Anhörigdagarna

Är du anhörig och tar hand om din närstående kan du få stöd och avlastning. Eftersom anhörigdagen 2024 infaller på en söndag kommer Tyresö kommun uppmärksamma dagen under hela veckan, 30 september - 4 oktober. Välkommen att delta i intressanta föreläsningar och träffa olika utställare i Tyresö centrum. Alla aktiviteter och föreläsningar är kostnadsfria.

Glad mamma och syster pratar på stock i park

Anhörigas livssituation uppmärksammas årligen under Nationella Anhörigdagen den 6 oktober. Dagen instiftades på initiativ av Anhörigas Riksförbund 2005.

Anhörig är den person som inom familjen, släkten eller vänkretsen hjälper någon som på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte klarar av vardagen på egen hand. Som anhörig kan man vara till exempel partner, förälder, barn, barnbarn, sammanboende, vän eller granne.

Är du anhörig och tar hand om din närstående? Du kan få stöd och avlastning. Vi berättar mer om vilken hjälp du kan få.

Schema 2024

Måndag 30 september

Finns det någon i din närhet som har börjat visa tecken på glömska?

Demenssjukdomar är en växande folksjukdom i Sverige varje år beräknas 20 000–25 000 personer insjukna. Under den här föreläsningen får du veta mer om tidiga tecken av kognitiv sjukdom och hur en minnesutredning går till.

Tid och datum: Måndag 30 september, kl 13-14.
Plats: Träffpunkten Kopp och själ, Kyrkogränd 14. Ingången till träffpunkten ligger bredvid Svensk Fastighetsförmedling. Ingång från samma sida som Stadsparken.
Föreläsare: Katarina Åhman enhetschef för Capio Geriatrik Handen Kognitiv mottagning.

Anmäl dig genom att mejla till anhorigkonsulent@tyreso.se senast 26 september. Märk ditt mejl med namnet på föreläsningen.

Fokus i föreläsningen ligger på att förstå sin egen stress, vikten av egen återhämtning, riskfaktorer i utmattnings­ syndrom och hur medberoendeskap kan hanteras. Du får kunskap och konkreta råd om hur du hanterar din livssituation och hittar en balans i ditt anhörigskap.

Föreläsare Bella Stensnäs är psykolog och utbildare inom specialistvård för utmattningssyndrom och stressrelaterad ohälsa. Att ha en nära relation med någon som har fysiska eller psykiska utmaningar, och den livssituation det leder till, kan utmatta anhöriga.

Tid och datum: Måndag 30 september, kl 17.30-19.30
Plats: Träffpunkten Kopp och själ, Kyrkogränd 14. Ingången till träffpunkten ligger bredvid Svensk Fastighetsförmedling. Ingång från samma sida som Stadsparken.
Föreläsare: Bella Stensnäs, psykolog och utbildare inom specialistvård för utmattningssyndrom och stressrelaterad ohälsa

Anmäl dig genom att mejla till anhorigkonsulent@tyreso.se senast 26 september. Märk ditt mejl med namnet på föreläsningen.

Tisdag 1 oktober

Få saker är lika viktiga för oss som vårt minne. Att komma ihåg vad man har varit med om, med andra ord våra minnen och erfarenheter, skapar vår historia. Med minnen skapar även vår identitet och den personen som vi är.

Många äldre uttrycker en önskan att få bevara minnesfunktioner långt upp i åldrarna, helst hela livet. Vi vill komma ihåg våra nära och kära, följa utvecklingen i världen och vara delaktiga både i vår omgivning och kanske i samhället i stort.

Hur påverkas minnet av åldrandet och finns det någonting som människor kan själva välja aktivt med sin livsstil? Hur mycket påverkas minnet av ärftliga faktorer och har utbildning någon påverkan hur minnet åldras?

Följ med på en spännande resa där vi undersöker de nycklar som bevarar hjärnans resurser.

Tid och datum: Tisdag 1 oktober, kl 11-12.30
Plats: Kulturcentrum Kvarnhjulet, hus C, caféet. Pluggvägen 6C
Föreläsare: Satu Bermell, terapeut med kognitiv och filosofisk inriktning.

