarförening jobbar jag med en grupp tillsammans med stallpersonalen och gör helt vanliga arbetsuppgifter som exempelvis att mocka, fodra, sopa, tvätta och städa. Sedan är jag på Lilla Sidan på TYDA med personer som har svår autism. Dagarna där är helt individanpassade, några tycker om promenader, några tycker om högläsning eller film och så vidare.

Hur upplever du samarbetet med kollegor?

-Vi lär mycket av varandra för man ställs oftast in för situationer som kan vara svåra och utmanande både i kommunikation och i olika moment och då måste man kunna prata med sina kollegor och det gör vi hela tiden. Vi delar tankar och idéer vilket är viktigt då vi ibland täcker upp för varandra och då måste man ha lite koll på alla verksamheter och grupper. Så samarbete är jätteviktigt och dialog.

Vad är det som är utmanande i ditt arbete?

-Det utmanande är att det är du som är redskapet för kommunikation, utveckling, hur dagen ska bli och för samspelet med personen. Det är en utmaning att utmana lagom, utmana men inte gå över gränsen så att det blir något negativt. Det kräver att man har en fingertoppskänsla hela tiden. Man lär sig läsa av människor otroligt bra i det här jobbet och det är så roligt. Jag kommer väldigt nära individerna, och det måste man för du kan inte testa och utmana om du inte har en trygghet i att den här personen känner dig och litar på dig och vet att om jag föreslår någonting så är det ingenting tokigt eller farligt utan man vågar då tillsammans gå en annan promenad eller utföra något annat moment på vägen.

Ser du någon skillnad från när du började arbeta till idag, hur du har utvecklats?

-Jag har jobbat som stödassistent i nio år nu och jag ser en hundraprocentig skillnad. Jag är stallchef i grunden, ridlärare, och det är en väldigt stor skillnad bara i målgrupp. I början var jag lite trevande men nu är jag trygg i min roll. Jag har lärt mig att känna igen olika problem, utmaningar och svårigheter som personer kan ha och hur man kan hantera dem i stort för att sen gå ner på individnivå.

Vilka är de viktigaste egenskaperna att ha som stödassistent?

-Att du är flexibel och anpassningsbar och att du verkligen kan jobba för den personen du är där för. Du behöver kunna känna in då du behöver jobba på ett sätt med en person efter dennes behov för att sedan helt ställa om för att jobba med en annan person som har andra behov, möjligheter och utmaningar. Ju bättre du kan läsa av någon desto bättre blir arbetet som du kan göra.

Vad är det roligaste med arbetet?

-Det roligaste är utmaningen i kommunikation, bygga relationer och att prova sig på att utveckla saker. Lyckan när det lyckas, när man ser personen tar sig an en ny uppgift och det går hur bra som helst, det är belöningen, att personen lyfts upp. Jag älskar mitt jobb, jag skulle aldrig gå tillbaka till ridläraryrket.

Namn: Erika Edholm

Yrke:
Stödassistent

Fritidssysslor: Jag promenerar mycket, vi har promenader på jobbet och man blir lite beroende av dem. Alby är favoritpromendområdet, jag älskar Alby.

Sidan publicerad av: hr@tyreso.se
Senast uppdaterad: 23 februari 2024

Hitta på sidan