Savigny le Temple i Frankrike

Tyresö har haft ett samarbete med Savigny le Temple sedan 1985.

De senaste åren har Tyresö deltagit i dansprojekt och ungdomsläger i Savigny med medverkan även från ortens andra vänorter i Rumänien och Spanien och Cesis. Vi har även deltagit i gemensamma fotbollsturneringar för flicklag och körfestivaler.

Savigny ligger i Briedistriktet cirka 4 mil sydost om Paris i regionen Ile-de-France och departementet Seine-et-Marne. Antal invånare är cirka 29.300.

Kort historik

Den gamla byn le Bourg är det ursprungliga Savigny med renoverad bybebyggelse. Där ligger det gamla stadshuset och en vacker medeltida kyrka, Eglise-Saint-Germain. I le Bourg finns också en gammal, välbevarad gård som nu är museum.

Familjen Clary (Karl XIV Johans hustru Désirée Clary - drottning Desideria) ägde en gång i tiden slottet i Savigny. På slottsområdet ligger också numera ett sjukhus - Gustave-Roussy - med specialitet att behandla vissa svåra cancersjukdomar. En skola i Savigny är uppkallad efter Désirée Clary. I Savigny finns en gata som har uppkallats efter Olof Palme.

Bebyggelse

Det "nya" Savigny började växa fram 1973 tillsammans med övrig bostadsproduktion i närområdet - kallat Den nya staden Melun-Sénart, det vill säga området mellan staden Melun och skogsområdet Sénart. I Melun-Sénartområdet ingår, förutom Savigny, nio kommuner.

Flerfamiljshusbebyggelsen finns koncentrerad i Centre Ville. För övrigt finns bostadsområden med varierad bebyggelse och genomgående för områdena är att det finns anlagda dammar/vattensamlingar och fina parkanläggningar. I varje stadsdel finns ett mindre köpcentrum.

Arbetsmarknad

I östra delarna av Savigny finns ett industriområde och ett stort kommersiellt centrum med mängder av affärer. Många av Savignyborna arbetar i Paris eller närliggande kommuner. Täta förbindelser med Paris finns via pendeltåg. 

Sidan publicerad av: info@tyreso.se
Senast uppdaterad: 2 maj 2018
Upp