Naturguidningar

Tyresö har en rik och varierad natur. Du kan gå med på en gratis guidad tur för att uppleva och lära dig mera om vår fina kommun. Föranmälan krävs. Det finns också turer för dig som vill gå ut på egen hand. Välkommen ut i naturen!

Tyresö slott med gullvivor.

Vi genomför guidningarna i alla väder. Ta med matsäck, rejäla skor eller stövlar och kläder efter väder. Vid lättvandrade turerna går vi i lite jämnare terräng i ett lugnt tempo. Vill du ha mer information om de olika turerna får du gärna kontakta vår naturguide.
Läs om biologisk mångfald

Guideprogram juni

Guideprogram augusti

Gå på tur på egen hand – bli din egen naturguide!

Gå gärna vandringar i Tyresö på egen hand med hjälp av en enklare handledning. Du hittar dem via länkarna nedan. Observera att de fortfarande är arbetsmaterial och inte helt faktagranskade. Tipsa oss gärna om förbättringar!

Guidehandledningar för dig med rullator, rullstol eller barnvagn

Tyresös natur är fantastisk och Tyresöborna älskar att gå ut i skog och mark. För att även du som har lite svårare att röra dig ska kunna njuta av Tyresös natur har Tyresö kommun tagit fram guidehandledningar över områden där det även går att ta sig fram med rullstol och andra hjulburna fordon. Handledningarna – som är i pdf-form och lätta att skriva ut – är försedda med tydliga kartor och beskriver naturen i de olika områdena.

Här hittar du kartor och information om speciella promenader som du som är hjulförsedd kan uppleva på egen hand.

Dyviks lövängar

Dyviks lövängar ligger vid Dyviksmaren längst ut på Brevikshalvön. Markerna tillhörde förr Dyviks gård, ett skärgårdshemman som funnits sedan medeltiden. När skötseln av ängarna upphörde under 1930-talet, växte de gamla kulturmarkerna igen. Sedan 1984 har arbetsgruppen Dyviks lövängar återupptagit arbetet och sköter om ängarna på traditionellt vis med lieslåtter, fagning och lövtäkt. Den traditionella lieslåttern ger en rik flora med en mångfald av olika ängsblommor. Här finns också hassellundar, grovstammiga ekar, strandängar och en vacker innerskärgårdsnatur. Vandringen är cirka 600 meter lång.
Naturguide Dyviks Lövängar

Kolardammarna

Kolardammarna ligger i Alby naturreservat som inrättades 1975. Dammarna renar dagvattnet från Bollmora och utgör ett vackert inslag i landskapet. Längs strandkanten möts du av grovstammiga aspar, tallbackar, små berghällar och öppna gräsmarker. Vattendraget som Kolardammarna är en del av heter Fnyskbäcken och är ett sidoflöde i Tyresån, det stora sjösystemet på Södertörn. Namnet Kolardammarna kommer av att det förr fanns en kolbotten på ängarna där dammarna nu ligger. Vandringen är knappt 2 km lång.
Naturguide Kolardammarna

Tyresö slottspark

Tyresö slottspark anlades på 1700-talet och är en av Sveriges äldsta engelska parker med välordnade gångvägar, en konstgjord bäckravin med broar och omväxlande vyer. Här växer gamla grovstammiga lövträd som al, bok, ek och lind och blommande fruktträd. Betande får bidrar till att hålla landskapet öppet och ger en artrik försommarflora. Vandringen är cirka 3 km lång.
Naturguide Tyresö slottspark

En liten film om anpassad naturguidning

Naturguidningar 2020

Med anledning av coronaviruset måste vi begränsa deltagarantalet, så du behöver föranmäla dig till turen. Alla som är friska och symptomfria är välkomna. Du som tillhör en riskgrupp bör tyvärr avstå. Martina kommer att ha högtalarväst så att alla hör och vi kan hjälpas åt att hålla avstånd.


Ällmora och Dyviks lövängar – blomsterprakt vid havet

Lördagen 6 juni klockan 10.30
Den lilla sjön Ällmora träsk är trolskt omgiven av branta berg. Från sjön går vi genom skogen till Dyviks lövängar som hålls öppna med traditionell lieslåtter. Slåttern ger ängarna en rik flora med en mångfald av olika ängsblommor. Här finns också hassellundar, grovstammiga ekar, strandängar och en vacker innerskärgårdsnatur.
Cirka 4 timmar inklusive matsäckspaus. Cirka 6 km.
Samling: Busshållplats Solstigen klockan 10.30 (buss 819, buss 873 från Gullmarsplan, byte i
Tyresö centrum).
Avslutning: Busshållplats Ällmora (buss 819).

Anmäl dig till turen här

Gammelström och Tyresta – gammelskog och sensommarflora

Torsdagen den 20 augusti klockan 10.00
Lättvandrad guidningn Vi vandrar längs Tyresö-Flatens norra strand till Gammelströms porlande vatten. Härifrån fortsätter vi genom Tyrestas mossrika granskog till kulturmarkerna vid Oppsätra och tallhällarna vid Lillsjön. Sensommarfloran spirar och i strandkanten sprider porsen sin lavendellika väldoft.
Cirka 3 timmar inklusive matsäckspaus. Cirka 3 km.
Samling och avslutning: Busshållplats Nyfors klockan 10.00 (buss 873).

Anmäl dig till turen här

Tyresö slottspark – sensommarblomster i lummig parkmiljö

Torsdagen den 27 augusti klockan 11.00
Lättvandrad guidning anpassad för rullstolar och barnvagnarn Tyresö slottspark anlades på 1700-talet och är en av Sveriges äldsta engelska parker. I den lummiga miljön spirar sensommarens alla blommor. De betande fåren bidrar till den rika floran och att hålla landskapet öppet. Här finns också grovstammiga lövträd som al, bok, ek och lind. Vi vandrar i lugnt tempo i den lummiga engelska parken och ut till havet på Notholmen.
Cirka 3 timmar inklusive matsäckspaus. Cirka 3 km.
Samling och avslutning: Busshållplats Tyresö kyrka klockan 11.00 (buss 875). Kommer du med bil, samlas vi vid Tyresö slott (handikapparkering finns nära slottet).

Anmäl dig till turen här

I Prins Eugens fotspår – runt Fatburen och Tyresö slott

Lördagen den 29 augusti klockan 13.05
En liten rund sjö som ligger liksom nere i en kittel, lugn och svart, oberörd av vindarna som driver fram molnen högt uppe i luften”. Så beskrev prins Eugen sjön Fatburen, som han avbildade i tavlan “Det stilla vattnet”. Låt dig likt prins Eugen förundras över Tyresös vackra
och skiftande natur och jämför dagens landskap med hur det såg ut på prinsens tid.
Guidningen går runt Fatburen, ut på Rävnäset, i de John Bauer-liknande skogarna bakom Tyresö slott och in i slottsparken.
Cirka 4 timmar inklusive matsäckspaus. Cirka 5 km.
Samling och avslutning: Busshållplats Tyresö kyrka klockan 13.05 (buss 875).

Anmäl dig till turen här

Sidan publicerad av: Martina Kiibus
Senast uppdaterad: 29 juni 2020
Upp