Solsäter och Skälsätra - kulturhistorisk miljö
Kulturella folkdansgillets sommarhem Solsäter byggdes på det gamla Kumlagodsets marker. Tillsammans med sportstugorna som tillkom strax efter bildade de en sammanhållen kulturhistorisk miljö. Idag förändras områdets karaktär med moderna villor som dominerar området alltmer.
Arrendegården Skälsätra
Arrendegården Skälsätra låg under Kumla gård från 1630-talet. När Kulturella Folkdansgillet letade efter en plats att bygga ett sommarhem på, valdes denna plats som då fick namnet Solsäter.
Sommarhem med festplats
Sommarhemmet Solsäter stod klart 1922. Till anläggningen hörde en festplats med plats för lotteristånd och strandtomt för tilläggsplats med båt. Året efter lät några av föreningens medlemmar bygga små sportstugor utmed Solsätervägen i samma stil som sommarhemmet, hämtad från allmogemiljöer i Dalarna. Vid denna tid tyckte man att Dalarna var något av det mest "ursprungliga", det mest svenska.
Solsäter kulturminne
Solsäter kulturminnesförklarades av länsstyrelsen 2012. Varje midsommar arrangerar man fortfarande firande med dans både runt midsommarstången och på dansbaneanläggningen.
Allmogeromantik
Gillestugan vid Solsäter är uppförd efter ritningar av arkitekt Einar Rudskog. Byggnaden är ett välbevarat exempel på den sorts allmogeinspirerad föreningslokal som flera föreningar lät uppföra i Sverige i början av 1900-talet. Solsäter är en av landets bäst bevarade exempel på allmogeromantiska miljöer i kategorin samlings- och föreningslokaler från 1900-talets första decennier. Byggnaden har ett stort konstnärligt värde med sin välbevarade inredning och ett stort kontinuitetsvärde för Tyresöborna som har kunnat gå hit och fira midsommar i närmare 100 år.