19 av 20 tillfrågade restauranger i Tyresö är positiva till att kunder har med sig egen matlåda eller mugg när de handlar hämtmat. Genom att packa med en tom matlåda till din hämtmat och köpa kaffet i en termosmugg gör du en viktig insats för att minska miljöpåverkan.
Köp hämtmat i egen flergångslåda istället för engångsförpackning, och ta med en egen mugg när du köper hämtkaffe. Då minskar du avfallet med 6,6 kilo och klimatpåverkan med 13,7 CO2e per år om du handlar take away två gånger i veckan.
Alltid redo!
Med en kopp och flergångslåda i väskan är du alltid redo att handla din dryck eller mat engångsfritt, eller att ta med resterna när du äter på restaurang och inte orkar äta upp.
Restauranger är positiva till egna matlådor
19 av 20 tillfrågade restauranger i Tyresö säger att det är okej att köpa mat från dem i egen matlåda eller mugg. En av de tillfrågade restaugangerna berättar att det är det några få stamgäster som kommer med en egen tom matlåda för att köpa hämtmat men de önskar att många fler skulle göra detta för att minska engångsprodukter.
Är det verkligen tillåtet att köpa mat i egen låda?
Ja, så länge butiken eller restaurangen är okej med det finns inga regler som hindrar att du har med egen förpackning att ta maten i när du köper hämtmat. Då är det du som ansvarar för att förpackningen är lämplig för den mat du köper. Men kom ihåg att restaurangen eller butiken har rätt att säga nej till egen förpackning.
Krav att erbjuda flergångslådor
Serveringsställen i Sverige som säljer fler än 150 engångskoppar och/eller engångsmatlådor i plast per dag ska sedan 1 januari i år själva tillhandahålla återanvändbara take away-förpackningar. Detta enligt en ny lag som syftar till att minska användningen av engångsprodukter.
Visste du att
- det används mellan en halv miljard och en miljard engångsmuggar i Sverige varje år?
- engångsmuggar innehåller ofta både papper och plast. Plast är det absolut vanligaste skräpet som finns i havet och det mesta kommer från land. Engångsprodukter är dessutom ett slöseri med jordens resurser.
Här hittar du fler tips på hur du kan minska avfallet
Läs mer om de nya kravet under relaterat material från Naturvårdsverket.