Elevhälsa

På Tyresö gymnasium har vi ett elevhälsoteam som arbetar för att du som elev ska få det stöd du behöver. Välkommen att ta kontakt med oss!

Elevhälsoarbetet

Tyresö gymnasium har ett elevhälsoteam som består av olika professioner såsom kurator, skolsköterska, specialpedagog, speciallärare och studievägledare som samverkar med varandra, för att skapa en god lärmiljö, trygghet samt bidra till att öka elevernas välbefinnande. Vi har även tillgång till skolpsykolog i elevhälsoteamet samt skolläkare.

Elevhälsoteamet arbetar tillsammans för att skapa så goda förutsättningar som möjligt för eleverna, för att hjälpa eleverna att lyckas både i sina studier, men även socialt. Det sättet vi i elevhälsan arbetar på här på Tyresö gymnasium är konsultativt, vilket innebär att vi utifrån våra olika kompetenser och yrkesroller samt styrkor samarbetar för elevernas bästa, både gällande pedagogiska- men även hälsofrämjande och sociala insatser.

I elevhälsans konsultativa arbete ingår även samarbete med våra heltidsmentorer, som kontinuerligt kommer på elevhälsomöten, i vilka vi kartlägger och identifierar elevernas behov av stöd, så tidigt som möjligt. Vi säkerställer därefter att eleverna får den hjälp och det stöd de behöver och som vi kan ge för att eleverna ska lyckas så långt som möjligt i sina studier, och vi stöttar även eleverna socialt.

Vi har dessutom socialpedagoger att tillgå i elevhälsoarbetet på Tyresö gymnasium.

Eftersom elevhälsan har ett kompensatoriskt ansvar för elever i olika svårigheter, såsom elever som har olika funktionsvariationer, inlärningssvårigheter, sjukdomar, psykisk- och/eller psykosocial ohälsa är vi tacksamma för att föräldrar/vårdnadshavare till ungdomar i olika behov kontaktar oss. Du som elev är också så klart varmt välkommen att ta kontakt med oss i elevhälsan!

Specialpedagog / Speciallärare

På Tyresö gymnasium finns både specialpedagog och speciallärare som arbetar med att tillsammans i elevhälsoteamet, med elever, vårdnadshavare, mentorer, lärare, elevassistenter, socialpedagoger och ledning möjliggöra för elever att lyckas i sina studier. Specialpedagog identifierar elevers behov, hjälper till att hitta anpassningar och särskilt stöd samt analyserar orsaker till elevers/gruppers svårigheter. Specialpedagog och speciallärare stöttar dig som elev, om du behöver extra hjälp, utöver den som lärare mentor ger, gällande kompensatoriska digitala hjälpmedel, planering och strukturstöd eller om du stöter på svårigheter med dina studier. Vi kan hjälpa till även vid läs- och skrivsvårigheter med att få inlästa läromedel och inläst skönlitteratur samt studieteknik.

Skolhälsovård

Skolsköterskan har ansvar för den medicinska insatsen i elevhälsan som man även kallar skolhälsovården. Skolsköterskan bokar elever till skolläkarmottagningen som äger rum cirka 1 gång per månad.

Skolhälsovårdens mål, enligt skollagen, är att bevara och förbättra elevens psykiska och kroppsliga hälsa och verka för sunda levnadsvanor. Alla elever i åk 1 på Tyresö gymnasium får vid skolstart ett erbjudande om hälsosamtal. Skolsköterskan ingår även i skolans elevhälsoteam tillsammans med rektor, kurator, specialpedagog, speciallärare och studie- och yrkesvägledare.

Välkommen in när dörren är öppen! Annars kan du ringa eller mejla och boka tid.

Kurator

Under gymnasietiden kan man hamna i situationer och stämningslägen som man på egen hand har svårt att reda ut. Hos skolkuratorn kan man som elev söka samtalsstöd för alla sorts frågor. Det kan handla om skoltrötthet, nedstämdhet, självbild, konflikter, stressrelaterade frågor, studieekonomi och egentligen det mesta. Tillsammans försöker vi reda ut frågeställningen eller det som upplevs som svårt.

Skolkurator på Tyresö gymnasium ingår i skolans elevhälsoteam tillsammans med rektor, skolsköterska och studievägledare.

Välkommen in när dörren är öppen! Annars kan du ringa eller mejla och boka tid.

SATSA-projektet

För att öka elevers möjlighet att fullfölja sin gymnasieutbildning samarbetar Tyresö med Haninge, Nynäshamn, Region Stockholm och Arbetsförmedlingen i Satsa-projektet. Projektet ägs och leds av Samordningsförbundet Östra Södertörn och finansieras av kommunerna och Europiska socialfonden.

Coacherna i Satsa är studie- och yrkesvägledare, arbetsterapeut och kurator och arbetar enligt metoden Supported Education. För att ha rätt till insatsen behöver du ha fyllt 16 år och vara folkbokförd i någon av de tre samverkande kommunerna.

Du som elev kan själv ansöka om att ta del av insatsen och kommer tillsammans med Satsa undersöka ditt behov av stöd. Elevhälsoteamet och Satsa beslutar sedan om Satsa är rätt insats eller om gymnasiet kan ge dig annat stöd. Projektet pågår till och med maj 2026.

Få mer information om SATSA-projektet på Satsa - Samordningsförbundet östra Södertörn på https://samordningsforbundetostrasodertorn.se/vi-gor/satsa/ Länk till annan webbplats.

Sidan publicerad av: Lars Fuglesang
Senast uppdaterad: 6 september 2024