Tyresö slott och park

Tyresö slott och park är ett fantastiskt utflyktsmål med en spännande historia och en plats för många upplevelser. Här finns mycket att upptäcka!

Tyresö slott i mars med spegling i vattnet.

I slottets huvudbyggnad finns ett museum som visar hur den siste private ägaren av godset bodde vid förra sekelskiftet. Tyresö slott och park styckades av 1930 och donerades till Nordiska museet. Vill du boka en visning eller veta öppettiderna, gå till Nordiska museet.

Nordiska museetlänk till annan webbplats

I östra slottsflygeln finns Rum för hälsa med café året runt i de gamla bostadsrummen. Café Notholmen är mer väderberoende och håller öppet under sommarhalvåret. Restaurangen i slottets västra flygel är för tillfället stängd.

Ett vandrarhem med konferensmöjligheter ligger på platsen för det gamla slottet: Lilla Tyresö. Här sover du i Prinsvillan eller Handelsboden.

Lilla Tyresö vandrarhemlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Rum för hälsalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Café Notholmenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

I slottsparken firar många tusen människor midsommar och på Lilla Tyresö firas medeltidsdagar varje år. I slottet och parken arrangeras många roliga program, promenader och andra upplevelser, framförallt under sommarhalvåret.

Tyresö kommuns evenemangskalender

Nordiska museets kalendariumlänk till annan webbplats

Tyresö slottspark är Sveriges första engelska park, med slingrande gångar, bäckravin och broar. Men vad är det för stenbumling vid vassen? I anslutning till slottets gamla stallbyggnad finns en handelsträdgård.

Tyresö slottspark

Tyresö handelsträdgårdlänk till annan webbplats

Notholmen är en liten ö som du når via en bro från slottsparken. Det går att bada och fiska från klipporna, ha picknick i gröngräset eller besöka caféet. På Notholmen finns en gästhamn för fritidsbåtar. Kanske paddla hit?

Notholmen

Naturkartanlänk till annan webbplats

Naturguidning

Båt, kajak och kanot

Slottets läge, längst in i Kalvfjärden och vid infarten till det stora sjösystemet Tyresån, var strategiskt redan på forntiden. Det nuvarande slottet och kyrkan byggdes på 1600-talet då den gamla anläggningen på Lilla Tyresö ansågs förfallen och omodern.

Tyresö slotts historia

Lilla Tyresö

Sidan publicerad av: Kristina Erdholm
Senast uppdaterad: 8 augusti 2018
Upp

Hitta på sidan