Tyresö slott och park

Tyresö slott och park är ett fantastiskt utflyktsmål med en spännande historia. Gör ett besök i slottets museum, vandra genom den engelska parken, gå ut på klipporna vid Notholmen eller övernatta på vandrarhemmet Lilla Tyresö. Här finns mycket att upptäcka!

Tyresö slott i mars med spegling i vattnet.

Tyresö slott – öppettider – visningar

I slottets huvudbyggnad finns ett museum som visar hur den siste private ägaren av godset bodde vid förra sekelskiftet. Tyresö slott och park styckades av 1930 och donerades till Nordiska museet.

Vill du veta mer om slottet, visningar och öppettider, besök Nordiska museets webbplats:

Visningar och öppettider på Tyresö slott Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan också ladda ner appen Upptäck historien på din telefon och läsa om eller lyssna på slottets historia.

Hitta hit

Bil: Följ väg 229 mot Gamla Tyresö, följ sedan skyltar mot kyrkan och slottet där det finns parkeringsplatser. En parkering finns även vid handelsträdgården.

Buss: Ta buss 875 från Gullmarsplan till hållplats Tyresö kyrka. Efter cirka fem minuters promenad är du framme vid Tyresö slott.

Vandrarhem, caféer och butiker i slottsområdet

Det finns en restaurang i slottets västra flygel och i östra flygeln ett café. Ute på den lilla ön Notholmen finns också ett café. I anslutning till slottets gamla stallbyggnad finns en handelsträdgård och ett inredningsbutik för hem och trädgård. Ett vandrarhem med konferensmöjligheter, Prinsvillan, finns också i slottsområdet.

För öppettider, se respektive företags webbplats.

Tyresö slottskrog Länk till annan webbplats.

Borggårdscaféet Länk till annan webbplats.

Café Notholmen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Prinsvillan Länk till annan webbplats.

Evenemang i Tyresö slott och park

I slottsparken firar många tusen människor midsommar. I slottet och parken arrangeras många roliga program, promenader och andra upplevelser, framförallt under sommarhalvåret.

Tyresö kommuns evenemangskalender

Nordiska museets kalendarium Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Notholmen – gästhamn, båtar och friluftsliv

Notholmen är en liten ö som du når via en bro från slottsparken. Det går att bada och fiska från klipporna, ha picknick i gröngräset eller besöka caféet. På Notholmen finns en gästhamn för fritidsbåtar. Kanske vill du paddla hit?

Båt

Kajak och kanot

Notholmen

Slottets och parkens spännande historia

Slottets läge, längst in i Kalvfjärden och vid infarten till det stora sjösystemet Tyresån, var strategiskt redan på forntiden. Det nuvarande slottet och kyrkan byggdes på 1600-talet då den gamla anläggningen på Lilla Tyresö ansågs förfallen och omodern. Tyresö slottspark är Sveriges första engelska park, med slingrande gångar, bäckravin och broar.

Tyresö slotts historia

Tyresö slottsparks historia

Lilla Tyresös historia


Sidan publicerad av: kulturen@tyreso.se
Senast uppdaterad: 23 april 2024