16 mars 2023

Rörelsesatsning i Tyresös anpassade grundskola

Onsdagsmorgon klockan 08.00 och läraren Elin Öhrn håller på att ställa iordning inför ett rörelsepass i Nyboda idrottshall. Elin är ansvarig för ett projekt med rörelsesatsning för Stimmets anpassade grundskola som påbörjades i höstas och har fått stöd av riksidrottsförbundet terminen ut.

Rörelseträning med anpassad grundskola

Vårt mål är att rörelse bli en naturlig del av livet för eleverna och de ska förstå att man behöver röra på sig för att må bra, berättar Elin medan hon sätter fast olika bildstöd på en anslagstavla.

Hur startades det här rörelseprojektet upp och vilket stöd har ni fått?

- Det är ett projekt som erbjuds av riksidrottsförbundet. De har bidragit med bland annat stöd från en handledare som följer projektet och kommer ut och handleder. Vi har också haft ett nätverksmöte med andra anpassade grundskolor i Sverige där alla har fått presentera hur de har arbetat med projektet. Det gav mycket inspiration! berättar Elin.

Elin ordnar med högtalaren medan hon glatt hälsar på alla som kommer igenom dörren till idrottshallen. Fler och fler elever anländer med lärare och assistenter.

- Den här hallen är 4 gånger så stor som vår hall på Stimmets skola, eleverna njuter av den stora ytan och flera brukar springa av sig innan vi sätter igång.

Stämning är på topp och många ser glada och förväntansfulla ut. Dags för samling i ring. Elin och hennes lärarkollega Alexandra Pravica berättar om vad dagens rörelse ska innehålla och förstärker talet med bildstöd och teckenspråk. Uppvärmning, lek och avslappning står på schemat.

- Det viktigaste är att vi har kul och blir glada, säger Elin.

Lärare på Stimmets anpassade grundsärskola/särskola under rörelseträning

Elin Öhrn och Alexandra Pravica visar tecknet för glad.

Uppvärmningen drar igång med hög tempo musik, lärare och assistenter tecknar orden i sången medan alla dansar i ring. Ibland har några elever så mycket spring i kroppen att de väljer en liten omväg utanför ringen men de sällskapas tillbaka till den stora ringen som rör sig i riktigt bra fart.

Nu är alla uppvärmda, stora som små och delas in i två grupper.

En grupp ska leka Fruktsallad och den andra Bläckfisken.

- Vi känner våra elever väl och delar upp dem så alla får en lagom fysisk utmaning utifrån sina egna förutsättningar, berättar Alexandra Pravica.

Under lekarna finns det bild- och ljudstöd men eleverna är snabbt med på reglerna och springer för glada livet. Lärarna förstärker det positiva och hejar på eleverna.

Efter en stund är det dags att byta sida och lek. Bytet går smidigt och mer spring, skratt och värme fyller idrottshallen.

Elin berättar att satsningen är en möjlighet för eleverna att få ännu mer rörelse under skoldagen och tycker att det är viktigt att alla elever ska få uppleva rörelseglädje utifrån sina egna förutsättningar.

Hon hoppas på att fler elever, när målet är nått, ska känna rörelseglädje och få in mer fysisk aktivitet under skoldagen. Forskning samt rapporter visar på att fler unga blir mer stillasittande och når inte upp den dagliga rekommenderade rörelsen (60 min/dag).

- Vi vill bygga en grund för att rörelse ska vara en naturlig del av livet även när de blir vuxna. Har man lagt en grund tidigt så kommer det även förhoppningsvis fortsätta livet ut.

Ett annat mål är också att eleverna får vara i ett gruppsammanhang och känna glädje tillsammans med andra. De ska också få en chans att testa olika idrotter och komma in i föreningslivet.

Lärare på Stimmets anpassade grundsärskola/särskola under rörelseträning

Elin Öhrn och Mikael Jacobsson hejar på eleverna som leker Bläckfisken

Projektet kommer att bli permanent då de ser att det gynnar alla eleverna på många positiva sätt.

- När vi har startar med rörelse på morgonen har vi pedagoger sett att eleverna har fått ett större fokus samt blivit mer uthålliga under hela skoldagen, berättar Elin Öhrn. Vi ser även att de är glada och pigga samt att personalen som deltar berättar att de få positiv energi och glädje.

Elin kallar till samling igen i mitten av salen. Alla samlas i ring till lugn musik för avslappningsdelen. De går lugnt från sittande ställning till liggande. Det är väldigt stilla, leken och stojet har nog gjort sitt! Men när sången Lovely day av Bill Withers går igång vaknar alla upp igen, sträcker på sig och sätter sig upp. Upp till stående och lite gung till musiken. Passet avslutas med den klassiska Raketen. Klappen går fortare och fortare tills det stampas hårt i golvet och raketen exploderar iväg.

- Tack för idag alla! ropar Elin med ett stort leende.

Många glada leenden möter henne, energifyllda börjar alla röra sig mot utgången, nu fortsätter den soliga dagen!

Sidan publicerad av: Anna Serratusell Wallin
Senast uppdaterad: 11 januari 2024