Hemestertips från Tyresöborna

Här har Tyresöborna lämnat in sina egna tips på vad man kan göra för trevlig utflykter i hemkommunen.

Hemestertips från klimattävlingen 2021

Tyresta gå de fina lederna, se sjöar, bävrar och urskog. Plocka svamp och bär och gå Fornborgsslingan.

Klövberget och dessa grottsystem är ett äventyr för stora som små.

Alby ha picknick, bada, spela discgolf, nyttja utegymmet. Gå till Uddby gård och besök djuren och ut på Notholmen där du kan bada, sola på en klippa och ta en fika.

Besök Rundmars gård, Tyresö slott och kyrka och ta dig upp till Telegrafberget. Besök Nyfors en tidig morgon eller sen kväll.

Bada, cykla, naturcampa, fiska, fågelskåda eller grilla vid några av kommunens grillplatser.

Hyr en roddbåt, kanot eller kajak och ta dig runt i Tyresös sjösystem eller ända ut till Härsö, Ägnö, Lura ström, Kalvfjärden och Ällmorafjärden.

Promenera runt Långsjön, Öringesjön, strosa i våra naturreservat och gå Sörmlandsleden. Varför inte ta en Tyresökarta och ge dig ut?

Bibliotekets digitala aktiviteter. Under loven har det arrangerats bokjakter och sms-utmaningar som alla barn får vara med på, inte bara de från Tyresö.

Gå de olika pilgrimslederna som utgår från Tyresö kyrka. Finns i olika längder och bra markerade. Ta med matsäck och hitta din egen klippa eller skogsdunge att fika i.

Storkällans kapell upptäckte jag i år. Där finner man lugn, frid och värme när man kliver in och omsluts av skogen. Där finns tid för reflektion och återhämtning.

I höstas gick vi ner till Erstavik och tittade på dovhjortar i brunst. Hjortarnas brölande hörs på långt håll och det är häftigt att höra. Plötsligt kliver den största hjorten in på arenan och det blev dags för de mindre hjortarna att fly eller slåss. Ett fantastiskt skådespel som skapar spänning bara några minuter bort.

Att gå eller cykla från Krusboda till Tyresö slott är en fantastiskt fin tur: Från Krusboda via grönområdena i Alby friluftsområde och bondgården Uddby gård, in på Prästgårdsvägen genom Gimmersta, höger in på Apelvägen och in på Kyrkvägen, förbi Snusbullraeken och fram till slottet, kyrkan och bygdegården.

Varje sommar tar jag barnen på en dagsutflykt till olika lekplatser på antingen cykel eller gångavstånd. Vi cyklar eller går till olika lekplatser som finns i kommunen. det packas ner matsäck och fika samt mycket vatten. Vi stannar mellan 45-60 minuter på varje lekplats, men det härliga är inte bara lekandet på lekplatsen utan även vägen mellan lekplatserna. Det blir mycket prat och kvalitativt umgänge med familjen mellan lekplatserna. Det blir många frågor från barnen om allt de ser i kommunen, om de olika statyerna, om fåglarna som flyger, om husen som byggs, om blommorna som växer på ängarna.

Hemestertips från 2020

Geocacha med hela familjen

Ladda ner geocaching-appen gratis och sök efter dessa små ”skatter” i både natur och gatumiljö. Man får se nya platser och ofta lära sig något om platsen, ibland historiska fakta och ibland en extra vacker plats eller en rolig historia om platsen. Det finns många geocacher i Tyresö, kolla var närmaste är! Både barn, tonåringar, vuxna och gamla kan roa sig med detta och frisk luft, motion och social distansering ingår i konceptet automatiskt!

Cykla eller vandra i Tyresta

Ta en cykeltur till grillplatsen och vindskyddet vid Långsjön i Tyresta. Från Alby friluftsgård via Nyfors är det fin cykelvänlig väg som även små ben orkar. En kortare promenad från parkeringen Mörkdalen, eller en riktig långtur om man går från Alby, är grillplatsen vid Luraström. Perfekt tältplats, man kan fiska, bada och grilla. Barnen kommer aldrig vilja åka hem!

Dra upp braxen

Köp fiskekort och upptäck olika insjöar i kommunen.

Slå badrekord

Bada i så många vattendrag som möjligt! Tyresö är full av sköna svalkande bad. Vi brukar bada i Barnsjön, Kumlabadet, Tyresö strand, Brevik etc. beroende på om vi önskar vara mer själva eller med andra. Underbart!!

Upptäck skärgården

Ta båten från Trinntorps brygga ut till en skärgårdsö, för bad och upptäcktsfärd.

Paddla dig fram

Hyr kanot eller kajak och far genom Gudöån och Långsjön, ner till Gammelström.

Häng i slottsparken

Gå en promenad i Tyresö Slottspark och titta på de fina stenpärlorna och den vackra ön Notholmen. Barnen kan leta Pokémon och springa över broarna. Man kan se olika träd i den Engelska parken, leta efter bäverhyddor i bäckarna och fågelskåda. Avsluta med att fika i slottet.

Softa och kolla småkryp

Vi brukar ta oss ned till de fina böljande hagarna norr om Alby friluftsgård (mellan Alby och Kolardammarna). Hitta en fin plats och lägg ut filten eller häng upp hängmattor. Vi brukar läsa, kolla smådjur och såklart fika! Många sköna timmar i lövskugga en varm sommardag.

Upplev äventyr på Klövberget

Ta bussen till Klövberget på Brevik. Vandra genom vacker skog, njut av enastående utsikt, ta ett dopp i havet, klättra på klippor, kryp i grottor och njut av medhavd matsäck vid en av de fasta grillplatserna.

Sidan publicerad av: Stina Gerhardt
Senast uppdaterad: 1 juni 2021