Så väljer du rätt utbildning som leder till jobb
Att välja utbildning kan kännas som ett stort och klurigt val. Arbetsmarknaden är i ständig förändring. Hur attraktiva vissa yrken och kunskaper är förändras med de svängningarna. Dessutom är utbildning ett val som involverar både hjärta och hjärna. Den väg du väljer ska kännas rätt och leda till ett yrke som du verkligen kan trivas med. Samtidigt behöver dina kunskaper hjälpa dig att få ett jobb.
För att göra det lättare för dig när du funderar över vad du ska välja för utbildning har vi sammanställt de senaste rapporterna om vilka som är de säkraste framtidsjobben; både i dag och i framtiden. Vi hoppas att det ska hjälpa dig på vägen mot att gå en utbildning som ger dig både en säker anställning och en rolig och givande karriär.
Var finns jobben i framtiden?
Det händer mycket både i världen och på arbetsmarknaden just nu. Inte minst så förändrar den tekniska utvecklingen väldigt mycket. När våra liv och våra vanor förändras, så påverkas även många yrken; ett exempel är handeln. När vi nu allt oftare väljer att handla online istället för i butik, så leder det till att efterfrågan minskar för yrken som butikssäljare och kassapersonal. Samtidigt ökar efterfrågan på yrken inom lager, distribution och näthandel, för att bara nämna ett exempel.
Samtidigt så har andra områden ett ständigt behov av ny arbetskraft. Det behövs till exempel alltid utbildad personal inom vård och utbildning eftersom människor alltid är i behov av omsorg och kunskaper.
Både SACO och Arbetsförmedlingen har tagit fram rapporter och prognoser över vilka yrken som i dag har brist på utbildad personal och vilka yrken som kommer att erbjuda de största jobbmöjligheterna fem år framåt. I korthet visar prognoserna att framtidsjobben finns inom vård, utbildning och IT.
SACO - Här finns jobben i framtiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Arbetsförmedlingen - listan med jobb att satsa på Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Bland de eftertraktade framtidsjobb som kräver en högskoleutbildning finns:
- Vårdyrken, som bland annat sjuksköterskor, läkare, psykologer, barnmorskor, specialistsjuksköterskor, fysioterapeuter, tandläkare samt dietister och nutritionister
- Pedagogyrken, som bland annat förskollärare, ämneslärare i årskurs 7–9 och i gymnasieskolan, speciallärare och specialpedagoger, yrkeslärare i gymnasieskolan samt studie- och yrkesvägledare
- IT-yrken, som bland annat mjukvaru- och systemutvecklare samt systemanalytiker och IT-arkitekter
Andra akademikeryrken med bra framtidsutsikter är bland annat civilingenjör, bibliotekarie, jägmästare, skogsvetare och skogsmästare, matematiker och statistiker, socionom samt präst och kyrkoherde.
Om vi tittar på de yrken som inte kräver en högskoleutbildning så kommer det att vara brist på bland annat:
- VVS-montör
- Elektriker med olika inriktningar
- Kock
- Maskinställare och maskinoperatör inom metallarbete
- Motorfordonsmekaniker och fordonsreparatör
- Buss- och lastbilsförare
- Svetsare
- Timmerman och snickare
- Underhållsmekaniker och maskinreparatör
- Undersköterska
Jobben där konkurrensen är störst
Inom andra branscher är det tuffare med konkurrensen om jobben enligt prognoserna, bland annat är det ont om jobb inom finansbranschen. Det råder ett stort överskott på exempelvis banktjänstemän, finansanalytiker och investeringsrådgivare samt på fastighetsmäklare. Det är även tuff konkurrens inom kommunikation och kreativa yrken, till exempel fotografer, musiker, journalister, grafiska formgivare, PR-specialister och kommunikatörer.