Anmäl dig genom att mejla till anhorigkonsulent@tyreso.se senast 26 september. Märk ditt mejl med namnet på föreläsningen.

Anhörigcaféet i Tyresö är en mötesplats för dig som ger vård, hjälp eller stöd till en närstående som på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte klarar vardagen på egen hand.

Under denna träff får du lära dig om väntesorg. Väntesorg är sorgen som en anhörig kan känna inför en annalkande förlust av en närstående. Lyssna på föreläsning om att som anhörig leva i dödens närhet.

Tid och datum: Tisdag 1 oktober, kl 13-15
Plats: Kulturcentrum Kvarnhjulet, hus C, caféet, Pluggvägen 6C

Ingen föranmälan krävs. Fika finns till självkostnadspris.

Onsdag 2 oktober

Demens ABC plus Anhöriga är öppen för alla men vänder sig i första hand till dig som är anhörig till en person med demenssjukdom. Det kan vara en förälder, personen du lever tillsammans med eller någon annan du har nära band till.

Vi tittar tillsammans på utbildningen som innehåller korta filmer och bildspel som varvas med tips och råd i svåra situationer. Den består av fem delar och tar knappt två timmar att genomföra. Anhörigkonsulenten finns på plats för frågor och funderingar.

Tid och datum: Onsdag 2 oktober, kl 10-12
Plats: Kommunhuset, Tyresö centrum

Anmäl dig genom att mejla till anhorigkonsulent@tyreso.se senast 26 september. Märk ditt mejl med namnet på föreläsningen.

Torsdag 3 oktober

Vad är det för skillnad mellan att vara medberoende och anhörig? Lyssna på en föreläsning där du får veta mer om hur medberoende kan se ut och vad du som medberoende kan göra. Du kommer få veta mer om vad det finns för hjälp att få och var du vänder dig.

Tid och datum: Torsdag 3 oktober, kl 14-15
Plats: Bibliotekets programrum i Tyresö centrum
Föreläsare: Magnus Blomquist, beroendeterapeut på öppenvården i Tyresö kommun

Anmäl dig genom att mejla till anhorigkonsulent@tyreso.se senast 26 september. Märk ditt mejl med namnet på föreläsningen.

Obs! Denna föreläsning är inställd på grund av för få anmälda.

Barnen bråkar, skriker och gör inte som du säger. Eftersom upprörda känslor smittar är risken stor att du snart är lika arg som ditt barn.

Ibland känns det som om man inte gör annat än bråkar med barnen. Kom och lyssna på en populär föreläsning om hur känslor smittar, varför konflikter blir till bråk och hur du kan ställa krav på ett sätt som fungerar – i stället för att leda till kaos.

Med avstamp i psykologisk forskning och ett lågaffektivt förhållningssätt får du lära dig mer om att hantera och förebygga konflikter, lugna upprörda känslor och ta reda på vad som gick snett. Du lär dig också om hjärnans utveckling, varför vissa personer alltid säger nej, och hur du kan se till att svåra situationer inte uppstår igen.

Målet är en lugnare, enklare och gladare vardag, där både barn och vuxna kan utvecklas och trivas tillsammans.

Fredag 4 oktober

I år kan du besöka flera olika föreningar och organisationer för att få mer information. Dessa utställare är:

  • Passalen
  • Tyresö väntjänst
  • Strokeförbundet
  • Demensförbundet (Tyresö demensförening)
  • Vuxenenheten, Tyresö kommun
  • Projektet God och nära vård, Tyresö kommun
  • Träffpunkten/digital fixarservice
  • Attention
  • Bergfotens fritidsgård
  • Afasiföreningen
  • Tyresö PRO
  • FUB
  • Neuro

Tid: Kl 12-15
Plats: Tyresö centrum, nedanför rulltrapporna.

Ingen föranmälan krävs.

Sidan publicerad av: Marielle Landell
Senast uppdaterad: 3 oktober 2024