20 december 2023

Ungdomsdrivet hackaton gör idéer till verklighet

Idéerna flödade när elever från Dalskolan hade hackaton för att komma på nya lösningar på problem som unga själva tycker är viktiga att lösa.

I två dagar har sammanlagt tvåhundra elever från Dalskolans årskurs sju och åtta deltagit i hackaton för att hitta innovativa lösningar tillsammans med medarbetare och beslutsfattare från olika delar av kommunen. Syftet är att ungdomar på riktigt ska ha inflytande att påverka samhället och sitt eget liv.

Unga vet bäst hur det är att vara ung

Under intensivt arbete har eleverna diskuterat frågor som rör deras vardag, såsom: Hur behöver schemat vara för att utgå från vad de unga behöver och Hur kan vi minska skolstress hos unga? Eftersom ungdomarna är de som är experter på att vara unga är det också de som bäst vet hur utmaningarna kan lösas.

Pappar, remsor, sax med mera på ett bord

Med post-it-lappar, piprensare, sax, tejp, guldstjärnor och mycket mer togs idéer fram och konkretiserades.

Hackaton — vad är det?

Ett hackaton är en metod där man träffas för att idégenerera och "hacka" fram lösningar på problem. Det unika är att ungdomarna själva sätter agendan och är i majoritet för att ges utrymme som experter.
– Jag tycker att det är bra att vi alla elever kan säga vad vi tycker om hur man kan ändra skolan och vara med och påverka. Det var kul och man fick prata om sina tankar, säger Sandra Forsberg som var med och tyckte till.

Tjej skrattar och sitter vid ett bord.

Sandra Forsberg tar fram idéer kring hur man gör skolschemat bättre.

Många idéer och förslag till lösningar

Ett av målen är att ge ungdomarna goda erfarenheter av demokrati. Och idéerna de har kommit upp med handlar bland annat om att unga bör ha större möjlighet att påverka samhällets utveckling i alla frågor inte bara de som rör skolan, men även mer konkreta förslag som utökade biblioteksöppettider på skolan och lösningar till mer rörelse under dagarna. Sammanlagt har ungdomarna tagit fram många konkreta förslag att arbeta vidare med.
– Det är roligt att prata med folk som kan hjälpa oss att göra det här, säger eleven Erika Huaraz Ron.
– Ja, det är roligt och intressant för att man får veta de andras idéer, det var mycket nytt. Nu hoppas vi på att det blir verklighet, fyller kompisen Isabella Jeraldo i.

Två elever som tycker till på Hackaton

Erika Huaraz Ron och Isabella Jeraldo i diskuterar idéer.

Lyfts till beslut

Alla idéer som tagits fram under dagarna tas tillvara och de idéer som eleverna själva prioriterat fram som viktigast, lyfts till beslutsfattande inom kommunen att gå vidare med.

Hackaton är en del i utveckling av Tyresö kommuns verksamheter och samarbete över förvaltningsgränser för Tyresöbornas bästa. Läs gärna mer här.

Rektor, lärare och andra anställda i kommunen tittar på ungdomarnas idéer på ett bord

Rektor, lärare och chefer och medarbetare från olika delar av kommunen tittar på ungdomarnas kloka förslag till lösningar.

Joel kolmodin, Magnus Nilimaa och Ami Thunqvist

Joel kolmodin, lärare i matematik, rektor Magnus Nilimaa och Ami Thunqvist, som tar över som rektor i februari 2024 var några av de vuxna som med på Hackaton.

Sidan publicerad av: Annika Röed
Senast uppdaterad: 21 december 2023