30 november 2023

Tack för era tankar Tyresöbor!

Under eftermiddagen den 29 november stod medarbetare från kommunen i Tyresö centrum, för att prata med Tyresöbor och testa några idéer som tagit form under året.

Förra hösten fick Tyresöbor tycka till om inom vilka områden vi på kommunen behöver skapa nya lösningar. Nu var det dags att presentera några av de idéer som arbetats fram sedan dess och höra vad Tyresöborna har för tankar om dem.

Bjöd på VR-rundtur

Cirka 200 av Tyresös äldre invånare har under året fått bidra till idén om en digital plattform för äldre, för att möta längtan efter gemenskap. En prototyp av denna presenterades för besökarna som bland annat fick testa att gå en rundtur i gamla stan med hjälp av VR-glasögon.

– Det saknas idag ett digitalt forum för den äldre målgruppen. Man är öppen och lär sig gärna mer om den digitala världen, för att kunna vara en del av utvecklingen och minska den sociala isoleringen, berättar Sofie Nyman, en av kommunens medarbetare som var på plats och demonstrerade plattformen tillsammans med kollegan Ida Jeng.

demonstration av digital plattform för äldre.

Vid en av stationerna fick besökarna testa en digital plattform för Tyresös äldre.

Vid en station bjöds besökarna in för att prata om vad som gör en mötesplats för kommuninvånare trevlig och inbjudande. Detta för att kunna utveckla verksamheten i allaktivitetslokalen som nyligen öppnat i Granängsringen. Vid en annan fick företagare komma med inspel om hur kommunen kan stötta det lokala näringslivet. Många Tyresöbor var också intresserade av att prata om hur återbruk av saker kan öka i Tyresö, bland annat med hjälp av en karta över platser där man kan reparera, dela eller handla second hand.

Mindre krångel

Det fanns även möjlighet att lämna input om det som man uppfattar som onödigt krångligt i kommunens verksamhet.

– Det finns ett enormt engagemang hos Tyresöbor i alla åldrar att bidra till att kommunen blir mindre krånglig. De som kom och pratade med oss var barn i grundskolan, pensionärer och allt där emellan med det gemensamma engagemanget att göra Tyresö till en ännu bättre kommun, berättar Camilla Nilimaa som bemannade stationen tillsammans med flera kollegor.

Vad händer nu?

Med den värdefulla inputen från engagerade kommuninvånare går nu ett spännande arbete vidare med att utveckla idéerna och testa dem i liten skala i verkligheten, så att de kan förfinas och i slutändan bidra till en verklig förbättring.

Demonstration av återbrukshylla.

ReTyr-hyllan är ett förslag för att öka återbruk – en hylla där man kan lämna något som kan glädja någon annan och ta något man själv vill ha.

Medarbetare från kommunen pratar med Tyresöbo om allaktivitetslokal.

Det kom många kloka tankar från besökarna om vad som är viktigt för att skapa gemenskap och forma en bra mötesplats.

Sidan publicerad av: Stina Gerhardt
Senast uppdaterad: 30 november 2023