12 april 2022

Konstnärer återser sina verk på Tyresö gymnasium efter 40 år

Tyresö gymnasium blev, tack vare arkitekten Gustaf Rosenberg, under några veckor 1982, en konstnärsverkstad, där några av dåtidens mest betydelsefulla konstnärer i Sverige samlades i Tyresö. En dag i mars 2022 möttes tre av konstnärerna på gymnasiet igen.

Får ej användas

Fotografi på två av Eva Lagerheim keramikreliefer från 1982. Olika små reliefer återfinns både här och där insprängda längs väggarna i Tyresös gymnasium.

John Gustafsson, tillförordnad rektor på Tyresö gymnasium, berättar om sin första tid i gymnasiebyggnaden:

– När jag besökte skolan för första gången slogs jag av det fantastiska ljuset som jag möttes av. Den första tiden tillbringade jag mest i expeditionsdelen av detta vidsträckta hus. Där hängde en litografi av Karl-Axel Pehrsson, han som gör guldbaggarna till Guldbaggegalan! Sedan såg jag att i personalrummet pryds väggarna av Philip von Schantz smakfulla högar av bär. Och på min väg ner till matsalen så passerar jag alltid en muralmålning: Sotare med ost. Glada färger och lite naivistiska realistiska former. För mig som konstintresserad var det en gåta, jag hade aldrig sett så mycket fantastisk konst i en skola.

Sedan kom ett samtal.

– Det var konstnären Göran Gidenstam: skaparen av målningen Sotare med ost. Han berättade att han och några vänner som var med och utsmyckade skolan för 40 år sedan ville komma på besök för att återse sina konstverk.

Får ej användas

Fotografi: Göran Gidenstam vid sitt verk "Sotare med ost" 1982.

Välbevarad konst

Göran Gidenstam, Anders Karlsson och Lars Eriksson tog med en liten delegation från barn- och utbildningsförvaltningen runt och berättade om konstverken och de speciella tekniker de använt. Bland annat Sgraffitomålning, en måleriteknik där färg från underliggande lager tas fram genom att skrapa i ett överliggande färgskikt och Al secco-målning: muralmålning utförd på kalkputs som först har fått härda, eller torka.

De var alla positivt överraskade över hur välbevarad konsten var trots att de funnits i gymnasielokaler i 40 år där tusentals elever har fått utbildning.

Vad tycker då eleverna om konsten?

– Ja, osten missar man i alla fall inte! svarar en elev skrattande. Men varför just en ost? Det har jag funderat på några gånger…

En annan elev säger:

– Min favorit är dödskallen, den känns nästan ny, som om den hade gjorts idag.

Får ej användas

Fotografi: konstnär Petter Zennström, "Överläraren"1982, teknik: Sgraffito.

Arkitekten bakom Tyresö gymnasium, som tog initiativ till konsten, heter Gustaf Rosenberg.
Gustaf Rosenberg – Wikipedia Länk till annan webbplats.

Sidan publicerad av: Anna Serratusell Wallin
Senast uppdaterad: 18 april 2022