Cesis i Lettland
Tyresö har haft ett samarbete med Cesis sedan 1991.
Aktiviteter med Tyresö
Skolungdomsutbyte, stipendiatsverksamhet i samarbete med företag i Tyresö, kommunalt administrativt och tekniskt utbyte, till exempel inom miljövårdsområdet.
Natur
Nära Cesis ligger en vacker nationalpark som omsluter floden Gauja och dess bifloder. I nationalparken finns många intressanta naturområden, till exempel den 16 m höga klippformationen Zvartas Iesis, sydväst om Cesis vid floden Amata. Parken har också vandringsleder och utsiktspunkter. Detta är också hela Lettlands vintersportcenter med möjligheter till bland annat slalom och längdåkning.
Näringsliv
I Cesis finns flera byggföretag, bryggerier, möbeltillverkare, mejerier och livsmedelsproducenter. Flera livsmedelsföretag ägnar sig åt mjölk- och köttförädling. Cesis största bryggeri har drygt 80 anställda. I övrigt finns bland annat konfektionsindustri, bilverkstäder och konsthantverkare. I Priekuli strax utanför staden finns försöksodlingar.
Bebyggelse
Janiskyrkan är byggd 1284 i gotisk stil och dess torn 65 m högt. Centrala Cesis består mest av äldre bebyggelse, i huvudsak två- och trevåningshus. I utkanterna finns villor och flerfamiljshus.
Cesis historia
På medeltiden hade staden en ringmur med tre stora torn och fyra portar. Under medeltiden hade Livländska ordens ordensmästare sitt säte i staden. Dess strategiska läge utmed floden Gauja medförde att Cesis under lång tid var ett centrum för administration och handel. Från Riga gick handelsvägen via Gauja genom Sigulda, Cesis, Tikat och Aluksne till Pskov.
Under 1620-talet fick Axel Oxenstierna Cesis och Vendens (tyska för Cesis) biskopsdöme i förläning. Under 1600-1700-talen drabbades Cesis av krig och bränder. I slutet av 1700-talet återuppbyggdes delar av staden och under senare delen av 1800-talet återtog staden sin ställning som handelscenter. Den vackra floden Gauja lockade turister och sommargäster som bidrog till en förnyelse av staden i början av 1900-talet.
Hitta på sidan