Medeltidsdagar 2019

Tyresö medeltidsdagar ägde rum den 25–26 maj på Lilla Tyresö i den historiska miljön vid Tyresö slott och kyrka, för femtonde året. Det var två upplevelserika dagar med tornerspel, medeltida marknad och mat, aktiviteter och spektakel.

En kvinna i medeltida kläder rider på en häst under Tyresö medeltidsdagar.

Det här året är det kampen mellan två systrar som är tornerspelets tema. Vem ska vinna makten och härligheten? Och är det styrka och snabbhet eller list som till sist fäller avgörandet? Foto: Bo Hedman.

  • 11.00 Invigning med riddare, musiker och gycklare
  • 11.30 Vandrande musiker underhåller på området
  • 12.00 Gycklargruppen Narrarna uppträder på spelplatsen
  • 13.00 Uppvisning i svärdskamp med Göta rike på spelplatsen
  • 13.30 Prata med riddare på rännarbanan eller marknaden
  • 14.00 Musik på spelplatsen
  • 14.30 Upptakt till tornerspelet börjar på marknaden
  • 15.00 TORNERSPELET Systrarnas kamp. Med Arbogariddarna på rännarbanan
  • 16.00 Gycklargruppen Narrarna på spelplatsen

Ladda ner programmet

Medeltidsdagarna i Tyresö är numera en kär tradition för många familjer och en ny upplevelse för dig som inte har varit här. Välkommen till en fantasieggande miljö med blommande äppelträd i skuggan av det praktfulla Tyresö slott!

Fartfyllt tornerspel

Tornerspelet är ett färggrant äventyr där varje riddares skicklighet hyllas eller buas ut av publiken. I år syns den sköna jungfrun inte till, utan spelet handlar om två systrars dramatiska kamp mot varandra. På rännarbanan möts de för att strida till häst. Kommer det onda eller det goda att vinna? Riddarna kommer från Arboga.

Ett medeltida marknadsbord med handskar för riddarrustning samt knivar.

Foto: Barbro Forsberg

Medeltida marknad

Marknaden visar olika former av hantverk i medeltida stil: lädervaror, smycken av silver, brons och bärnsten, hemkokta tvålar, korvar, svagdricka och kanderade äpplen. Hitta glas och keramik i spännande former, känn på blanka svärd, pilspetsar eller en kniv att ha i bältet. Doftande salvor av ringblomma och andra växter finns för varje åkomma och sköna fällar att sitta på! Kanske behöver du en spännbuckla att fästa i klänningen?

Mat och fika

Blir du riktigt hungrig finns alltid ett grillspett färdigt hos den Glada Galten och lite "riddarrester" i en galtaklämma. Vegetariskt finns även. Hos Café Svarta koppen finns sötsaker och glass. I lägret kan du se hur medeltida mat lagades. Det går också bra att ta med sig en egen picknickkorg och slå sig ner under de blommande äppelträden.

En medeltida riddare i rustning, svärd och sköld leker svärdskamp med ett litet barn.

Leka riddare? Foto: Ryno Quantz

Lek och spektakel

Den kampsugne kan prova att skjuta med små och stora armborst eller prova på bågskytte. Prova hur tungt det är att svinga ett svärd eller utmana en kämpe på plats! Den spelgalne kan satsa på musrouletten. För barn finns en rolig karusell och möjlighet att lära sig tova ull eller måla en sköld i fina färger.

Underhållning pågår under hela dagen. På området träffar du Narrarna som underhåller med spex och tokerier, sång, musik och skådespel. Kanske är det någon som har busat? Då får den sitta i stocken!

Det medeltida Tyresö

Lilla Tyresö är platsen för det medeltida Tyresö och var säte för ett av Stockholmsområdets största gods. Där Prinsvillan nu ligger fanns det borgliknande Tyresöhus, byggt på 1400-talet av riddaren Gregers Matsson. Då var Lilla Tyresö en ö, längst in i Kalvfjärden och en strategisk plats ur försvarssynpunkt. I början av 1600-talet började det nuvarande slottet byggas och Lilla Tyresö förändrades. I gräsmattan på sjösidan av det vita huset kan du ana en bit av grunden.

Filmen om Tyresö medeltidsdagar

Sidan publicerad av: Lena Guthe
Senast uppdaterad: 20 juni 2019
Upp