Arbetsmarknaden är dessutom tuff för de som saknar utbildning. Många söker sig till yrken som inte kräver någon särskild utbildning, som receptionist, vaktmästare, kafébiträde, kassapersonal eller telefonist. Här är det en hård konkurrens om jobben.
Viktigt att ha en utbildning
Enligt Arbetsförmedlingen är det viktigaste för att få ett jobb att du har en slutförd gymnasieutbildning. Har du dessutom en yrkesutbildning från gymnasiet, Komvux eller högskolan har du goda chanser att få ett jobb. Det behövs inte alltid en längre akademisk utbildning för att bli attraktiv på arbetsmarknaden.
Det är också viktigt att kunna det svenska språket i både tal och skrift; allt fler arbetsgivare ställer krav på kunskaper i svenska. Därför är det viktigt att kombinera både språk- och yrkeskunskaper i utbildningen för den som inte har svenska som modersmål.
Våra utbildningar till framtidsyrken
De vuxenutbildningar vi erbjuder på C3L bygger på valfrihet, kvalitet och på att du ska ha goda chanser att få ett jobb när du har avslutat din utbildning. Vi erbjuder allt från grundläggande Komvux till yrkespaket och enskilda kurser. Allt för att du ska kunna få de kunskaper du behöver för att kunna studera vidare eller få ett jobb.
Här är några av de möjligheter du har att studera hos oss:
- Komvux. Den kommunala vuxenskolan är din andra chans att studera om du saknar gymnasiebehörighet eller behöver komplettera dina betyg för att kunna söka till högskola och universitet. På Komvux kan du läsa in de kurser du behöver för att kunna studera vidare till det framtidsyrke du vill göra karriär inom. Tillsammans med en studievägledare går du igenom vilka ämnen du behöver läsa samt i vilken takt du vill läsa. Det ger dig en individuell studieplan som tar dig genom dina studier. Efter godkänd utbildning har du behörighet att söka till högskola och universitet.
- Yrkesutbildningar. Du kan även läsa ett yrkespaket som ger dig de kunskaper du behöver för att söka arbete. Utbildningarna ger dig också behörighet att gå vidare till Yrkeshögskolan om du så vill. Bland de yrkesutbildningar som vi erbjuder så finns framtidsyrkena undersköterska, barnskötare/elevassistent samt IT-paket – spelutveckling.
- SFX-utbildningar. Om du har en yrkeskompetens från ett annat land men inte har svenska som modersmål så kan du läsa svenska med yrkesinriktning. På SFX läser du svenska med fokus på yrkesspråket och orienteringskurser som lär dig hur respektive yrke fungerar i Sverige. Bland våra SFX-utbildningar kan du läsa svenska för vårdutbildade, för programmerare och för bussförare. Eftertraktade yrken som det är lätt att jobb inom.
- Kombinationsutbildningar. En kombinationsutbildning är yrkesutbildning med förberedande svenska för dig som inte har svenska som modersmål. Här får du lära dig både ett yrke och det svenska språket på en och samma utbildning. Du kan bland annat läsa till de attraktiva yrkena undersköterska och barnskötare/elevassistent.
- Studie- och yrkesvägledning. Det kanske viktigaste vi kan erbjuda dig innan du väljer vilken utbildning du ska gå är studie- och yrkesvägledning. Det innebär att du pratar med en av våra vägledare om dina frågor kring studier, yrken, val och beslut. Det kan som sagt vara svårt att välja en utbildning som både känns rätt och som leder till arbete när du är klar med den. Studie- och yrkesvägledningen ger dig en förståelse för hur relationen ser ut mellan olika utbildningar och yrken. Du får hjälp med att utveckla din självkännedom och med att göra medvetna val och fatta välgrundade beslut inför framtiden.
Här kan du läsa mer om alla våra utbildningar.
Är det något som du undrar över när det gäller utbildningar, jobb och dina möjligheter – ta gärna kontakt med oss. Vi hjälper dig gärna att hitta rätt väg till ditt drömjobb och till en trygg framtid.