Prinsvillan - kulturhistorisk miljö

Prins Eugen (1865–1947) var yngste son till Oscar II och utbildade sig till konstnär i Paris. Från år 1894 och sexton somrar framåt hyrde prins Eugen det vita huset på östra sidan av gårdsplanen på Lilla Tyresö – därav namnet.

svartvit bild av Prinsvillan för ca 100 år sedan

Prinsvillan vid 1900-talets början, när Prins Eugen bodde där. Foto: Prins Eugens Waldemarsudde

Molnet i Tyresö

Prinsen målade flera av sina mest kända verk på Tyresö, bland dem Molnet (1896) som idag finns på Prins Eugens Waldemarsudde, konstmuseet på Djurgården. Tyresö är den plats som betytt mest för prinsen som konstnär. I augusti 1897 skrev han följande rader till några vänner:

" Om jag ändå kunde få visa er naturen härute. Den är tjusande, rik och omväxlande. Den har Danmarks leende lövskogsprakt och Norges kraft och rörliga terränger. Här finns stora fjärdar, och små insjöar, som skimrar fram mellan träden, var man går. Granskog och klippor växlar med gröna ängar med askar och ekar, så att Bellman inte kunde begära bättre".

Målning av grönskande landskap med molnig himmel - av Prins Eugen

Molnet, olja på duk av Prins Eugen. Foto: Lars Engelhardt, Prins Eugens Waldemarsudde

Fotograf och konstnär

Prins Eugen var också en inspirerad fotograf. Prinsens fotografier från Tyresö skildrar både landskap och människor. Landskapsfotografierna användes ibland som förlagor för målningar och kameran blev då ett alternativ eller komplement till skissblocket. Ett exempel på detta är de bilder prinsen tog av den lilla sjön Fatburen som han sedan utnyttjade när han målade det stora verket Det stilla vattnet, som nu finns på Nationalmuseum. I andra fotografier är det hans vänner som är motiven – exempelvis finns ett antal bilder från bröllopet mellan de nära vännerna Teodor Lundberg och Ellen Nyblom från sommaren 1893. Ibland är det han själv som är motivet.

Prins Eugen utanför Prinsvillan med sin hund Bell, år 1899

Prins Eugen utanför Prinsvillan med sin hund Bell, år 1899. Foto: Prins Eugens Waldemarsudde

I prinsens fotspår

Prinsen hade också med sig kameran när han promenerade omkring i tyresönaturen. Slottet, kyrkan, Notholmen och utsikten från Rävnäset över Albysjön är några av de motiv han fångade för över hundra år sedan som är lätta att känna igen även idag. De platser där prinsen målade verk som Molnet och Det stilla vattnet är också inom gångavstånd från "Prinsvillan" och alla kan vandra i prinsens fotspår i Tyresöterrängen

Konstnärskolonin på Tyresö

Tack vare ett samarbete mellan Prins Eugens Waldemarsudde och Tyresö kommun tillsammans med Tyresö hembygdsförening gjordes en konstutställning på Waldemarsudde med verk från Tyresö av prins Eugen och hans konstnärsvänner. Till utställningen publicerades också boken Konstnärskolonin på Tyresö som, förutom fina bilder av hans verk och om livet konstnärerna levde, innehåller många av prinsens fotografier.

Sidan publicerad av: Lena Guthe
Senast uppdaterad: 16 juni 2022