Naturguidningar
Tyresö har en rik och varierad natur. Du kan gå med på en gratis guidad tur för att uppleva och lära dig mera om vår fina kommun. Föranmälan krävs. Det finns också turer för dig som vill gå ut på egen hand. Välkommen ut i naturen!

Aktuella guidningar
TORSDAG 27 MARS
Vårvandring längs Fatburen och Albysjön
Lättvandrad guidning
Sälgen knoppas och de första vårblommorna börjar titta fram. Vid Follbrinksströmmen låg en gång Sveriges första oljeslageri, nu möts vi av dess porlande vatten. Den lilla sjön Fatburen kantas av grovstammiga ekar och vid Albysjön växer knotiga gamla tallar.
Cirka 3 timmar inklusive matsäckspaus. Cirka 3 km.
Samling: Busshållplats Tyresö kyrka kl 10.00 (buss 875).
Avslutning: Alby friluftsgård (Härifrån tar det cirka 10 minuter att gå till busshållplats Nyfors, buss 873).
ONSDAG 2 APRIL
Myllrande mångfald i Alby naturreservat
Medelsvår vandring i kuperad terräng med en del knöliga partier
I Alby naturreservat finns en mångfald av olika naturmiljöer. Vi vandrar genom mossklädda granskogar, lavklädda hällmarker, öppna kohagar och längs frodiga våtmarker och den slingrande Fnyskbäcken. Här finns grovstammiga ekar och aspar som är hem till över tusen olika slags mossor, lavar, svampar och insekter. Här finns också en riktig gammelskog med hängande långsamväxande lavar, torrakor och lågor som är en viktig del av skogens mångfald.
Cirka 3,5 timmar inkl matsäckspaus. Ca 4 km.
Samling: Busshållplats Öringe kl 10.00 (buss 875 eller 819).
Avslutning: Alby friluftsgård. Härifrån är det ca 10 min gång till busshållplats Nyfors (buss 873).
ONSDAG 23 APRIL
Kolardammarna – vårblommor och vattenrening
Lättvandrad guidning anpassad för rullstolar och barnvagnar
Kolardammarna ligger i Alby naturreservat och utgör ett vackert inslag i landskapet. Längs strandkanten möts du av grovstammiga aspar, tallbackar, små berghällar och öppna gräsmarker. Här blommar vitsippor, blåsippor, vårfryle, nagelört och andra vårblommor. I dammarna myllrar det av små och stora vattendjur och på en ö i centrala dammen har bävern byggt en hydda. I dammarna renas också dagvattnet på sin väg till Albysjön.
Cirka 2,5 timmar inklusive matsäckspaus. Knappt 2 km.
Samling: Busshållplats Öringe kl 11.00 (buss 875). Kommer du med bil, samlas vi på parkeringen vid Fårdala ridskola. Kommer du med Färdtjänst uppge adress Ridskolevägen 2 i Tyresö.
Avslutning: Samma plats.
Klicka här för att anmäla dig till Kolardammarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
ONSDAG 23 APRIL - KVÄLL
På spaning efter grodor i Långkärr – nyhet
Lätt till medelsvår vandring
På våren vandrar groddjuren till sina våtmarker för att leka och föröka sig. Långkärr är en av Tyresös finaste grodlokaler och om kvällen är rätt, temperaturen passar och våren i rätt fas har vi chans att få höra grodornas dova knarranden och se mindre vattensalamandrar. Skogen runt kärret bjuder också på fina mossrika fuktmiljöer och är en värdefull grön kil nära bebyggelsen. Vi njuter av vårkvällen i skogen och när mörkret börjar falla spanar vi efter grodorna. Ta gärna med en ficklampa och skor som tål vatten! Vi tar ingen matsäckspaus, men det går bra att äta samtidigt som vi spanar efter grodorna vid kärret.
Cirka 2 timmar. Knappt 2 km.
Samling: Busshållplats Njupgränd kl 19.15 (buss 824).
Avslutning: Långkärr. Härifrån är det ca 10 min gång till busshållplats Njupgränd (buss 824) och ca 7 min gång till busshållplats Njupkärrsvägen (buss 819).
Klicka här för att anmäla dig till grodspaning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
LÖRDAG 26 APRIL OCH TISDAG 29 APRIL
Tre strömmar – Nyfors, Uddby och Follbrinksströmmen
Medelsvår till svår vandring med en del knöliga partier
Tyresö är med sina tre strömmande vattenfall unikt i Stockholmstrakten och var därför ett av regionens viktigaste industrisamhällen under 1500- och 1600-talen. Det flödande vattnet fortsätter att locka både människor och djur. Vi vandrar mellan de brusande vattenfallen längs södra Albysjön. Bland jätteekarna och hassellundarna spirar vårfloran och på de magra hällarna växer knotiga grovstammiga tallar. Med lite tur får vi se den underjordiska blomman vätteros som bara visar sig några veckor om året.
Cirka 4,5 timmar inklusive matsäckspaus. Cirka 6 km.
Samling: Busshållplats Nyfors kl 10.00 (buss 873).
Avslutning: Busshållplats Tyresö Kyrka (buss 875).
Klicka här för att anmäla dig till "tre strömmar" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Guidningar för dig med rullator, rullstol eller barnvagn
Praktisk information
Vi genomför guidningarna i alla väder. Ta med matsäck, rejäla skor eller stövlar och kläder efter väder. Vid lättvandrade turerna går vi i lite jämnare terräng i ett lugnt tempo. Vill du ha mer information om de olika turerna får du gärna kontakta vår naturguide Martina Kiibus, se kontaktuppgifter ovan.
Undvik helst starka dofter och parfymer på guidningarna, av hänsyn till allergiker.

Årets naturvägledare 2023
Tyresö kommuns naturguide Martina Kiibus fick 2023 pris för bästa naturvägledning i kategorin biologisk mångfald. Utmärkelsen delas ut av Centrum för naturvägledning vid Sveriges naturbruksuniversitet (SLU).
Tyck till om naturguidningen
Har du varit med på en guidning är vi tacksamma om du vill meddela oss vad du tyckte genom att fylla i utvärderingen. Det tar bara några minuter och du är anonym.
Gå på tur på egen hand – bli din egen naturguide!
Gå gärna vandringar i Tyresö på egen hand med hjälp av en handledning. Här finns sex olika turer att skriva ut. För att du som har lite svårare att röra dig ska kunna njuta av Tyresös natur finns även guidehandledningar över områden där du kan ta dig fram med rullstol eller rullator.
Fler promenadslingor och vandringsleder
Vandra längs Sörmlandsleden, pilgrimsleder, upptäck historiska platser eller gå en promenad.
Vårbingo – upptäck vårens djur och växter på ett nytt och kul sätt
På våren händer det mycket i Tyresös natur. Blommor och knoppar slår ut, insekter vaknar till liv, fåglarna börjar sjunga och grodorna vandrar till sina kärr och dammar.
Så gå ut i naturen och spela vårbingo! Pricka in fyra i rad. Du kan göra det i närmaste skog eller naturområde. En del arter är lättare att hitta än andra. Vid Kolardammarna i Alby naturreservat och runt Barnsjön är det stor chans att du hittar dessa växter och djur.
Martina Kiibus
Naturguide
Besöksadress
Alby friluftsgård