11 april 2024

Tyck till om nya avfallsföreskrifter

Tyresö kommun har tagit fram ett förslag till reviderade avfallsföreskrifter som vi gärna vill höra er åsikt om senast 12 maj 2024.

Det nya förslaget ska ersätta de gällande föreskrifter vi har för avfallshantering. Förslaget är därför ute på samråd och du som kommuninvånare och du som har verksamhet i Tyresö samt andra intressenter har möjlighet att tycka till om förslaget. Vi tar tacksamt emot era synpunkter senast 12 maj 2024.

Se förslag på reviderade avfallsföreskrifter i Tyresö (pdf) , 1 MB, öppnas i nytt fönster.

Så här tycker ni till:

Det finns även möjlighet att läsa de reviderade föreskrifterna i pappersform i receptionen på Servicecenter i Tyresö centrum under samrådet 12 april - 12 maj.

Vad händer sen?

Efter samrådet kommer alla inkomna synpunkter att beaktas när vi tar fram den slutliga versionen av avfallsföreskrifterna. Därefter kommer kommunfullmäktige att fatta beslut.

Om avfallsföreskrifterna

Enligt miljöbalken ska varje kommun ha en avfallsplan som innehåller mål och åtgärder för hur kommunen ska minska avfallets mängd och farlighet. Avfallsföreskrifterna tillsammans med avfallsplanen kallas för Tyresö kommuns renhållningsordning. Det är ett kommunövergripande och viktigt instrument för att driva på utvecklingen inom avfallsområdet.

Avfallsföreskrifterna beskriver vilka skyldigheter och vilket ansvar som Tyresö kommun har för avfallshanteringen. De beskriver även vilka skyldigheter och vilket ansvar privatpersoner och verksamheter har när det gäller avfall.

Varför görs föreskrifterna om?

Avfallsföreskrifterna förnyas nu på grund av att vi fått en ny förordning kring kommunalt insamlingsansvar för förpackningar. I samband med denna revidering har även andra delar uppdaterats för att uppfylla kraven från ny lagstiftning.

Kontakt

Har du frågor kring förslaget till nya avfallsföreskrifter kontakta Servicecenter, telefon 08-578 291 00.

Sidan publicerad av: Christine Salomonsson
Senast uppdaterad: 24 april 2024