Minska matsvinnet

Var femte matkasse som köps i Sverige slängs istället för att ätas upp. Det är ett slöseri med alla de resurser som gått åt för att producera maten och transportera den hem till köket. Den goda nyheten är att du kan göra skillnad, och det är enkelt! Nu går vi all in mot matsvinn.

all in mot matsvinn kampanjlogga

Matsvinn eller matavfall?

Matsvinn är mat eller dryck som hade kunnat ätas eller drickas om den togs tillvara på rätt sätt. Matavfall är sådant som inte går att äta, till exempel fruktskal, kaffesump och köttben. Detta ska lämnas till matavfallsinsamlingen så det kan bli biogas och biogödsel.

Mest svinn uppstår i hushållen

Att producera mat har stor miljöpåverkan, och matsvinn står för 8–10 procent av alla utsläpp av växthusgaser i världen. Så mycket som en tredjedel av maten i världen slängs. Den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen, vilket betyder att du har stor möjlighet att påverka.

Dyrbara kilon slängs och hälls ut

I Sverige slänger vi cirka 19 kilo ätbar mat per person och år. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsakeroch bröd. Ytterligare 18 kilo hälls ut i vasken, per person och år, mestadels kaffe, te och mejeriprodukter. För en familj kan det bli mat och dryck för 3 000–6 000 kronor per år, ännu en god anledning att minska svinnet!

Svinnenkla tips för att minska matsvinnet

gryta

Tips 1: Gör en svinnfärssås

Färssåsen är en tacksam maträtt där du kan addera lite vad som helst, oavsett vilket protein du väljer. Tärna ner en zucchiniände, riv i en ensam potatis eller skeda i creme fraiche-slatten. Ät och njut av din svinnsmarthet

matlåda

Tips 2: Matlådan håller svinnlänge

Vi slänger massor av tillagad mat innan den hunnit bli det minsta dålig. Din vanliga matlåda har oftast en livstid på en hel vecka i kylskåp. Titta, lukta och smaka innan du slänger!

tacosås

Tips 3: Svinnventera mera

Glöm inte kolla vad som finns hemma innan du handlar och utgå alltid från de matvaror som har kortast datum när du lagar mat. Ett toppentips som minskar både svinn och matbudget!

bröd

Tips 4: Fryst mat är svinnsmart

Bröd är det vi slänger allra mest av. Att skiva och frysa in bröd gör att det håller längre. Då kan du ta upp och tina efter behov. Och förvara aldrig bröd i kylen, det blir bara svinntorrt.

kylskåpshylla

Tips 5: Hylla svinnet

Märk upp en av kylskåpshyllorna med ”Ät först”. Här ställer du allt som är öppnat eller behöver ätas snart. Praktiskt och överskådligt för hela familjen!

Tyresö ska minska matsvinnet

Tyresö kommun har satt som mål att halvera matsvinnet fram till år 2030. Enligt en plockanalys som gjordes 2021 såg vi att nästan en femtedel av all mat som slängs i matavfallspåsarna är matsvinn, det vill säga mat som kunde ha ätits om den hade tagits vara på. Kommunens verksamheter jobbar också med att minska matsvinnet, till exempel i skolköken.

Skolan som lyckats halvera matsvinnet

Läs mer om målet i Tyresö kommuns avfallsplan

Sidan publicerad av: avfall@tyreso.se
Senast uppdaterad: 18 juli 2024