Anhörigcafé

Anhörigcaféet i Tyresö är en mötesplats för dig som ger vård, hjälp eller stöd till en närstående som på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte klarar vardagen på egen hand.

Anhörigcafé

Vi träffas regelbundet för att dela erfarenheter, utvecklas och stötta varandra.

Första timmen diskuterar vi ett specifikt anhörigrelaterat tema, kring vilket vi gör aktiviteter och exempelvis bjuder in föreläsare. Därefter fika till självkostnadspris.

Träffar 2022

Onsdag den 2 februari
Friskvårdsinspektören Marianne kommer och föreläser om teman Ergonomi, friskvård och egenvård. Hur kan du påverka din och din anhöriges hälsa positivt? Marianne berättar och delar med sig av enkla tips och övningar. Hon kommer gå igenom allt från vad man ska tänka på när du väljer skor, hur man kommer ner i varv, till vad som är bra att tänka på när man står upp.

Onsdag den 2 mars
Vad har matens betydelse för ett friskt åldrande? Dietisten Jenny kommer och föreläser gällande kost och åldrande. Du som anhörig kommer få information om kost, måltider, smak och aptit, minskad matlust och hur du kan främja en hälsosam kosthållning. Du får även information gällande hur du ska tänka kring kosten om du eller din närstående drabbats av en specifik sjukdom

Onsdag den 6 april
Har du svårt att somna på kvällen eller känner du dig inte utvilad på morgonen? Satu Bermell, kognitiv terapeut föreläser om hur man handskas med trötthet och oro. Hon ger dig också konkreta tips baserat på forskning för en bättre sömn.

Onsdag den 4 maj
Kom och lär dig massagemetoden Taktilmassage. Vår föreläsare lär ut lugnande massage som är vård i form av beröring. Behovet av beröring ökar när vi är sjuka eller har skadat oss. Genom beröring med ett lugnt jämnt tryck aktiveras hormon som ger en lugnade och rogivande effekt. Med den här massagemetoden kan du öka välmående och livskvalitén hos din närstående. Hon lär ut fem olika grepp på händerna som du sedan kan använda på olika kroppsdelar. Du kan använda massagen på din närstående för att skapa trygghet och lindra smärta.

Plats

Kulturcentrum Kvarnhjulet, hus C, caféet. 

Föranmälan krävs ej.

Välkomna!

Sidan publicerad av: Äldre- och omsorgsförvaltningen
Senast uppdaterad: 20 januari 2022