Skapandet av Forsens öron
I konstnären Matti Kallioinens tillfälliga verkstad på KKV (Konstnärernas Kollektivverkstad) pågår i maj 2021 arbete med gjutoriginalet för den största skulpturen av de tre i serien Forsens öron.
Som ett stort vattendjur ligger den där, modellen som så småningom ska gjutas i aluminium. Just storleken är en av orsakerna till att Kallioinen hyrt plats i KKV, istället för att jobba i sin egen ateljé i Hökarängen. Skulpturen är nästan sex meter lång och två meter hög.
Många lager innan gjutning
Matti Kallioinen berättar att han först har jobbat med laserutskurna plastremsor, som kopplats samman till böljande former. Dessa har sedan täckts med papier-maché och två lager akrylharts. Sedan spacklas hela modellen för att bli så slät som den ska vara när den gjuts. Ungefär fyra veckor har Matti tillsammans med en assistent jobbat på den största modellen. Han räknar med att gjutoriginalen till de tre skulpturerna tar ungefär tre månader att färdigställa.
Modellen delas för frakt
För att gjutningen sedan ska kunna göras måste Matti såga isär hela modellen i flera – kanske så många som 30 – delar för att kunna frakta den till gjuteriet. Väl på plats så delas den ytterligare, för att gjuteriföretaget ska kunna göra bitar som håller. Sedan gjuts de i återvunnen aluminium och svetsas samman till en färdig skulptur. Forsens öron ska vara olackerad, med en dimmig, matt yta.
Många böljande vinklingar
Alla skulpturerna i serien Forsens öron har en böljande, hyperbolisk form som för tankarna till vatten, men kanske ännu mer till ett vattenlevande djur eller mollusk av något slag. I jämförelse med den modell som lämnats in som förslag, blev det ännu mera vinklingar på det färdiga resultatet.
– Det är en form som man upplever med hela kroppen, menar Kallioinen.
Matti Kallioinen har under många år arbetat med liknande formspråk och metod. De vindlande, böljande formerna dök först upp i teckningar och sedan genom att han tejpade ihop runda pappersbitar till olika former. Tävlingen om att skapa skulpturer till Entréplats Tyresövallen passade honom bra, då den hade vattentema och Kallioinen är van att jobba med vågrörelser och vågformer.
Konst för stor entréplats
Att entréplatsen kommer att bli stor förstår man när man ser Kollioinens skulptur, för den kräver sin plats. Matti besökte platsen innan och bedömde utefter planritningarna att torget kommer att bli en plats som kan härbärgera en stor form. Ja, eller tre stora former. Kallioinen har i sitt tävlingsförslag gett exempel på hur skulpturerna ska placeras i förhållande till varandra, men i slutändan kommer det att vara den landskapsarkitekt som ritar torget som kommer att bedöma var de bäst placeras. Skulpturerna kommer att ha ”fötter” nere i marken och stå på en konstgräsbeklädd yta, samt lysas upp underifrån.