Odla utan trädgård

Vi vill att många utan egen trädgård ska få möjlighet att odla i Tyresö. Odling bidrar till bättre hälsa, gemenskap och biologisk mångfald. Sedan 2014 erbjuder kommunen odlingsmöjligheter genom projektet "Odla utan trädgård" vid Wättingestråket.

Fördelar med odling

Fördelarna är många, forskning visar att odling har en positiv koppling till människans hälsa. Den bidrar till ett bättre klimat, en ökad biologisk mångfald och ett kretsloppstänk. Samtidigt kan odling höja livskvaliteten genom att den bidrar till ett mer trivsamt och socialt samhälle med nya mötesplatser för människor.

Odla utan trädgård

På odlingsplatsen Oasen vid Wättingestråket lånar kommunen ut pallkragar och odlingslådor till odlingssugna medborgare som saknar en egen trädgård. Det finns inga lediga lådor just nu, men du kan anmäla ditt intresse och ställa dig i kö.

Anmäl intresse för odlingslåda

Anmäl ditt intresse via länken nedan. När du blir tilldelad en (numrerad) låda eller pallkrage får du också skriva du på ett avtal. Det kostar ingenting, men som odlare förbinder du dig bland annat till att ta hand om din odling under hela säsongen. Lådorna passar för såväl blommor som bär och grönsaker. Kommunen står för jord, vatten och en kompost i anslutning till lådorna. Fröer, gödsel, verktyg etcetera står odlaren själv för.

Privat odling på kommunens mark - Trollbäcken Tillsammansodling

Gräsytan mellan Vendelsövägen och Fornuddsvägen har förvandlats till en prunkande odling. En grupp vana odlare från närområdet har genom att skriva ett brukaravtal med kommunen fått tillstånd att tillsammans ta hand om ytan för att odla mat och blommor.

Ett genomsiktligt stängsel har satts upp för att hålla hungriga rådjur ute, men alla andra är välkomna att komma in och njuta av växtligheten.

Odlingen sker enligt metoden no-dig (odla utan gräva). Det ger många positiva följdeffekter som att skapa ny matjord, binda kol och stärka den biologiska mångfalden. Växtmaterial komposteras på plats och regnvatten från förskolans tak används för bevattning, som en del i ett cirkulärt nyttjande av resurser.

Spana in gruppens Instagramkonto: tillsammansodling_trollbacken för att få inspiration till eget odlande.

Läs också Tillsammansodlarnas grönskande mötesplats

Flicka med morot

Fler tips för odlingssugna

Odlarföreningar i Tyresö

Trädgårdsföreningen Gudö Å Länk till annan webbplats.

Fnyskens odlarförening Länk till annan webbplats.

Trädgårdsdela med Co-Grow

Co-Grow är ett privat initiativ som går ut på att matcha odlare som saknar odlingsyta med trädgårdsägare.

Hitta odlare eller odlingsytor! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerad av: Samhällsbyggnadskontoret
Senast uppdaterad: 10 oktober 2023