Tyresö slott och park

Tyresö slott och park är ett fantastiskt utflyktsmål med en spännande historia. Gör ett besök i slottets museum, vandra genom den engelska parken, bada från klipporna vid Notholmen eller övernatta på vandrarhemmet Lilla Tyresö. Här finns mycket att upptäcka!

Tyresö slott i mars med spegling i vattnet.

Tyresö slott

I slottets huvudbyggnad finns ett museum som visar hur den siste private ägaren av godset bodde vid förra sekelskiftet. Tyresö slott och park styckades av 1930 och donerades till Nordiska museet. Vill du veta mer om slottet, boka en visning eller veta öppettiderna, gå in på Nordiska museets webbplats.

Nordiska museetlänk till annan webbplats

Vandrarhem, caféer och butiker i slottsområdet

I östra slottsflygeln finns ett café som är öppet året runt. I samma lokaler bedrivs även behandlingar inom hud- och kroppsvård. Café Notholmen ute på den lilla ön är mer väderberoende och håller öppet under sommarhalvåret. Restaurangen i slottets västra flygel är för tillfället stängd.

Café Notholmenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ett vandrarhem med konferensmöjligheter ligger på platsen för det gamla slottet: Lilla Tyresö. Här sover du i Prinsvillan eller Handelsboden.

Lilla Tyresö vandrarhemlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

I anslutning till slottets gamla stallbyggnad finns en handelsträdgård och ett inredningsbutik för hem och trädgård.

Tyresö handelsträdgårdlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hantverkskammaren Tyresö slottsbodlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Evenemang i Tyresö slott och park

I slottsparken firar många tusen människor midsommar och på Lilla Tyresö firas medeltidsdagar varje år. I slottet och parken arrangeras många roliga program, promenader och andra upplevelser, framförallt under sommarhalvåret.

Tyresö kommuns evenemangskalender

Nordiska museets kalendariumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Notholmen – gästhamn, båtar och friluftsliv

Notholmen är en liten ö som du når via en bro från slottsparken. Det går att bada och fiska från klipporna, ha picknick i gröngräset eller besöka caféet. På Notholmen finns en gästhamn för fritidsbåtar. Kanske vill du paddla hit?

Notholmen

Naturkartanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Naturguidning

Båt, kajak och kanot

Slottets och parkens spännande historia

Slottets läge, längst in i Kalvfjärden och vid infarten till det stora sjösystemet Tyresån, var strategiskt redan på forntiden. Det nuvarande slottet och kyrkan byggdes på 1600-talet då den gamla anläggningen på Lilla Tyresö ansågs förfallen och omodern. Tyresö slottspark är Sveriges första engelska park, med slingrande gångar, bäckravin och broar.

Tyresö slotts historia

Tyresö slottsparks historia

Lilla Tyresös historia

Sidan publicerad av: Kristina Erdholm
Senast uppdaterad: 25 februari 2019
Upp