Viltvård och skyddsjakt
Kommunens viltvårdare sköter viltvården på kommunens mark. Som markägare är du ansvarig för viltvården på din egen mark, men viltvårdarna finns tillgängliga för att ge dig råd och svara på frågor.
Viltvård innebär att utföra åtgärder som förbättrar de vilda djurens levnadsförhållanden och att viltstammarna ska hållas i lämplig storlek och sammansättning. Alla markägare har skyldighet att bedriva viltvård på sin mark. Tyresö kommun ansvarar för viltvården inom kommunal mark och viltvården sköts av våra anlitade viltvårdare.
Vad gör en viltvårdare?
Viltvårdarna hanterar anmälningar om skadade eller störande djur. I deras uppdrag ingår även rådgivning till privatpersoner, så du har möjlighet att kontakta viltvårdarna med frågor som rör vilda djur i naturen eller på din tomt. När viltvårdarna är ute och jobbar, kör de en bil som är märkt med ”viltvårdare Tyresö kommun” och de bär västar med samma text.
Kommunens viltvårdare hjälper till att hålla nere antalet större fyrfota djur, bland annat för att minska risken för trafikolyckor. De håller även nere antalet djur som kan orsaka skada på egendom, exempelvis grävlingar som underminerar husgrunder. Andra åtgärder kan vara att skrämma bort eller avliva djur som beter sig aggressivt. Viltvårdarna kan också avliva skadade djur för att förhindra onödigt lidande enligt djurskyddslagen.
Vad gör jag om jag hittar ett dött djur?
Om det döda djuret ligger på kommunens mark kan viltvårdarna ta bort det. Om ett djur har dött på din tomt är det ditt ansvar som markägare att forsla bort djuret. Du kan kontakta viltvårdarna för att få råd. Du kan också hitta information på Länsstyrelsens webbplats.
Råd om vilda djur (länsstyrelsen.se) Länk till annan webbplats.
Kan viltvårdarna hjälpa mig med skadade eller störande vilda djur?
Om du hittar ett skadat djur i tätort eller på kommunens mark, kan du anmäla det till viltvårdarna så hanterar de ärendet.
Viltvårdarna har inget juridiskt ansvar att åtgärda besvär som uppstår på din tomt med anledning av vilda djur. Men de hjälper gärna till om de kan, speciellt med rådgivning. Alla inom viltvården är vana jägare och har skaffat sig mycket kunskap om vilda djurs vanor under åren. Ta kontakt med kommunens viltvårdare eller Länsstyrelsen för att få råd om lämpliga åtgärder.
Privatpersoner har även möjlighet att kontakta Tyresö viltvård jaktförening för råd och praktisk hjälp.
Tips för att hantera störande djur
Om vilda djur orsakar skador på hus eller tomt, ska du som markägare i första hand vidta åtgärder för att förebygga skador. Många sätter upp nät för att skydda sina buskar, men använd aldrig de mjuka nylonnäten som kan hittas i olika färger. Förutom att småfåglar fastnar i dem, hindrar det inte rådjur och hjortar. De puffar undan nätet och kan i värsta fall fastna i det.
Tänk på att rensa bort det du har på tomten som kan locka till sig djuren, till exempel fallfrukt.
Vid fara för liv eller allvarlig personskada med älgar, ring alltid 112. Händelsen hanteras direkt av polis eller viltvårdare som tillkallas platsen.
Om det inte är akut fara för liv eller egendom vid älgmöten, rapportera in händelsen till viltvårdare.
Tänk på att ge vilda djur det utrymme de kan behöva för att undvika konflikter. Gå inte emot älgar eller försök att klappa dem, inte heller för att försöka få närbilder med mobilkamera. Vilda djur, speciellt älgar, ska man hålla bra avstånd till och säkerställa en eventuell flyktväg. Håll blicken mot det vilda djuret. Alla hundar, både kopplade och lösa, utgör ett naturligt hot mot älgar som då kan visa extra aggressivitet i självförsvar.
Bin (bisvärm)
En kall vår kan öka risken att bina svärmar. Och slår det om och blir varmt och sommar med en gång så ökar också svärmlusten hos bina.
Svärmande bin sätter sig gärna i skorstenar eller håligheter i väggar. Det kan bli besvärligt för husägare att bli av med bina och därför vill biodlarna få information om upptäckta bisvärmar så att de kan fångas in. Att hämta bisvärmar är viktigt även på grund av att risken annars finns att bisjukdomar sprids.
Ring Svärmtelefonen
Svärmtelefonen är en automatisk tjänst som hjälper dig att hitta en biodlare i ditt område som anmält sig som svärmfångare.
Har du upptäckt en svärm så ringer du 0766-86 07 01. Du uppmanas då att knappa in postnumret där svärmen befinner sig. Tjänsten kopplar dig vidare till en ansvarig i ditt område.
Får du ingen träff så kan du själv söka kontaktuppgifter till närmaste förening på Sveriges Biodlares Riksförbunds webbplats.
Vård av skadade vilda djur
Har du hittat ett skadat vilt djur eller en övergiven djurunge? För att vårda och rehabilitera skadat vilt krävs tillstånd från Länsstyrelsen enligt jaktlagstiftningen. Ett antal privatpersoner och föreningar har tillstånd att ta hand om skadade djur. Tillstånden gäller vanligen igelkott, ekorre, harar samt fredade fåglar.
Lilla vilthuset
Hjälper bland annat till med hare, igelkott, ekorre, tornseglare, småfåglar, hackspettsarter, kråkfåglar, fladdermöss, ring- och skogsduvor samt ugglor.
Lilla vilthuset Länk till annan webbplats.
Viltakuten
Hjälper dig med kontaktuppgifter om vart du vänder dig med frågor om bland annat skadad eller övergiven fågel, fladdermus, ekorre, hare, igelkott, säl, grävling, bäver, mink, utter, reptiler och storvilt.
Viltakuten Länk till annan webbplats.
Stockholms Viltfågel Rehab
Tar emot och rehabiliterar alla rehabiliteringsbara vilda fåglar oavsett storlek och art.
Stockholm viltfågel rehab Länk till annan webbplats.
Svenska Djurambulansen
Hjälper bland annat till med fåglar, svanar, katter, hundar och ankor.
Svenska djurambulansen Länk till annan webbplats.
Skyddsjakt
Utgångspunkten i lagen är att vilda djur är fredade, förutom den tid på året som bestämts som jakttid. Skyddsjakt är ett undantag från det och kan tillåtas för att förhindra skador. Det kan till exempel handla om att minska risken för trafikolyckor, skador på egendom eller spridning av fästingburna sjukdomar. Skyddsjakten på kommunens mark sköts av kommunens viltvårdare och vid skyddsjakt ansvarar viltvårdaren för omhändertagandet av djuret.
Viltvårdarna har samarbete med kringliggande jaktvårdsområden i Vissvass, Åva, Tyresta och Haninge.
Jakträtten kan tillhöra andra aktörer
Vissa områden i Tyresö är upplåtna med jakträtt. Kommunens viltvårdare kan ändå hjälpa till med rådgivning och svara på frågor, men dessa områden ingår inte i viltvårdarnas jaktuppdrag.