Om kulturskolan

Tyresö kulturskola finns till för dig som bor i Tyresö och vill ägna dig åt musik, dans, bild, teater, cirkus eller film på din fritid. Vi erbjuder många roliga och inspirerande kurser från höstterminen det år man fyller 5 år, fram till och med vårterminen man fyller 19 år. Scenen är din!

Undervisningen

Våra välutbildade och engagerade lärare har stor erfarenhet både som pedagoger och artister. Därför har vi en mycket hög kvalitet på vår undervisning. I vår verksamhet deltar mer än niohundra barn och ungdomar från Tyresö. Du får undervisning enskilt eller i grupp på eftermiddags- eller kvällstid.

Var ligger kulturskolan?

Vi håller till i våra egna lokaler i Kulturcentrum Kvarnhjulet, hus A, Pluggvägen 6. Det tar ungefär 5–10 minuter att gå från Tyresö centrum.

Hitta hit, se karta på Eniro Länk till annan webbplats.

Enstaka restplatser

Det kan finnas enstaka restplatser där du kan få börja direkt. Sök på lediga platser i kurskatalogen.

Kultur för alla

Har du en funktionsnedsättning? Kontakta oss så diskuterar vi möjligheten till anpassad undervisning.

Låneinstrument

I mån av tillgång får du gratis låna stråk- och blåsinstrument de första åren. Övriga instrument (piano, gitarr, slagverk, elbas och elgitarr) måste du själv ha tillgång till. Om du vill spela piano måste du ha ett tangentinstrument (piano, digitalpiano, keyboard eller synt) med normalstora tangenter hemma. Prata med din lärare innan du köper, det finns instrument i många prisklasser och av skiftande kvalitet.

Förlängd lektionstid

Elever kan efter ett års studier i kulturskolans instrumental- och sångundervisning erbjudas förlängd lektionstid. Uttagning görs i samråd med din lärare.

Elever från 15 år kan ansöka om längre lektionstid som garanterar enskild undervisning i upp till 40 min/vecka. Urval sker i samråd med berörd lärare och kulturskolans ledning. En förhöjd terminsavgift tas ut och antalet platser är begränsat.

Elever som har förlängd tid, förväntas ha hög lektionsnärvaro och lägga mycket tid på övning.

Avancerat program

Avancerat program erbjuder vi dig som vill bli professionell musiker och som redan går i kulturskolans sång- eller instrumentalundervisning. Till avancerat program måste man göra ett spelprov inför en jury.

Läs mer om avancerat program

Frånvaroanmälan

Om du blir sjuk eller av annan anledning inte kan komma till din lektion ska du anmäla frånvaro direkt till din lärare eller via ditt iRum i elevsystemet StudyAlong.

Länk till lärarnas kontaktuppgifter

Inställd undervisning

Om din lärare blir sjuk försöker vi alltid ordna en vikarie. Om det inte är möjligt måste vi ställa in lektionen, men du får då ett sms och e-postmeddelande om detta så fort som möjligt.

Vi vill att du ska trivas hos oss!

I vår verksamhet har vi nolltolerans mot mobbing. Kulturskolan har också tagit fram riktlinjer för att alla ska behandlas lika. Här kan du läsa vår plan.: Likabehandlingsplan

Här vill vi att:

  • alla känner sig välkomna
  • alla respekterar varandra
  • alla väljer aktivitet utifrån sitt eget intresse, utan att styras av traditioner eller andras förväntningar.

Vår verksamhet:

  • genomsyras av allas lika värde
  • utgår från varje elevs förutsättningar
  • erbjuder nyanserad och genomtänkt undervisning

Utvärdering och kvalitet:

Tyresö kulturskola ingår i nätverket "Våga Visa" kulturskola. Nätverket har utvecklat en metod för samverkan kring utvärdering av musik- och kulturskoleverksamhet. Järfälla, Nacka, Tyresö, Upplands Väsby och Lidingös kommuner deltar i samarbetet.

Våga Visa kulturskola finns numera på Upplands Väsbys kommuns webbplats:
Till webbsidan Våga Visa Länk till annan webbplats.

Kulturskolebladet

Vårt informationsblad kommer oftast ut fyra gånger per läsår. Du kan även läsa äldre Kulturskoleblad från och med 2020 och framåt, de saknar vissa länkar:
Till Kulturskolebladet


Sidan publicerad av: Patrik Hogenäs
Senast uppdaterad: 15 augusti 2022