Viktigt om e-tjänster och e-post!

Publicerad: 21 januari 10:29

Har du använt kommunens e-tjänster eller skickat e-post till kommunen någon gång mellan torsdag 16 januari kl 08.00 till och med måndag 20 januari kl 16.00? Då kan du behöva skicka om e-tjänsten eller e-postmeddelandet.

Behöver du skicka om? Läs mer här

Böcker om Tyresö

Intresserad av Tyresös historia? Böcker om Tyresö finns på biblioteken att låna, men flera av dem finns också till salu. Böckerna säljs på biblioteken, Servicecenter och på Tyresö bokhandel.

Vi håller på att förbättra webbtjänsten för bokköp, så tills vidare går det inte att köpa på nätet. Vill du ändå ha en bok skickad till dig är du välkommen att kontakta oss.

Tyresö slott – Nordiska museet
Det nuvarande slottet uppfördes ursprungligen på 1630-talet men visas som den privatbostad det var kring sekelskiftet 1900. Katalogen berättar om byggnader och parker och om slottets ägare, tjänstefolk och gästande konstnärer. Nu lyfter vi också fram kvinnorna, från Maria Sofia De la Gardie på 1600-talet till Caroline Russell vid sekelskiftet 1900. Nordiska Museets förlag 2016.
Pris: 175 kr. Finns även på engelska.

Brevikshalvön - i skuggan av en markis.

Brevikshalvön – I skuggan av en markis
Från Tyresö slott till Bagarsundet. Människorna, gårdarna och torpen. Sommarvillorna och fritidsstugorna. En förort växer fram. Författare: Harald Berg, Åke Dahlström, Björn Eriksson, Göran Fermbäck, Tomas Holm, och Rolf Sjögren. Tyresö kommun 2013.
Pris: 295 kr.

Konstnärskolonin på Tyresö
Om prins Eugens många somrar i Tyresö, då han samlade en rad skandinaviska konstnärer kring sig, om umgänget med den excentriske slottsherren på Tyresö och om inspirationen till många kända målningar. Boken är ett samarbete mellan Prins Eugens Waldemarsudde och Tyresö kommun. Red: Anna Meister. Prins Eugens Waldemarsudde 2013.
Pris: 295 kr.

En smak av Tyresö ...
Boken tar dig med på en minnesresa till Tyresös skolbespisningar samt skolhistoria. Blandat med nya och gamla foton och minnen, får du recept såsom fiskpuddingen. Minns smörgåspaket, pölsa, fläsktärningar och mattanter. Red: Kent Lund och Lotta Anglén. Tyresö kommun 2007.
Pris: 50 kr

Bok om historien  om de tre strömmarna i Tyresö och de industrier som byggdes upp runt dem.

Tre Strömmar - industrihistoria i Tyresö
Den goda tillgången på vattenkraft har präglat mycket av den historiska utvecklingen i bygden. I denna bok får du följa med på en spännande resa genom århundraden av verksamheter som helt har förfallit idag. Författad av Jan-Bertil Schnell. Tyresö kommun 2009.
Pris: 299 kr.

Med bibliotekskort går den att låna som e-bok!

Innanför bogårdsmuren
Synligt och osynligt på Tyresö kyrkogård. Om en rad spännande människoöden som döljer sig bakom den vita bogårdsmuren vid Tyresö kyrka. Red: Anita och Bo Stjernström. Svenska kyrkan/Tyresö församling 2008.
Pris: 175 kr. Denna bok säljs av Tyresö församling!

