Karin hjälper människor att hitta rätt väg

Karin Olsson lämnade bankvärlden för att bli socionom. Nu har hon jobbat ett år som socialsekreterare i Tyresö kommun och känner starkt att hon valde rätt.

Socialsekreterare Karin Olsson

Varför blev du socionom?

– Tidigare jobbade jag inom bankvärlden och resebranschen och trivdes bra med det, men kände att jag ville vara närmare människors vardagsliv. Att utbilda sig till socionom var en gammal dröm för jag har alltid varit intresserad av politik och hur politiska beslut påverkar våra liv i praktiken. Till slut gjorde jag slag i saken vilket jag är väldigt nöjd med i dag.

Varför ville du jobba i Tyresö kommun?

– Tyresö passar mig perfekt. Det är en ganska liten kommun som är möjlig att överblicka, men som ändå är väldigt varierad med många olika typer av bostadsområden. Och så bor jag själv hyfsat nära.

Hur var ditt första år som socialsekreterare?

– Nyttigt, lärorikt, roligt och en väldigt bra introduktion till yrket. Jag har fått utrymme att ta eget ansvar men också fått mycket stöd. Jag fick gå bredvid en kollega första månaden, jag har en egen mentor som jag bollar frågor och upplevelser med och jag har även handledning där jag kan lyfta utmanande ärenden.

Vad är ditt uppdrag?

– Bland annat arbetar jag med utredningar om försörjningsstöd. Det är en långvarig process där jag varje månad kollar upp allting kring en viss persons situation vad gäller till exempel möjligheten till självförsörjning och sjukersättning. Jobbet innebär många kontakter både med personen som ärendet gäller samt olika myndigheter.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Det är spännande att få ta del av människors livssituationer, och att börja bena i vad problemen egentligen består av och hur jag och kommunen kan hjälpa dem på bästa sätt. Att med våra insatser kunna bidra till att en människa åter hittar sina vägar till att kunna stå på egna ben känns väldigt givande.


Namn: Karin Olsson

Yrke: Socialsekreterare på Försörjningsstöd

Utbildning: Ersta Sköndal Högskola, socionom

Bor: Söderförort, Stockholms Kommun.

Så tar jag mig till jobbet: Med buss

Fritidssysselsättning: Att umgås med vänner och familj.

Sidan publicerad av: hr@tyreso.se
Senast uppdaterad: 5 mars 2018