03 november 2023

Skolan som lyckats halvera sitt matsvinn

Att slänga mat som går att äta är både dyrt och dåligt för miljön. För att ta reda på hur mycket mat som slängs i skolan har allt matsvinn vägts under fyra veckor. Krusboda skola lyckades halvera sitt matsvinn jämfört med förra året.

mat som skrapas från tallrik

Under fyra veckor i höst har alla skolor i Tyresö vägt matsvinnet. För Krusboda skola var det tredje terminen som de vägde sitt matsvinn.

– Att väga matsvinnet görs framför allt för att synliggöra hur mycket mat som slängs, berättar Tomas Viklund köksmästare på Krusboda skola.

När matsvinnet vägdes under förra hösten hade Krusboda 35 gram matsvinn per elev och dag. I den senaste mätningen som avslutades i slutet på oktober i år hade mängden minskat till 18 gram per elev och dag. Det visar tallrikssvinnet där eleverna har fått skrapa ur matsvinnet från tallriken i en genomskinlig plastlåda som vägts varje dag. Under fyra veckor slängdes det totalt 143 kilo mat. Om mängden mat som kastas är samma under hela året som under mätperioden slängs det mat för ungefär 50 000 kr på ett läsår på skolan.

Tomas Viklund Krusboda skola

Nyckeln är samarbete med pedagogerna

Tomas berättar att ett bra samarbete med pedagogerna, att man pratar i klassrummet om matsvinn och konsekvenser av det, är avgörande för att få eleverna att slänga mindre mat. På Krusboda skola har de ett matråd där elever samtalar med måltidspersonal och pedagoger om skolmaten en gång per termin, och delar tankar och idéer om hur det kan bli bättre. Personalen från köket är dessutom ute i skolmatsalen och pratar mycket med eleverna.

Halverar potatisarna

Mest mat slängdes de dagar som det serverades populär mat som exempelvis pasta, eftersom eleverna lägger upp mer mat på tallriken än vad de orkar äta upp. Det viktigaste är att få i sig mat så man orkar med skoldagen, men alla elever uppmanas att ta lite mat åt gången och fylla på om de fortfarande är hungriga. Ett annat enkelt knep för att minska svinn är att kökspersonalen på Krusboda halverat alla potatisar för att fler elever skulle ta potatis och orka äta upp den.

Aktivt arbete med att minska matsvinnet i skolan

Måltidsservice, som ansvarar för skol- och förskoleköken i Tyresö, har satt ett mål att matsvinnet per portion ska vara max 50 gram, vilket man i år har uppnått i skolköken. Vid den senaste vägningen var svinnet 42 gram per portion. Det innefattar matsvinn som uppstår i köket, serveringssvinnet som blir över från bufféerna och mat som skrapas av på tallriken av eleverna. Alla kockar och köksbiträden i skolan har fått gå en utbildning med tips på hur man kan minska matsvinnet och till våren är det dags för alla kockar i förskolan att gå samma utbildning.

– Kockarna på skolorna i Tyresö är generellt duktiga på att ta tillvara på maten. Om någon rätt inte varit ute på servering kyls den ned och används antingen som extrarätt dagen efter eller blandas i en ny maträtt. En köttfärssås kan exempelvis användas till en soppa eller gratäng dagen efter, berättar Therese Gyllander, områdeschef på Måltidsservice.

Matsvinnet i Tyresö ska halveras

Även i kommunens andra verksamheter pågår arbetet med att minska matsvinnet, och målet är att halvera svinnet till 2030. Åtgärder för att minska matsvinnet finns med i Tyresö kommuns avfallsplan som har beslutats i kommunfullmäktige och bland annat utgår från Agenda 2030, FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Tyresö kommuns avfallsplan

Läs mer om matsvinn

All in not matsvinn
Sidan publicerad av: avfall@tyreso.se
Senast uppdaterad: 6 november 2023