Viktigt om e-tjänster och e-post!

Publicerad: 21 januari 10:29

Har du använt kommunens e-tjänster eller skickat e-post till kommunen någon gång mellan torsdag 16 januari kl 08.00 till och med måndag 20 januari kl 16.00? Då kan du behöva skicka om e-tjänsten eller e-postmeddelandet.

Behöver du skicka om? Läs mer här

Medeltidsdagar

Tyresö medeltidsdagar har varit ett återkommande arrangemang i 15 år. Nu tänker vi nytt och vill uppmärksamma många fler historiska miljöer i vår kommun. Tyresö medeltidsdagar kommer inte att genomföras 2020.

En kvinna i medeltida kläder rider på en häst under Tyresö medeltidsdagar.

Tornerspelets tema på 2019 års medeltidsdagar var kampen mellan två systrar. Arboga riddare heter tornerlaget. Foto: Bo Hedman.

Ett medeltida marknadsbord med handskar för riddarrustning samt knivar.

Foto: Barbro Forsberg

En medeltida riddare i rustning, svärd och sköld leker svärdskamp med ett litet barn.

Leka riddare? Foto: Ryno Quantz

Det medeltida Tyresö

Lilla Tyresö är platsen för det medeltida Tyresö och var säte för ett av Stockholmsområdets största gods. Där Prinsvillan nu ligger fanns det borgliknande Tyresöhus, byggt på 1400-talet av riddaren Gregers Matsson. Då var Lilla Tyresö en ö, längst in i Kalvfjärden och en strategisk plats ur försvarssynpunkt. I början av 1600-talet började det nuvarande slottet byggas och Lilla Tyresö förändrades: det gamla huset var brandskadat och revs delvis och på platsen uppfördes efterhand byggnader som hade med industrierna vid Follbrinksströmmen att göra.
 I gräsmattan på sjösidan av det vita huset kan du ana en bit av grunden av det borgliknande huset.
Inspirerade av att göra ett evenemang med platsen som utgångspunkt föddes idén om Tyresö medeltidsdagar.


Sidan publicerad av: Lena Guthe
Senast uppdaterad: 21 januari 2020
Upp

Hitta på sidan