Bok om Tyresös historia genom tiderna med teckningar av David Bracken

Tyresö genom tiderna
Skisser och texter om säljägare, dagsverkare och storgodsägare. David Bracken har illustrerat Tyresö från tidernas gryning till dagens moderna samhälle. En lättillgänglig tidsresa med spännande historiska rekonstruktioner efter Bo Stjernströms faktaunderlag. Red: Ellen Hahn och Lena Guthe. Tyresö kommun 2006.
Pris: 150 kr

Vi minns när Tyresö gård var Tyresös centrum
Elever och lärare i Kyrkskolan berättar om storgodset som förvandlades till ett modernt samhälle. Var bodde rättaren? Hur tvättade man förr? Red: Bo och Anita Stjernström. Tyresö kommun 2003.
Pris: 175 kr

Tyresöspeglingar
Akvareller, teckningar och texter kring flera av Tyresös natur- och kulturmiljöer. Utgiven i samarbete med Tyresö Näringslivsaktiebolag 1999. Ill: David Bracken, texter: Ingvar Fredriksson.
Pris: 100 kr

Från vildmarksstråk till storstadssatellit
Om Bollmoras expansion på 1960-talet. Här kan du följa hur satellitstaden Bollmora kom till – ett stycke rafflande 1900-talshistoria! Författare: Anne Sahlin. Tyresö kommun1996.
Pris: 100 kr

Industrier och människor kring Follbrinksströmmen
Vattenkraften har haft stor betydelse för Tyresös utveckling under långa tider. I denna skrift kan du läsa om några av de verksamheter som fanns i Tyresö slotts närhet och om människorna som hörde dit. Av Ingvar Fredriksson och Inga-Britt Bildt. Tyresö kommun 1996.
Pris: 50 kr

Så minns vi Tyresö
Tyresöbor berättar. Ett tiotal Tyresöprofiler berättar om sitt Tyresö, mest från 1900-talets första hälft. Red: Inga-Britt Bildt. Tyresö kommun 1994.
Pris: 40 kr

Vålnaden på Tyresö
En romantisk roman som utspelar sig i Tyresö. Skriven 1914 och har därmed ett ålderdomligt språk. Författare: Jenny Maria Ödmann med pseudonymen J-Y Brn. Faksimilutgåva med numrerade exemplar.
Pris: 100 kr.

Svanhamnen – en saga från Tyresö av Helena Nyblom
Författarinnan Helena Nyblom var en tongivande personlighet i Stockholms kulturliv och nära vän med prins Eugen. Familjen Nyblom bodde på Tyresö vid förra sekelskiftet. Hennes naturlyriska berättelse publicerades första gången i Tomtar och troll, illustrerad av John Bauer.
Pris: 10 kr

Karta
Upprättad 1748–1752 av Gabriel Boding vid en gränstvist. Här syns många bekanta namn på torp och gårdar: Bollmora, Myggdalen, Krusboda och Nyboda till exempel. Nytryck. Faksimil. Obs! På bilden ovan syns bara ca en tredjedel, den östra.
Pris: 50 kr

Historien på spåret
En serie broschyrer om några av våra spännande miljöer i Tyresö från urtid till modern bebyggelse. Bekvämt dragspelsformat och är tänkta som guide på promenader i området. Gratis!

Historien på spåret kring slott och kyrka i Gamla Tyresö
Lena Guthe och Marika Kjellman 2000.
Historien på spåret kring Tyresö Flaten
Lena Guthe och Inga-Britt Bildt 2001.
Historien på spåret kring Alby friluftsgård och Uddby gård
Ellen Hahn, Lena Guthe och Anna Gyllencreutz 2006.

Gunnar Tunevi
Gunnar Tunevi kom till Tyresö 1945 och blev den lilla kommunens först anställde tjänsteman med kommunalkontor i en villa i Trollbäcken. Vid sin pension 1981 sammanställde han denna skrift.
Pris: 10 kr

Alby – från prästgård till friluftsgård
Skrift om prästgårdens historia, med intressanta bilder och planer över flera generationer av byggnader. Av Elisabet Tegner, Tyresö kommun 1987.
Pris: 10 kr

Kumla herrgård 1700–1900. En historik
Skrift av Kumla gårds utveckling under 200 år. Elisabeth Tegner, Tyresö kommun 1970.
Pris: 50 kr

Sidan publicerad av: Lena Guthe
Senast uppdaterad: 13 maj 2019
Upp

Hitta på sidan