Skräpplockardagar

2024 är artonde året som Tyresö deltar i Håll Sverige rents skräpplockardagar - ett miljöprojekt för skolor och förskolor. Sidan uppdateras konternuerligt.

Inga påsar delas ut

Den bästa plastpåsen är den som används flera gånger! Vi uppmanar därför alla deltagare i Skräpplockardagarna att använda påsar som redan finns tillgängliga i verksamheten, hemmen eller på annan plats.

Anmäl er här

Städdagar 2024:
Vecka 18: 29 april samt 2 maj
Vecka 19: 6 – 9 maj

För att få skräpet hämtat anmäl er här senast 23 april:
Anmäl er här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Endast för statistiken:
För att alla ska komma med i statistiken så anmäl er även till Håll Sverige rent.
Anmäl er här Länk till annan webbplats.

Vinn en upplevelse

Sammanlagt 7 klasser/avdelningar vinner, varje anmäld klass/avdelning har en lott i vår utlottning.

Vinster

4-5 åringar:
En avdelning på en förskola (max 25 barn) vinner ett besök av sopbilen där barnen får prova på bland annat sopsamlarbasket.

4-5 åringar: Få en guidad tur i Naturum (Tyresta), en utställningen om Sveriges nationalparker och svensk natur! Se och lär mer om bondgårdens alla olika djur. I maj har lammen kommit.

6 åringar (F-klass):
En F-klass (max 25 barn) vinner ett besök av sopbilen där barnen får prova på bland annat sopsamlarbasket.

Årskurs 1 - 3: Besök bina vid någon av kommunens tre områden där vi har bikupor.

Årskurs 1 - 3: Få en guidad tur i Naturum (Tyresta), en utställningen om Sveriges nationalparker och svensk natur! Se och lär mer om bondgårdens alla olika djur. I maj har lammen kommit.

Årskurs 4 - 6: Få en guidad tur i Naturum, en utställningen om Sveriges nationalparker och svensk natur! Vandra över det tusenåriga öppna landskapet i Tyresta by (kikare ingår) och gör ett stopp vid Tyresta gård och tittar lite närmare på både vilda och tama djur.

Extrapris 3 - 6 åringar:
Boken Vatten och avlopp av Ellen Hall delas ut. Nu lottar vi ut ett par exemplar till några av Tyresös förskolor.

Så här går det till på städdagen

 • Ni städar utanför skol- och förskoleområdet (inte inne på skolområdet eller skolgården)
 • Separera metall i en hög/säck (underlättar när vi ska lämna säckarna till kretsloppscentralen)
 • Tänk på att säckarna inte får vara tunga så att de blir svåra att lyfta.
 • Löv, grenar, sten och dylikt är inte skräp och det tar vi inte emot.
 • Be barnen ta med sig påsar, handskar och påsar hemifrån.
 • Servicegruppen (endast de får hämta skräpet) hämtar säckarna på den plats ni uppger i formuläret, samma eftermiddagen som er skräpplockardag eller morgonen efter.

Matnyttigt material

Ladda ner tipspromenad, affischer, digitala frågespel, Skräpspelet, Skräpjakten, Vattenskolan och mycket annat.

Prata om skräp

Skräpplockning med barn är en pedagogisk aktivitet. Syftet är inte att barnen ska städa och hålla rent, utan att lära sig att inte skräpa ner. Skräpplockningen ger också massor av möjligheter att prata om avfall, återvinning, konsumtionssamhället och begrepp som hållbarhet och cirkulär ekonomi. Det är också ett tillfälle att prata om vems ansvar det är att det ligger skräp i naturen och varför människor slänger skräp.

Att tänka på när man plockar skräp med barn

Gå igenom med barnen vad man får och inte får plocka innan ni ger er ut. Vassa och farliga saker som glasbitar, sprutor, döda djur och liknande bör en vuxen ta hand om. Vi rekommenderar att barn alltid har handskar när de plockar skräp. Mindre barn bör inte gå ut och plocka ensamma och aldrig vid potentiellt farliga områden som vägar, sjöar och hav.

Följande skräp bör inte barn plocka:

 • Trasigt glas
 • Vassa föremål av trä, metall eller plast
 • Batterier
 • Medicinskt avfall (medicinflaskor, kanyler)
 • Olja, oljefat
 • Kondomer

Om ni hittar farligt avfall som bilbatterier, sprayburkar eller spillolja, låt en vuxen ta hand om det på ett aktsamt sätt och lämna det på en miljöstation. Kontakta oss om du inte har möjlighet att själv ta hand om det farliga avfallet.

Studiebesök på kretsloppscentralen

Tyresös skolklasser är välkomna på en guidad tur på kretsloppscentralen där barnen får lära sig om miljö och kretslopp. Vi pratar om vikten av att återvinna och hur vi ska ta vara på våra resurser. Besöken är först och främst anpassade för åk 3-4, men vi kan anpassa guidningen för äldre och yngre elever samt för förskolan om ni meddelar oss i god tid. Tidsåtgång för besöket är cirka 60 minuter.

Läs mer och boka studiebesök här

Städa inte utefter vägar

Det kan vara lockande att plocka skräp längs våra bilvägar där det tyvärr ofta ligger en hel del skräp. Men vägstädning klassas som vägarbete och kräver särskild utbildning i bland annat trafiksäkerhet. Tänk på att vägområdet kan sträcka sig flera meter från vägen och inkludera både vägren och diken.

Sidan publicerad av: hallbarhet@tyreso.se
Senast uppdaterad: 20 april 2024