Naturguidningar

Tyresö har en rik och varierad natur. Du kan gå med på en gratis guidad tur för att uppleva och lära dig mera om vår fina kommun. Föranmälan krävs. Det finns också turer för dig som vill gå ut på egen hand. Välkommen ut i naturen!

Tyresönatur

Aktuella guidningar

Tyresö slottspark – sensommarblomster i lummig parkmiljö

Dag: Onsdag 21 augusti
Tid: 11.00 - ca 14.00

Lättvandrad guidning anpassad för rullstolar och barnvagnar

Tyresö slottspark anlades på 1700-talet och är Sveriges äldsta engelska park. Vi vandrar i den lummiga miljön bland sensommarens blommor och grovstammiga lövträd som al, bok, ek och lind. De betande fåren bidrar till den rika floran och att hålla landskapet öppet och på Notholmen möts vi av havet vid Kalvfjärden.
Cirka 3 timmar inklusive matsäckspaus. Cirka 3 km.
Samling: Busshållplats Tyresö kyrka kl 11.00 (buss 875). Kommer du med färdtjänst, samlas vi på borggården vid Tyresö slott, uppge adress Tyresö slott.
Avslutning: Samma plats.

klicka här för att anmäla dig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I Prins Eugens fotspår – runt Fatburen och Tyresö slott

Dag: Torsdag 29 augusti och lördag 31 augusti
Tid: 10.00 - ca 14.00

Medelsvår guidning i delvis kuperad terräng

”En liten rund sjö som ligger liksom nere i en kittel, lugn och svart, oberörd av vindarna som driver fram molnen högt uppe i luften”. Så beskrev prins Eugen sjön Fatburen, som han avbildade i tavlan “Det stilla vattnet”. Låt dig likt prins Eugen förundras över Tyresös vackra och skiftande natur och jämför dagens landskap med hur det såg ut på prinsens tid.

Guidningen går runt Fatburen, ut på Rävnäset, i de John Bauer-liknande skogarna bakom Tyresö slott och in i slottsparken.

Cirka 4 timmar inklusive matsäckspaus. Cirka 5 km.
Samling: Busshållplats Tyresö kyrka kl 10.00 (buss 875).
Avslutning: Samma plats.

klicka här för att anmäla dig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Guidningar för dig med rullator, rullstol eller barnvagn

Guideprogram augusti - september 2024 , 1.7 MB.

Praktisk information

Vi genomför guidningarna i alla väder. Ta med matsäck, rejäla skor eller stövlar och kläder efter väder. Vid lättvandrade turerna går vi i lite jämnare terräng i ett lugnt tempo. Vill du ha mer information om de olika turerna får du gärna kontakta vår naturguide Martina Kiibus, se kontaktuppgifter ovan.

Undvik helst starka dofter och parfymer på guidningarna, av hänsyn till allergiker.

logotyp årets naturvägledning

Årets naturvägledare 2023

Tyresö kommuns naturguide Martina Kiibus fick 2023 pris för bästa naturvägledning i kategorin biologisk mångfald. Utmärkelsen delas ut av Centrum för naturvägledning vid Sveriges naturbruksuniversitet (SLU).

Tyck till om naturguidningen

Har du varit med på en guidning är vi tacksamma om du vill meddela oss vad du tyckte genom att fylla i utvärderingen. Det tar bara några minuter och du är anonym.

Till utvärderingen Länk till annan webbplats.

Gå på tur på egen hand – bli din egen naturguide!

Gå gärna vandringar i Tyresö på egen hand med hjälp av en handledning. Här finns sex olika turer att skriva ut. För att du som har lite svårare att röra dig ska kunna njuta av Tyresös natur finns även guidehandledningar över områden där du kan ta dig fram med rullstol eller rullator.

Fler promenadslingor och vandringsleder

Vandra längs Sörmlandsleden, pilgrimsleder, upptäck historiska platser eller gå en promenad.

Upptäck Tyresö till fots

Vårbingo – upptäck vårens djur och växter på ett nytt och kul sätt

På våren händer det mycket i Tyresös natur. Blommor och knoppar slår ut, insekter vaknar till liv, fåglarna börjar sjunga och grodorna vandrar till sina kärr och dammar.
Så gå ut i naturen och spela vårbingo! Pricka in fyra i rad. Du kan göra det i närmaste skog eller naturområde. En del arter är lättare att hitta än andra. Vid Kolardammarna i Alby naturreservat och runt Barnsjön är det stor chans att du hittar dessa växter och djur.

Sidan publicerad av: fritid@tyreso.se
Senast uppdaterad: 24 juni 2024