Läs in din gymnasiebehörighet med distansstudier
Vill du läsa vidare men saknar gymnasiebehörighet? Ingen fara. I dag är det lättare än någonsin att komplettera din utbildning så att du kan få den karriär du drömmer om. Tack vare distansstudier så får du dessutom friheten att studera så att det passar dina förutsättningar och ditt liv. Det gör det mycket lättare för dig att investera i din framtid.
Här får du veta mer om hur det går till att läsa in gymnasiebehörigheten på distans och vad du bör tänka på när du studerar på distans.
Komvux – din andra chans
Om du inte har gymnasiebehörighet, eller om du behöver komplettera kurser och betyg för att kunna studera vidare, är studier på Komvux din andra chans. Att läsa på den kommunala vuxenutbildningen gör att du kan komplettera din utbildning och ta nya steg i karriären. Förutom att läsa in din gymnasiebehörighet kan du även läsa yrkesutbildningar på Komvux, och bli utbildad till ett yrke.
Nu mer går det dessutom att läsa de flesta Komvuxutbildningarna på distans. Det vill säga att du följer samma kursplan när du studerar, men att du inte behöver göra det i ett fysiskt klassrum. När du själv kan styra var, när, hur och i vilken takt du vill studera blir det mycket enklare att få pluggandet att gå ihop med livet i övrigt.
Fördelarna med att läsa på distans
Livet kan se annorlunda ut för många. Även om du har en ambition och lust att studera kan arbete, familj, resor m.m. göra det svårt att sätta sig på skolbänken varje dag. När du läser in din gymnasiebehörighet med distansstudier följer du samma studieplan som vanligt, men du kan själv välja var och vid vilka tidpunkter du läser, till exempel att du pluggar hemma på kvällar och helger. Den friheten gör det mycket lättare för dig att läsa in den kompetens du behöver.
Distansstudier är till exempel ett perfekt sätt att studera om du jobbar och inte vill ta tjänstledigt och förlora inkomst medan du läser. Det går också bra att läsa på distans medan du är föräldraledig eller om du reser mycket. Det är också väldigt praktiskt om du bor långt bort ifrån skolan och vill spara tid på att slippa pendla. Så länge du har en dator och en uppkoppling kan du plugga på samma sätt som om du gick till skolan varje dag, fast med mycket större flexibilitet.
Det är också vanligt att du kan välja att läsa på hel- eller deltid. På C3L kan du till exempel läsa distanskurser med 25% studietakt, och vissa kurser även med 50 % studietakt. Det gör det lättare att kombinera studierna med jobb eller familj utan att det blir för stressigt.
Så går det till att läsa på distans på C3L
Du kan söka till våra distanskurser via vår hemsida eller via vår ansökningsblankett. Om du behöver hjälp med din ansökan kan du prata med studievägledarna på C3L, så hjälper de dig.
Läs mer om att studera på distans
Du ska följa din kursplan vid distansstudier, men bestämmer själv din studietakt och hur du läser. Om du läser med 25 % studietakt (20 veckor) ska du lägga 10 timmar/vecka per kurs. Läser du med 50% studietakt (10 veckor) ska du lägga 20 timmar/vecka per kurs. Du har friheten att själv välja var och när du studerar.
Du behöver ha en dator och en uppkoppling för att kunna läsa på distans. Du får och lämnar in dina inlämningsuppgifter via datorn. Du har även kontakt med din lärare via telefon eller dator. Skrivningar och prov gör du på C3L. I vissa kurser kan det också ingå laborationer och praktiska övningar som du behöver göra på plats.
Som stöd i dina distansstudier har du vår lärplattform Vklass. Där kan du logga in för att se scheman, få information, göra frånvaroanmälan, få och skicka in inlämningsuppgifter, kontakta lärare och andra elever m.m. Du kommer åt Vklass via dator eller mobil. Den finns även som app, men med begränsade funktioner, och passar då bäst för att se schemat och kommunicera med lärarna.
För att behålla din plats i den kurs du vill läsa behöver du komma på det eventuella uppstartsmötet eller höra av dig till läraren senast dagen för kursstart. Du behöver även lämna in dina uppgifter enligt kursplanen för att anses som aktiv. Är du inaktiv i mer än två veckor får du en påminnelse via e-post och du behöver kontakta din lärare inom en vecka för att inte skrivas ut från kursen.
Viktiga saker att tänka på när du läser på distans
Distansstudier ger dig mycket frihet, och är perfekt om du vill kunna läsa vidare utan att det stör livet i övrigt, men det kräver också mycket disciplin och planering. Även om du har en lärare och en kursplan som stöd, så är det främst du själv som styr dina studier. Det kräver eget ansvar och att du skapar en struktur kring dina studier. Då kommer det att gå som en dans att läsa in din gymnasiebehörighet.
Här är några saker som du bör tänka på och några tips som underlättar dina distansstudier:
- Gör ett personligt schema där du planerar din studietid. Det ger dig en struktur att följa. Från skolan får du veta vad du ska läsa, vilka uppgifter du ska göra, när det ska vara klart m.m. Bestäm tid och plats för det, och skriv in det i ditt personliga schema. Då får du mycket bättre koll på hur du ligger till i dina studier och vet när du ska sätta dig och plugga.
- Hitta en plats där du får studiero. Många väljer att läsa hemma vid distansstudier. En trygg, bekväm och välbekant plats kan vara det perfekta stället att läsa, men hemmet kan också vara fullt av distraktioner; andra familjemedlemmar som stör, sysslor som kämpar om din uppmärksamhet m.m. Märker du att du har svårt att koncentrera dig hemma finns det andra bra studieplatser, till exempel ett lugnt café eller på ett bibliotek.
- När du gör ditt schema, gör även ett mentalt schema som styr vad du fokuserar på. Det kan vara lätt att hamna i fällan att du tänker på livet i övrigt när du ska studera och vice versa. Håll isär de olika delarna i ditt liv och fokusera på en sak i taget, så får du mer sinnesro och bättre koncentration att studera.
- Logga gärna in på Vklass varje dag. Då missar du inte någon viktig information. Dessutom ger du dig också själv en mental signal att du går i skolan även om du inte befinner dig där.
- Om det känns tungt att studera, påminn dig själv om att dina studier är en investering som kommer att ge dig mycket värde under hela ditt liv. Peppa dig själv genom att tänka på alla möjligheter som det ger dig. Om du märker att du behöver ändra din studietakt ska du kontakta våra studievägledare (det räcker inte att prata med läraren). Då kan de hjälpa dig att hitta rätt studietempo. Det viktiga är att du når dina mål.