Närodla i Tyresö

Vi vill att alla ska möjlighet att odla i Tyresö - med eller utan egen trädgård. Odling bidrar till bättre hälsa, gemenskap och biologisk mångfald. Nu testar vi olika sätt att underlätta för Tyresöbor att odla.

Sedan 2014 erbjuder kommunen odlingsmöjligheter genom projektet "Odla utan trädgård" vid Wättingestråket. Under odlingssäsongen 2021 kommer vi även att genomföra flera så kallade testbäddsprojekt för odling. Det innebär att vi testar olika modeller för att öka odlandet i Tyresö, modeller som sedan kan bli permanenta om de fungerar bra.

Odla utan trädgård

På en plats vid Wättingestråket lånar kommunen ut pallkragar och odlingslådor till odlingssugna medborgare som saknar en egen trädgård. Det finns inga lediga lådor just nu, men du kan anmäla ditt intresse och ställa dig i kö.

Tillfälliga odlingsplatser vid Wättingestråket

Under säsongen 2021 har vi även ställt ut odlingslådor i anslutning till den befintliga odlingen. Detta är ett testbäddsprojekt med tillfälliga odlingsplatser för Tyresöbor utan trädgård. De färgglada odlingslådorna gör platsen trevligare och fler ges tillfälle att prova på om odling är något för dem.

Anmäl intresse för odlingslåda

Anmäl ditt intresse via länken nedan. När du blir tilldelad en (numrerad) låda eller pallkrage får du också skriva du på ett avtal. Det kostar ingenting, men som odlare förbinder du dig bland annat till att ta hand om din odling under hela säsongen. Lådorna passar för såväl blommor som bär och grönsaker. Kommunen står för jord, vatten och en kompost i anslutning till lådorna. Fröer, gödsel, verktyg etcetera står du själv för.

Närodla via brukaravtal

Ett annat sätt att öka odlingen i Tyresö är att vi låter Tyresöbor på egen hand hyra mark och via brukaravtal odla på platsen. Under 2021 testar vi ett sådant arrangemang vid korsningen Fornuddsvägen/Vendelsövägen i Trollbäcken.

Närodla i skola och förskola

Under 2021 stödjer vi fyra förskolor/skolor med odling: Slottsvillan, Sagan, Krusboda och Sofieberg. De får stöttning i form av odlingslådor, jord och hjälp att ställa iordning. I utbyte redovisar de plan för:

  • hur odlingen ska bli långsiktig,
  • hur odlingen ska skötas och förankras i verksamheten,
  • hur förskolan/skolan tänker nyttja samverkan.
Flicka med morot

Fler tips för odlingssugna

Odlarföreningar i Tyresö

Trädgårdsföreningen Gudö Å Länk till annan webbplats.

Fnyskens odlarförening Länk till annan webbplats.

Trädgårdsdela med Co-Grow

Co-Grow är ett privat initiativ som går ut på att matcha odlare som saknar odlingsyta med trädgårdsägare.

Hitta odlare eller odlingsytor! Länk till annan webbplats.

Sidan publicerad av: Lise-Lotte Anglén
Senast uppdaterad: 16 september 2021