Tyresöfamilj näst bäst i Sverige på att minska sitt avfall
En av Tyresöfamiljerna i tävlingen Minimeringsmästarna lyckades under ett år minska sitt totala avfall för två veckor till 1,5 kilo – jämfört med 17 kilo när tävlingen startade. I vanliga soppåsen hade de bara 11 gram skräp.
Under ett år har fem hushåll i Tyresö tävlat med 250 familjer i Sverige om att skapa så lite avfall som möjligt. För att lyckas har de fått tänka noga både på vad de köper och hur de kan ta vara på det de har. Tre gånger under året har de vägt allt avfall de genererat under en tvåveckorsperiod, både det som källsorterats och det som hamnat i restavfallspåsen (den vanliga soppåsen). Utöver vägningen har familjerna samlat poäng genom att bland annat genomföra utmaningar på olika teman, till exempel att införa köpstopp en månad och att dela saker med grannar.
Trebarnsfamiljen minimerar näst bäst
När tävlingen avslutades den 16 oktober stod det klart att familjen Örtegren – Ida, Robert och barnen Allan, 12 år, Clara, 10 år och Alma, 8 år – tog hem andraplatsen i den nationella tävlingen. De har alltså lyckats näst bäst av 250 familjer i Sverige med att minska sitt avfall.
– Vid första tvåveckorsvägningen av vårt avfall blev det drygt 17 kilo, vid den andra kom vi ner till 12 kilo. Vid den sista vägningen kom vi ner i 1,53 kilo totalt avfall på två vuxna och tre barn. Restavfallet var endast 11 gram och bestod av ett coronatest och några plåster, berättar Ida Örtegren.
Familjeprojekt
Familjen Örtegren valde att delta i tävlingen för att de ville ha ett familjeprojekt som engagerade alla och få mer tid och färre prylar. För att lyckas minska sitt avfall har samtliga familjemedlemmar bidragit. Här är något av det familjen gör:
- Anpassa kosten.
- Handla produkter med inga eller lite förpackningar.
- Köp ingen frukt med skal som inte går att äta.
- Ät upp äppel- och päronskruttar.
- Riv ostskalkar till matlagning.
- Gör smoothies på rester.
- Gör egen havremjölk.
- Baka eget bröd.
- Ta emot räkningar och tidningar digitalt.
- Använd lokaltidningen som inslagspapper till presenten.
- Köp färre kläder – och endast få nya.
- Laga strumpor och underkläder.
- Använd linnedisktrasa som kan kokas och återanvändas.
- Använd hårdtvål för handtvätt och dusch.
- Hyr, låna eller köp på loppis.
- Tvätta håret endast med vatten.
- Gör egna godispåsar och servetter i tyg.
- Lufta plagg och tvätta mindre ofta.
Flera av de andra deltagande Tyresöfamiljerna har också minskat sina avfallsmängder, bland annat familjen Emilie Kvarnström och Emil Fasth, som deltog tillsammans med barnen Nox, 2, Neo, 4, Theo, 13 och Tuva, 15.
– En tankeställare är att vi inte gjort så stora eller jobbiga förändringar för att minska vårt avfall. Istället har vi gjort många små förändringar som har skapat skillnad. Vi kommer fortsätta vara minimeringmästare genom att minska det onödiga avfallet, se över vårt konsumtionsmönster och tänka efter en extra gång om vi verkligen behöver den där nya extra prylen, berättar familjen.
Varför är det viktigt att minska sitt avfall
Mängden avfall speglar hur vi tar vara på jordens resurser. Avfallsmängderna behöver minska, helst ska det inte bli något avfall alls. För att minska konsumtionens klimatpåverkan behöver vi använda det vi har så länge som möjligt och köpa nytt i sista hand. Målet i Tyresö är att mängden kommunalt avfall, det vill säga allt avfall inklusive grovavfall, förpackningar och matavfall som återvinns, ska minska med 25 procent fram till år 2030. Målet innebär att vi behöver komma ner till mindre är 355 kilo avfall per person och år jämfört med 475 kilo per person/år som avfallsmängderna var 2019.
Om Minimeringsmästarna
250 hushåll i 50 kommuner deltog i tävlingen under 2022. Tillsammans har alla hushållen minskat sitt avfall med 45 procent. Vem som helst har också kunnat anta utmaningarna och tävla om priser, som digitala minimeringsmästare.
Tyresö kommun och Tyresö bostäder arrangerar Minimeringsmästarna lokalt tillsammans med Nacka vatten och avfall samt Stena Fastigheter Stockholm. Minimeringsmästarna nationellt drivs av Göteborgsregionen och finansieras av Avfall Sverige samt deltagande kommuner.