08 oktober 2019

E-sport på schemat – drömmen för en gamer

Ung kille gör high five mot utsträckta händer i ett publikhav.

Fredrik ”REZ” Sterner, känd profil på e-sportscenen och tidigare elev på Tyresö gymnasium.

Fredrik ”REZ” Sterner är Counter-Strikestjärnan som gott och väl kan leva på sin sport. På Tyresö gymnasium, där Fredrik tidigare var elev, kan man nu välja e-sport som individuellt val, oavsett vilket program man går på. Här berättar Fredrik Sterner om uppväxten i Tyresö, sin väg till framgång och vad han tänker om gymnasiets e-sportsatsning.

- Oerhört kul att Tyresö gymnasium satsar på e-sport! Att e-sporten uppmärksammas ännu mer är precis vad den förtjänar, säger Fredrik Sterner som tog examen från Tyresö gymnasium 2017.

Fredrik började spela Counter-Strike redan som sjuåring, och i tonåren var han så skicklig inom sin sport att tävlingsresorna var många. Trots det äventyrades aldrig hans gymnasieutbildning av spelandet, och det tackar han lärarna på Tyresö gymnasium för:

- Jag måste speciellt tacka Ike (Ildiko Kelemen, Fredriks mentor), som supportade mig enormt och hjälpte mig med att bilda en balans mellan mitt spelande och skolan.

Vad gjorde starkast intryck på dig under gymnasietiden?

- När jag kom hem från turneringar och fick höra hur alla i klassen kollade på mina matcher under lektionerna, haha! Med tanke på att jag behövde resa rätt mycket och vara ifrån gymnasiet en del så mådde jag väldigt bra och var nöjd med min plats. Hela min gymnasietid var perfekt!

Hur minns du att stämningen bland elever och lärare var?

- Vi var alla goa vänner tillsammans med lärarna. Om jag inte skulle fått den support jag fick från lärarna tror jag det skulle varit otroligt svårt för mig att fortsätta spela under gymnasietiden.

Hur blev du intresserad av e-sport?

- E-sport kom in i mitt liv på automatik, jag spelade massor på min fritid och till slut så lyckades jag helt enkelt. Då jag fick erbjudanden att spela för organisationer blev mitt intresse ännu större, i och med det så fick man spela fler och fler turneringar vilket var riktigt kul och motiverande.

Vad har du för egenskaper som har gjort dig så bra på e-sport?

Ung kille med hörlurar spelar koncentrerat på en dator bredvid andra unga personer som spelar datorspel.

Fredrik Sterner i djup koncentration.

- Tror att jag lyckades mest inom Counter-Strike på grund av all tid jag la ner på spelet, och att jag aldrig gav upp efter alla motgångar. Det är svårt att synas i scenen i början och det visste jag, därför förstod jag att jag bara behövde fortsätta för till slut kommer jag att komma någonstans.

Berätta om hur du tränar och vilka tävlingar du åker på?

- Jag tränar vanligtvis klockan 12-18, och vi reser till olika turneringar runt om i hela världen cirka 2-3 gånger i månaden.

Kan du leva på e-sporten eller jobbar du med något annat också?

- Jag kan leva gott och väl på bara spelandet. E-sport växer bara mer och mer, i och med det så kommer fler och fler investerare in i scenen. Det här är framtiden och det kommer in fler pengar hela tiden för att alla börjat förstå det.

Vad har du gjort sedan du tog studenten från Tyresö gymnasium?

- Rest, rest och rest. Hehe. Direkt efter studenten så blev jag accepterad till NiP (Ninjas in pyjamas, svensk e-sportsorganisation, reds. anm.) och då åkte vi på turnering efter bara några veckor. Jag har varit över hela världen under dessa två år och jag njuter av mitt jobb oerhört mycket. Det är väldigt speciellt det jag håller på med och önskar att bara ännu fler kan få uppleva denna typ av liv.

Tyresö gymnasium erbjuder e-sport som individuellt val – är det något eleverna som väljer denna inriktning ska tänka på?

- Jag tycker det viktigt att förstå hur mycket jobb det krävs för att lyckas och nå toppnivå inom e-sport. Sedan ska man spela och kämpa för att man verkligen tycker det är kul och inte för att man måste, avslutar Fredrik Sterner.

Yrkesgymnasium med e-sportprofil

Tyresö gymnasium startade sin e-sportprofil hösten 2018. De som har e-sport som sitt individuella val får fem timmars schemalagd e-sport. Eleverna har fått bygga speldatorer, ställa iordning ett gaming room samt anordna LAN och spelkvällar, ofta i samarbete med Tyresö FF och kommunens grundskolor. Nicklas Jacobsson är en av skolans e-sportcoacher.

- E-sport är världens snabbast växande sport och det är riktigt roligt att vi på Tyresö gymnasium har lyft ämnet. E-sporten ger ungdomarna redskap att utvecklas individuellt och i samarbete med andra samtidigt som de lär sig att planera sin tid. Det hjälper dem i övriga studier, berättar Nicklas.

Det är inte alla förunnat att kunna leva på sitt spelande som Fredrik Sterner kan, så det är bra att ha en utbildning att falla tillbaka på. På Tyresö gymnasium finns nationella yrkesprogram som är inriktade på branscher där utsikterna för att få jobb snabbt efter examen är goda; el- och energiprogrammet med inriktning datorteknik och elteknik, fordons- och transportprogrammet, hantverksprogrammet med inriktning frisör och stylist samt hotell- och turismprogrammet.

Sidan publicerad av: Kristina Erdholm
Senast uppdaterad: 29 november 2019