Minska matsvinnet
Matsvinn är livsmedel som av olika anledningar inte äts eller dricks upp. Genom att minska ditt matsvinn är du snäll mot plånboken och bidrar till en bättre miljö.
Att producera mat har en stor miljöpåverkan och tyvärr är det en tredjedel av mat som produceras i världen som inte äts upp. Matsvinn står för 8-10 procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen. Den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen. Vi kan göra mycket för miljön om vi blir bättre på att ta tillvara på maten och inte slänger den i onödan.

Vad är skillnaden mellan matsvinn och matavfall?
Matsvinn är mat eller dryck som hade kunnat ätas eller drickas om den togs tillvara på rätt sätt. Matavfall är sådant som oundvikligen uppkommer när vi äter och kan exempelvis vara fruktskal, kaffesump och köttben. Detta ska lämnas till matavfallsinsamlingen så det tas tillvara och blir biogas och biogödsel. Att göra biogas av matavfall är bra, men klimatnyttan är 10 gånger större om vi tar tillvara på maten som vi kan äta.
Hur mycket mat och dryck slängs?
I Sverige slänger vi cirka 19 kilo ätbar mat per person och år. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester. Förutom detta hälls dessutom 18 kilo mat och dryck ut i vasken, per person och år. De produkter som oftast hälls ut är kaffe, te och mejeriprodukter.
Tyresö ska minska matsvinnet
I Tyresö kommuns avfallsplan finns ett mål att minska matsvinnet med 50 procent fram till år 2030. Enligt en plockanalys som genomfördes år 2018 såg vi att varje hushåll slängde 0,8 kg matsvinn i veckan. För att nå målet i avfallsplanen behöver mängden matsvinn i mat- och restavfallet minska till 0,4 kg per hushåll i veckan. Att minska matsvinnet är en viktig klimatåtgärd som även omfattas av FN:s globala hållbarhetsmål. Delmål 12.3 är att världens matsvinn ska halveras till år 2030.
Tips för att minska matsvinn
För att minska matsvinnet hemma gäller det att planera, förvara maten rätt och se över vad man kan tillaga så att alla råvaror hemma används. Här är några tips på vad du kan göra.
- Inventera vad som finns hemma i skafferiet, kylskåpet och frysen innan du går och handlar.
- Ställ matvaror med kort hållbarhet lättillgängligt i kylen.
- Lukta, smaka och titta på maten. Tänk på att bäst före datumstämpel ofta betyder att du fortfarande kan äta eller dricka maten om den smakar och luktar bra. Är maten istället märkt med sista förbrukningsdag ska du inte äta maten.
- Frys in mat som riskerar att bli gammal. Kom ihåg att märka maten med datum och innehåll när du fryser in den. Gå igenom frysen regelbundet för att ha koll på vad du har där.
- Handla inte mer mat än du tror att du kommer äta eller dricka upp innan det blir dåligt. Tänk på att frukt och grönsaker inte håller så länge.
- Dela upp storförpackningar och frys in det som inte går åt de närmaste dagarna.
- Förvara maten så att den håller längre. Om du är osäker så får du ofta vägledning av vad som står på förpackningen eller hur råvaran förvaras i butiken.

Sortera matavfall
Vill du börja sortera matavfall hemma eller på jobbet, hittar du information nedan om hur du kommer igång.



Sorteringsguiden hjälper dig att sortera rätt
Om du är osäker på hur du ska sortera ditt avfall så kan du alltid ta hjälp av Sorteringsguiden.