Har du frågor kring bygglov?

Funderar du på att bygga eller ändra något och undrar vad som gäller för just din fastighet? Om det krävs bygglov eller om du behöver göra en anmälan? Många av svaren hittar du här på vår webb, i andra hand kan du kontakta servicecenter.

Börja med att leta på webben

Vi rekommenderar dig att börja med att söka svaret på din fråga via vår webbplats. Då efterfrågan kring bygglovsfrågor just nu är extra hög, är detta lättare än att nå oss via telefon. Du hittar en hel del extra information i vår funktion Byggsök.

På sidan "bygglov och anmälan – så går det till", får du en överblick över hur ansökningsprocessen går till och vad du behöver tänka på innan du skickar in din ansökan eller anmälan.

Servicecenter i andra hand

Frågor om bygglov kan ofta besvaras av kommunens servicecenter. Servicecenter tar emot dina frågor via mejl eller telefon. Du hittar kontaktuppgifter i kontaktfliken ovan. Om du mejlar oss ber vi dig att beskriva din fråga så noggrant du kan, samt ange vilken fastighet eller adress det gäller.

Telefontider hos bygglovshandläggare

På onsdagar och fredagar klockan 10.00-12.00 har bygglovshandläggarna telefontid, vilket innebär att du under dessa tider har möjlighet att bli kopplad från servicecenter till en handläggare för att ställa dina frågor. Var gärna väl förberedd med god information om ditt önskade projekt. Handläggarna kan hjälpa dig med enklare rådgivning som till exempel tolkning av detaljplan, vilka handlingar som behöver skickas in och om en åtgärd behöver bygglov eller anmälan.

Observera att du inte kan få någon bedömning på förhand om din åtgärd kommer att beviljas eller inte.

Möjligheten att vid ett fysiskt möte träffa en handläggare för rådgivning är inställd tills vidare på grund av coronapandemin.

Sidan publicerad av: Bygglovsenheten
Senast uppdaterad: 6 maj 2021