03 juli 2019

Tyresö klättrar som arkitekturkommun

Arbetet med att bygga bra livsmiljöer för alla Tyresöbor får gott betyg. I år blev det en niondeplats i listan över Sveriges bästa arkitekturkommuner, två platser upp från förra året.

Utmärkelsen Sveriges bästa arkitekturkommun görs av HSB Riksförbund och Sveriges Arkitekter, för att uppmärksamma kommuner som lyckas förena ett högt bostadsbyggande med att bygga en så attraktiv stad eller livsmiljö som möjligt. De tittar på en kombination av arkitekters omdöme om kommunens arbete och statistik om byggande. Tyresö har i år klättrat från en elfte till en nionde plats, och är nu tredje bäst i Stockholmsområdet.

– Det är jätteroligt att vi fortsätter att förbättra vår position, säger planchef Heléne Hjerdin. Alla har olika preferenser när det gäller arkitektur, men det finns vissa kärnvärden som kåren uppmärksammat att vi strävar mot på ett bra sätt. Det ska vi fortsätta med!

Att kommunens betyg inte blev ännu högre beror delvis på att vi enligt undersökningen saknar tydliga policys och strategier för arkitekturen i kommunen. Detta är dock på väg att ändras. Kommunen arbetar just nu med ”Strategi för gestaltad livsmiljö”, som ska beskriva den ambition och de krav kommunen har för arkitektur och gestaltning vid stadsutveckling.

– Vi tror att detta blir ett bra verktyg för dialog mellan medborgare, politiker och oss kommunanställda om hur vi utformar våra gemensamma rum och hur vi använder arkitekturen för att skapa värden i vår livsmiljö, menar Helen Hjerdin.

Se rapporten om Sveriges arkitektkommun 2019 Länk till annan webbplats.

Sidan publicerad av: Maria Harvig
Senast uppdaterad: 3 juli 2019