Brevikshalvön - kulturhistorisk miljö
Brevikshalvön är ett namn som har många definitioner. Här används det om den långa landtunga som sträcker sig från Tyresö slottsområde och nästan en mil åt sydost. Länge var Brevikshalvön ganska glest bebyggda skogs- och jordbruksmarker som under 1900-talet har bebyggts med så kallade sommarnöjen och fritidshus. Sedan 1990-talet har många familjer flyttat hit permanent och samhällsservicen byggs ut.
Säljägare på skäret
Efter istiden för ungefär 10 000 år sedan stack bara ett skär upp ur havet, långt från fastlandet. Skäret besöktes av säljägare som behövde laga ett mål mat och vila från en lång paddling i sina skinnkanoter. De lämnade efter sig lite kvartsavslag, bland annat. Det skäret är nu Telegrafbergets topp och under 2000-talet har spännande fynd gjorts som berättar om de allra äldsta besökarna i Tyresö.
Medeltida gårdar
Från medeltiden fram till 1930 låg halvön under tyresögodset, befolkad av dem som levde på några små gårdar: Dyvik, Ällmora, Trinntorp, Brevik. På 1600-talet anlades ett tegelbruk som var i bruk i flera hundra år.
Sommarnöjet i skärgården
Under 1900-talets början byggdes Breviks villasamhälle. Stora sommarvillor uppfördes åt välbeställda familjer som ville fly innerstadens ohälsosamma miljöer. Det finns många berättelser om dem och många andra samtida tyresöpersonligheter i boken Brevikshalvön – i skuggan av en markis. Se länken nedan.
Fritidshus för alla
På 1930-talet började tomter styckas av för sommarstugor, en utveckling som fortsatte i många år i hela skärgårdsbygden.
Sedan 1990-talet har många nya familjer sökt sig till halvöns natursköna läge och under 2000-talet sker ganska stora förändringar med detaljplaneläggning, anslutning till kommunalt vatten och avlopp, utbyggnad av service med mera. I samband med utbyggnaden har kulturmiljöunderlag tagits fram över några områden, som berättar mer om områdenas historia. Klicka på de gröna balkarna för att komma dit.